HK.dk logo

Skæv fyringsrunde i Region Nordjylland

14. januar 2016  |  Nordjylland

DEBATINDLÆG: Fyringer og nedlagte HK-stillinger kan få store konsekvenser.

Af
Inger Larsen, HK-tillidsrepræsentant Regionshuset
Dorte Thorsø Hansen, HK-tillidsrepræsentant Regionshuset
Joan Bech Olesen, fællestillidsrepræsentant for lægesekretærer, Aalborg Universitetshospital
Pernille Bach, fællestillidsrepræsentant for lægesekretærer, Sygehus Vendsyssel
Brian Andersen, formand for HK Kommunal Nordjylland

 

Region Nordjylland er blevet tvunget til at spare på grund af stigende udgifter, som ikke dækkes af økonomiaftalen med regeringen. I første omgang er problemet søgt løst med frivillig afgang og omplacering i stillinger, der har været holdt ubesat i en periode. Besparelsen på 200 millioner kroner for 2016 er imidlertid så stor, at Region Nordjylland ikke har kunne undgå at afskedige 88 medarbejdere.

HK-området er urimeligt hårdt ramt af de aktuelle fyringer. 26 – næsten hver tredje af de afskedigede – er administrative medarbejdere og lægesekretærer. Dertil kommer, at der bliver nedlagt 55 vakante administrations- og lægesekretærstillinger.

Den skæve fordeling risikerer at få store konsekvenser for patienterne.

Alle patienter møder lægesekretæren, når de bliver modtaget på sygehuset og lægesekretæren er vigtig i hele patientforløbet. Det er lægesekretæren, der indkalder patienten til undersøgelse og behandling, giver ham de rigtige bilag med, registrerer procedurer og diagnoser, arbejder med planlægning af hvad der skal ske for patienten og hvornår og sender undersøgelsessvar til de rigtige læger. Det er også lægesekretæren, der opdaterer sygejournalen, så den rette behandling og forudsætningerne for den er ajour.

HK-arbejde handler ikke blot om at administrere løn, økonomi og it. Det er således også HK’ere der sikrer den rette blanding af kemoprodukter til cancer-patienter, mens andre HK’ere står for indkøb af eksempelvis produkter til operationer eller servicerer beboere og ansatte på specialinstitutioner.

HK-arbejdet er altså vigtigt og fejl opstået af arbejdspres med for få ansatte, kan få katastrofale konsekvenser for patienter.

På samme måde er sygehusenes planlægning, styring af økonomi, lønudbetaling, processer og arbejdsgange og sikring af, at it-systemerne fungerer helt afhængige af kompetente HK-medarbejdere.

Vi har advaret Regionen om, at virkningerne af de aktuelle afskedigelser kan være fejl med menneskelige og økonomiske konsekvenser, når arbejdspresset stiger. Og øget arbejdspres kan jo desværre også medføre, at ansatte selv bliver syge.

 

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk