HK.dk logo

Tillidsvalgte flyttede stats-arbejdspladser

27. november 2014  |  Nordjylland  | 

HK-tillidsvalgte fra nordjyske statsarbejdspladser diskuterede udflytning til provinsen


Tillidsrepræsentanter flytter statslige arbejdspladser på danmarkskortet.

HK-tillidsfolk fra nordjyske statsarbejdspladser flyttede rundt med styrelser på danmarkskortet.

Flyt hele Ankestyrelsen til Aalborg og Beredskabsstyrelsen til Thisted. Og flyt Naturstyrelsen til Jylland, dér hvor naturen er!

Sådan lød det blandt andet, da tillidsrepræsentanter fra en række nordjyske stats-arbejdspladser 27. november mødtes hos HK Stat Nordjylland i Aalborg. Målet var at diskutere, hvordan Danmark kan blive mere lige, når det kommer til placering af statslige arbejdspladser.

Danmark er nemlig skævt på det felt. Af 43 statslige styrelser og direktorater er kun 7 placeret uden for hovedstadsområdet.

Med dialogspillet ’Dobbelt Danmark’ flyttede tillidsrepræsentanterne rundt på styrelser – en enkelt gruppe endog på hele ministerier – hvilket gav anledning til engagerede diskussioner om, hvilke kriterier, der skal anvendes for at udflytte statsarbejdspladser til provinsen.

Det handler fx om fagligt og geografisk match, så værtsområdets særlige forhold og forudsætninger udnyttes til en effektiv opgaveløsning.

-Men er Thisted det oplagte valg at placere en styrelse, lød det i debatten. -Infrastrukturen gør jo en udflytning vanskelig.

-Det handler om at ville udflytte – og om at planlægge, blev der svaret. -Områderne må gøres klar til at modtage statslige opgaver, og vi skal væk fra konkurrence mellem lokalområder og regioner, så opgaver placeres dér, hvor de ligger bedst.
Dobbelt Danmark

Kun syv styrelser er placeret uden for hovedstaden.

Også økonomien er et argument for at udflytte arbejdspladser.

-Det vil være en overskudsforretning at flytte stats-opgaver til provinsen, hvor omkostninger og fx kvadratmeter-priser er billigere end i hovedstaden, mente en deltager.

De tillidsvalgte gav desuden en række eksempler på, hvordan opgaver på deres egne arbejdspladser er centraliseret og styret hen over hovedet på lokale medarbejdere og chefer.

-Hvorfor ligger opgaven omkring udvinding af skifergas fx ikke i Nordjylland, hvor prøveboringer skal foretages, blev der spurgt.

Debat skal bredes ud
-Det er vigtigt, at vi holder debatten om udflytning af statslige arbejdspladser levende og breder den ud, siger Jette Videnkjær, formand for styregruppen bag foreningen ” Staten i hele Danmark – Nye veje til et land i balance”.

Hun er tidligere formand for HK Stat Nordjylland, der er initiativtager til et bredt samarbejde, der startede som ”Vision Nordjylland” med bl.a. to regionale visionskonferencer og et forskningsprojekt bag sig. Samarbejdet er nu er på vej til at blive en landsdækkende forening med bred politisk, faglig og erhvervsmæssig deltagelse.

-Det handler om, at vi skal have sat udflytning af statslige arbejdspladser på den politiske dagsorden, og det gør vi kun ved at holde debatten i live. Ikke fordi det er synd for os nordjyder, sønderjyderne eller andre provins-regioner, men fordi balance er bedst for Danmark, siger hun.

 

 

Læs mere

”Staten i hele Danmark – Nye veje til et land i balance” 

AAU-rapporten ”Staten i provinsen – nye potentialer for Nordjylland” (Linket virker ikke pr. 21. juni 2017).

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk