HK.dk logo

Christine fik penge til uddannelse

23. juni 2014  |  Nordjylland  | 

-’Selvvalgt uddannelse’ er en kanon mulighed for at blive dygtigere, siger Christine Spliid Høy, HK’er i Aalborg Lufthavn. Hun fik betalt udgifterne til et kursus - helt efter eget valg.

Christine Spliid Høyer

-Det er overraskende let at søge penge til selvvalgt uddannelse, siger Christine Spliid Høy.

Der er travlt, når passagerne i Aalborg Lufthavn kaldes til gaten for at gå ombord på deres fly. Billetter og passagerlister skal tjekkes inden afgangen mod København, charter-feriestedet eller én af lufthavnens femten faste internationale destinationer.

HK’er Christine Spliid Høy er gate-koordinator og har dermed ansvaret for at få passagerne om bord på flyet og afsted til tiden.

-Jeg er meget glad for mit job. Der er rigtig meget liv i lufthaven, hvor to dage aldrig ligner hinanden. Og de mange mennesker, man møder, er som regel glade, fordi de skal ud at rejse, fortæller hun.

Hele 1,4 millioner passagerer rejste sidste år fra landets næststørste – og hastigt voksende – provinslufthavn, hvor omkring 40 medarbejdere er beskæftiget på billetkontoret, ved tjek-ind-skrankerne og i gaten.

Kontoruddannet
Da Christine kom til lufthavnen for fem år siden, havde hun en kontoruddannelse med i bagagen. Jobbet som kontorassistent havde hun mistet, da virksomheden, hun var ansat i, blev opkøbt og lukket.

-Jeg søgte og fik jobbet i lufthavnen med den bagtanke, at så havde jeg da et arbejde, indtil der viste sig noget på kontor. Nu vil jeg ikke væk igen, siger hun.

Jobbet som gate-koordinator kræver ikke nogen speciel uddannelse. Lufthavnen tilbyder dog uddannelse til medarbejderne, og alle ansatte får udarbejdet uddannelsesplaner.

Christine ville imidlertid gerne lære noget om reservation af flybilletter, selvom det ikke er en del af hendes daglige job. Derfor søgte hun den såkaldte ’kompetenceudviklingsfond’ om at få dækket udgifterne til et kursus i reservationssystemet Amadeus.

Fonden er en del af de fleste HK-overenskomster på det private arbejdsmarked og giver ansatte ret til ti dages selvvalgt uddannelse om året. ’Selvvalgt’ skal forstås bogstaveligt, fordi kurset ikke nødvendigvis skal have relation til jobbet.

Ud over udgifterne til kursusgebyr, -materialer, transport og eventuelt ophold dækker fonden mindst 85 procent af lønnen afhængig af overenskomsten.


-God mulighed for at blive dygtigere
-Det er en kanon mulighed for at komme på kursus og blive dygtigere, siger Christine, der fik hjælp fra sin tillidsrepræsentant til at søge penge fra kompetencefonden.

-Jeg er overrasket over, så let det hele gik. Fra jeg søgte til pengene kom, gik der maksimalt et par uger. Også et ekstra beløb, jeg havde glemt at søge om i første omgang, kom prompte.


Med det nye kursus føler hun sig styrket i jobbet – og en bedre kollega.

-For mig er reservationssystemet mest et opslagsværk, hvor jeg kan tjekke passagerer og bagage. Men det giver mig også en god fornemmelse for, hvordan bookingen foregår, fortæller hun.

Samtidig giver det hende mulighed for at træde til, hvis passagererne står i kø ved billetkontoret for at ombooke deres billet, hvilket sker nogle gange.

-Så er det jo dejligt at kunne give kollegerne en hjælpende hånd, siger Christine, der er begyndt at tænke på, hvad hendes næste kursus med kompetencefonden skal være:

-Mit tyske kan godt trænge til en lille genopfrisker, siger hun med et smil.

Brug din kompetencefond

  • De fleste HK-overenskomster på det private arbejdsmarked indeholder aftale om en kompetencefond, som arbejdsgiverne indbetaler til. Pengene er øremærket til medarbejdernes uddannelse. 
  • I de fleste overenskomster med kompetencefonde, har du ret til to ugers ekstra uddannelse om året. I mange overenskomster har du også ret til at anvende uger, du ikke har brugt de foregående to år. Du kan altså spare sammen til seks ugers uddannelse.
  • Du kan søge om at få dækket kursusudgifter og løn fra kompetencefonden. Betingelserne er forskellige fra overenskomst til overenskomst. I nogle overenskomster er der fuld lønrefusion i andre 85 procent.
  • Læs mere om kompetencefondene på www.selvvalgtuddannelse.dk, www.ikuf.dk og www.kompetencefonde.dk 
  • Hos HK Nordjylland kan du få personlig vejledning om uddannelse. Kontakt uddannelsesafdelingen på telefon 3364 1310 og få en aftale.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk