English

Do you want information in English? Visit our English website.
GO TO OUR ENGLISH SITE
HK.dk logo

lovpligtig uddannelse i konflikthåndtering

22. maj 2018  |  HK Privat

Banner til forslag om kurser i konflikthaandtering
Om forslaget:

Ansatte, som har kunde-, klient- eller borgerkontakt, skal gennemføre en godkendt uddannelse i konflikt- og krisehåndtering.
Er servicering og behandling af kunder, klienter eller borgere en del af dit arbejde, så er der en stor risiko for, at du på et eller andet tidspunkt bliver overfuset – eller måske ligefrem truet med vold.

I en undersøgelse fra 2015 blandt HK Handels medlemmer svarer 7 ud af 10, at de er blevet skældt ud eller chikaneret af en kunde, mens de var på arbejde. Skældsord som ”dum”, ”inkompetent”, ”møgkælling” og ”fucking nærig” og at blive rykket i tøjet eller få varer kastet i hovedet er nogle af de grimme oplevelser, som HK Handel-medlemmerne får, når de passer deres arbejde.
Undersøgelsen blev gennemført af analysevirksomheden Epinion.

- Som medarbejder er du udsat, hvis en kunde ser sig sur på dig. Du skal opføre dig professionelt og bevare roen, samtidig med at personen over for dig råber og skriger eller måske ligefrem truer dig. Den slags oplevelser sætter sig og være svære at ryste af sig igen, siger Mette Høgh, formand for HK Handel Hovedstaden.

At trusler er et alvorligt problem ses også i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs undersøgelse ”Arbejdsmiljø og Helbred 2016”. Her svarer knap hver 11., at de er blevet truet med vold inden for de seneste 12 måneder. Inden for HK’s område er der nogle grupper, som er særligt udsatte. Fx er det knap 4 ud af 10, som arbejder med passagerserviceinformation, og mere end hver 6. inden for kundeinformation, som har oplevet trusler.

I Arbejdstilsynets vejledning står der, at arbejdsgiveren skal sørge for, at medarbejderne får oplæring og instruktion i, hvordan arbejdet skal udføres, og i, hvordan de håndterer trusler og voldsepisoder bedst muligt. Vejledningen beskriver en række kompetencer, som medarbejdere bør oplæres i, hvis der er risiko for vold eller trusler. Vejledningen dog siger ikke, at medarbejderne skal oplæres, men at det kan være nødvendigt med oplæring.

- Som lovgivningen er nu, er det op til arbejdsgiverne at beslutte, hvor meget oplæring medarbejderne skal have. Og når det så – desværre – indimellem går galt, så er alle som regel enige om, at medarbejderne burde have været klædt bedre på til at tackle de voldelige episoder. HK vil hellere forebygge og sikre, at medarbejdere får den bedst mulige uddannelse i konflikthåndtering, siger Mette Høgh, formand for HK Handel Hovedstaden.

Derfor mener HK, at vi har brug for en lovpligtig uddannelse i konflikthåndtering, så ansatte er bedre rustet, når de bliver truet eller chikaneret af borgere, klienter eller kunder.
 

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem