MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Så skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Uønskede berøringer, bemærkninger som ”Godmorgen, fisser”, eller en chef, der forsøger at presse en medarbejder til sex. Seksuel chikane har mange ansigter. Fælles for dem alle er, at seksuel chikane aldrig er i orden. Det burde være sådan, at enhver kunne gå på arbejde uden at skulle bekymre sig om problemet.
Men sådan er det langt fra altid. HK kan dels se det i de sager, vi fører. Sagerne er dog kun toppen af isbjerget, og da HK Danmark i 2016 spurgte medlemmerne, viste Epinion-undersøgelsen, at over en fjerdedel havde været udsat for en eller flere seksuelt krænkende situationer indenfor det seneste år.
HK arbejder for at stille ofrene for seksuel chikane bedre, når skaden er sket, men også for, at arbejdsgivere skal blive bedre til at sætte ind, før skaden sker. HK ønsker højere godtgørelser, bedre forebyggelse på arbejdspladserne og en lovgivning, som er mere klar i spyttet om arbejdsgiverens ansvar for at tackle problemet.
"Jeg håber, at arbejdsgiverne forstår, hvor vigtigt det er at forebygge seksuel chikane. Står man så med en sag alligevel, så skal man forstå, at det koster, hvis ikke den håndteres ordentligt. Vi er helt klar til at forfølge sager, hvor vi ikke mener, at godtgørelserne matcher den skade, der er sket. Selvom et beløb aldrig vil kunne gøre det op for krænkelserne, er det mindste man kan forvente en reel godtgørelse og en afslutning."
Anja C. Jensen, formand for HK Danmark
Bliver man udsat for seksuel chikane, er godtgørelsen for lav. Den gennemsnitlige godtgørelse har før ligget på 25.000 kroner, og da politikerne strammede lovgivningen 1. januar 2019 var det med ambitionen om at hæve det niveau til 33.000 kroner. Men det er stadig alt for lidt, mener HK.
Godtgørelserne skal hæves markant.
HK arbejder for, at alle arbejdspladser skal have en politik med klare retningslinjer mod seksuel chikane. For selv om klare retningslinjer ikke i sig selv er nok til at undgå seksuel chikane fuldstændigt, er det en afgørende brik i indsatsen mod problemet. For det har stor betydning, at alle på arbejdspladsen ved, hvordan de skal forholde sig, hvis de bliver udsat for eller vidne til seksuel chikane.
Det er arbejdsgivers ansvar, at man på arbejdspladsen får formuleret en politik. Ligesom det er arbejdsgivers ansvar at gøre det klart, at alle skal kende og respektere politikken.
Politikken bør indeholde:
Unge – og dermed også elever – er desværre overrepræsenteret i statistikken for seksuel chikane. Der er særligt meget på spil for dem, for de er ikke alene ansat i deres praktikvirksomhed, men er samtidig også afhængig af arbejdsgiveren i deres uddannelsesforløb. Det kan gøre det endnu mere svært at sige fra for elever, som desuden ofte er unge og ikke er så erfarne på arbejdsmarkedet erfarne endnu.
HK arbejder derfor for, at erhvervsuddannelsesloven skal beskytte og stille elever bedre end i dag:
HK har fra 2019 sat ekstra fokus på seksuel chikane og har oprettet 17 sager om seksuel chikane siden 1. januar sidste år. Det er markant flere end tidligere, hvor antallet af sager lå på 1-2 om året.
Som led i det ekstra fokus på seksuel chikane ansatte HK en advokat, som forsker i problemet og fører sager på området. HK kørte også et omfattende arbejde for at få belyst det juridiske felt, seksuel chikane befinder sig i, og få den viden ud at leve i HK’s faglige sekretariater i kontakten med medlemmerne.
Læs: Sådan hjælper du et HK-medlem udsat for seksuel chikane
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID