Mit NemID virker ikke
Så skal du kontakte NemIDs support for hjælp .
Generelt skal du altid kontakte NemID, hvis du har problemer med dit NemID.
Tjek fx NemID support og kontakt
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
HK Kommunal har indgået en rammeaftale om nødberedskab med henholdsvis KL og regionerne. Nødberedskaber kan etableres på områder, hvor der er strejke eller lockout.
Nødberedskabet skal sikre, at der fortsat udføres arbejde, der er livsvigtigt eller uopsætteligt/påkrævet for at undgå helbreds- og/eller varigt førlighedstruende følger.
På det kommunale område indeholder rammeaftalen også et protokollat, hvor der er aftalt undtagelser fra konflikten på børne/familie-området. Protokollatet supplerer således undtagelserne i KL´s lockoutvarsel.
Hvis du er særligt interesseret i at vide mere om nødberedskaber, så kan du downloade de rammeaftaler vi har lavet med arbejdsgiverne her.
Du kan udskrive vejledningen ved at trykke "Ctrl + P" på dit tastatur. Du kan også downloade en pdf-version her.
HK-afdelingerne forhandler de lokale aftaler om nødberedskab med den enkelte region/kommune. Som TR bliver man naturligvis inddraget af HK-afdelingen, men du skal ikke selv indgå aftalerne. Henvis i stedet til HK-afdelingen.
De lokale aftaler vil indeholde en beskrivelse af, hvilke opgaver der skal løses i nødberedskabet og hvor mange personer/timer, der er behov for.
Når de lokale aftaler er indgået skal nødberedskabet bemandes. Det gøres ved at lave nødtjenesteplaner. I kommunerne er det tillidsrepræsentanten og ledelsen, der i samarbejde udarbejder tjenesteplanerne.
I regionerne er der forskel på, om det er et område, der er udtaget til strejke eller et område, der er udtaget til lockout. På arbejdspladser, hvor der er strejke er det TR/lokal afdelingen, der er ansvarlige for at udarbejde tjenesteplanerne og at få dem til at fungere i praksis. For områder, der er omfattet af lockout, er det ledelsen der har ansvaret. Under alle omstændigheder vil der dog være tale om et samarbejde.
Når man indgår i et nødberedskab er man stadig omfattet af konflikten. Det betyder, at også personer i nødberedskab skal registreres i HK-afdelingen ved konfliktens start bl.a. med henblik på supplerende konfliktstøtte.
Arbejdsgiver kan ikke disponere over personer i konflikt. Populært sagt er det derfor HK Kommunal og dig som TR, der stiller medlemmer til rådighed til et nødberedskab.
Som TR for et område med nødberedskab er du derfor undtaget fra konflikten og får fuld løn (se senere). Du skal derfor ikke registreres i HK-afdelingen ved konfliktens start, men du kan naturligvis møde op sammen med dine kollegaer.
Personer, der udfører tjeneste i nødberedskabet får sædvanlig løn (grundløn, funktions og kvalifikationsløn) og pension for de timer, de arbejder. Derudover ydes særydelser jfr. arbejdstidsaftalerne for arbejde aften, nat, weekend og søgnehelligdage. Personer, der har en tjenesteplan med rådighedsvagt i forbindelse med nødberedskabet fx rådighedsvagter på IT-området eller miljø-området, aflønnes efter arbejdstidsaftalernes bestemmelser om tjeneste i rådighedsvagt.
Vagterne i nødtjenesteplanen bemandes med medlemmer af HK Kommunal, der er omfattet af konflikten. Tjenestemænd, elever, praktikanter og uorganiserede indgår altså ikke i et nødberedskab – de passer deres almindelige arbejde.
Det kan være relevant at være opmærksom på, om du har medlemmer på arbejdspladsen, der meget gerne vil indgå i en tjenesteplan. Det kan fx være ansatte med efterlønsbevis, der gerne vil optjene timer til skattefri portioner.
På mange områder er det også relevant, at aftale et supplement til nødtjenesteplanen med medlemmer, der står til rådighed ved sygdom eller lignende hos de personer, der gør tjeneste i nødberedskabet. I sådanne tilfælde, får de personer der står til rådighed for nødberedskabet 300 kr. (niveau 31.3.00) pr. vagt.
Som TR for et område med nødberedskab er du undtaget fra konflikten og betragtes som fortsat ansat af kommunen/regionen. Det gælder uanset om du i dit TR-område kun har et enkelt medlem, der er i nødberedskab eller de fleste af dine medlemmer arbejder i nødberedskab.
Du skal ikke indgå i vagter i nødberedskabet, men du skal sørge for at nødberedskabet fungerer og at den lokale aftale overholdes, så fx der ikke laves andre opgaver end dem, der er aftalt. Det er også din opgave, at tilkalde en person, hvis der er sygdom blandt dem, der er i nødberedskabet.
Du står derfor til disposition for ledelsen og dine kollegaer i nødberedskabet. Det betyder ikke, at du skal være fysisk til stede på arbejdspladsen hele tiden, men at ledelsen og dine kollegaer skal kunne få fat i dig. Du får stillet en telefon til rådighed af arbejdsgiver, hvis du ikke allerede har en sådan. Det kan også være en idé at aftale med din leder, hvornår du er tilstede på arbejdspladsen.
Du får løn for 37 timer inkl. pension. Hvis du bliver syg får du fortsat løn og din suppleant overtager dine TR-opgaver.
Du er naturligvis også fortsat TR for dine medlemmer, der ikke indgår i nødberedskabet. Hvis de fleste af dine medlemmer ikke er i nødberedskab, så husk også at bruge tid på konflikt-aktiviteter med disse medlemmer. Hvis de fleste af dine medlemmer er i nødberedskab kan det være sværere også at få tid til at deltage i konflikt-aktiviteter.
Husk at orientere dine medlemmer på arbejdspladsen om nødberedskabet – både dem, der har tjeneste i nødberedskabet og de andre. I forhold til dem, der udfører tjeneste i nødberedskabet skal du sikre dig, at de får at vide, hvornår de har vagter, tidsrummet for vagten den enkelte dag og hvilke opgaver de skal udføre. Det sidste er særligt relevant i de tilfælde, hvor kun enkelte af de funktioner man normalt varetager, skal varetages i nødberedskabet.
Medlemmer der er på arbejde i nødberedskabet skal lave de opgaver, som nødberedskabet omfatter. Man må med andre ord ikke lave det øvrige konfliktramte arbejde/ens andre opgaver, der ikke er omfattet af nødberedskab.
Er tjenestetiden den enkelte dag længere end den tid, der tager at lave opgaverne i nødberedskabet, må man dog ikke forlade arbejdspladsen tidligere.
Tilbageværende medarbejdere der ikke er omfattet af konflikten skal udføre deres normale arbejde, og skal derfor ikke påtage sig andet og mere arbejde, end de plejer. Hvis der er tjenestemandsansatte kolleger på arbejdspladsen, vil de ikke være omfattet af konflikten og de skal fortsætte deres normale arbejde, men skal ikke påtage sig andet og mere arbejde end sædvanligt, ligesom der skal arbejdes i sædvanligt tempo.
Hvis du har spørgsmål til dit arbejde som TR på et område med nødberedskab, kan du henvende dig til din konsulent i HK-afdelingen.
Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.
Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID
Log ind med CPR nr. og adgangskode
Hvis du har oprettet en adgangskode til HK, kan du logge ind med CPR nr. og adgangskode lige her.
Problemer med login?
For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.