HK.dk logo

Politik for digital chikane

22. maj 2018  |  HK Privat

Banner til politik for digital chikane

 

Om forslaget:

Arbejdspladsen skal udarbejde en politik for, hvordan man agerer, hvis en medarbejder bliver udsat for digital chikane.

Arbejdsmiljøloven siger, at arbejdsgiveren har ansvar for at forebygge og håndtere problemer med digital chikane. Der er dog ikke noget krav om, at der skal være en nedskrevet politik for, hvad der skal ske, hvis en medarbejder bliver chikaneret på de sociale medier eller i fora på internettet.

Digital chikane på sociale medier er et stigende problem på danske arbejdspladser. Det kan være a-kasse-medarbejderen, som stopper dagpengeudbetalingen, fordi den ledige ikke er aktiv jobsøgende, og derefter bliver hængt ud på Facebook med navns nævnelse. Eller en sagsbehandler i en kommune, der bliver nedgjort i et debatforum på internettet af en utilfreds borger.

- Digital chikane er en voldsom oplevelse for den, det går ud over. Grænserne mellem arbejde og fritid bliver udvisket, fordi chikanen kan foregå på alle tider af døgnet. Så dit privatliv er ikke længere en helle, hvor du lader op, hvis du bliver chikaneret på de sociale medier, siger Mads Samsing, næstformand i HK Kommunal.

HK Kommunal har i 2017 samarbejde med Ugebrevet A4 undersøgt, hvor stort problemet med digital chikane er blandt medlemmerne på jobcentrene. 838 har deltaget i undersøgelsen, og knap 4 ud af 10 svarer, at de er blevet chikaneret digitalt. Halvdelen af dem en enkelt gang og resten flere gange.

- Nogle arbejdsgivere er rigtig dygtig til at håndtere digital chikane. De har et beredskab, som sikrer, at der bliver taget hånd om ofret for chikanen, og at der bliver indgivet en politianmeldelse i de grove tilfælde. Men desværre ser vi også arbejdsgivere, som slet ikke er gearet til, at der opstår problemer med digital chikane. Dem vil vi have til at sætte fokus på den type af chikane, som vi må forvente, at der bliver mere og mere af over de kommende år, siger Mads Samsing.

Derfor ønsker HK, at det bliver et krav, at virksomheder skal have en politik for digital chikane.

 

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem