HK.dk logo

 |  Røde Kors

Læs her historien bag den internationale humanitære organisation Røde Kors.

Røde Kors' oprindelige formål var at yde hjælp til de syge og sårede under krigshandlinger på landjorden, men som efterhånden har optaget andre humanitære opgaver, herunder sygepleje, hjælp til ofre for naturkatastrofer, eftersøgning af mennesker, der er forsvundet under krige mv. I Danmark driver organisationen også asylcentre med asylansøgere fra alverdens lande via en særlig asylafdeling.

Internationale Røde Kors blev grundlagt i 1863 på initiativ af den schweiziske købmand Henri Dunant (1828-1910), der året senere (1864) også var med til at stifte Genève-konventionen om sygepleje under krig. Dunant fik i 1901 Nobels Fredspris (sammen med F. Passy). Idéen om at yde neutral hjælp til syge og sårede - på begge sider af krigshandlinger - vandt hurtigt gehør over hele verden og et stort antal nationale Røde Kors-foreninger skabtes over hele verden, efter Den Internationale Røde Kors Komité blev stiftet i Genève i 1863.

Det internationale samarbejde videreførtes blandt andet ved grundlæggelse af Ligaen af Røde Kors-selskaber, i 1919. Hvert 4. år afholdes en international verdenskonference vedrørende Røde Kors' virksomhed og principper.

Internationale Røde Kors består i dag af nationale organisationer i hundredvis af lande med tilsammen cirka 300 millioner medlemmer.

Røde Kors modtog - som det eneste i hele verden - Nobels Fredspris 3 gange, nemlig i 1917, 1944 og 1963 og er i dag en meget respekteret og anerkendt verdensomspændt humanitær organisation.

For arabiske lande findes en tilsvarende organisation, som hedder Røde Halvmåne. Røde Kors' internationale symbol er et rødt kors på hvid bund (Genferkorset), Røde Halvmånes er en rød halvmåne og i Iran en røde sol og løve.

Landsforeningen Røde Kors i Danmark blev grundlagt i 1876 og dens Asylafdeling i 1984, hvor man fik uddelegeret asylarbejdet af den daværende danske regering.

Røde Kors' asylafdelingen praktiserer i det danske asylarbejde Internationale Røde Kors' 7 etiske principper

Research: Luis Monteiro 2008

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk