HK.dk logo

Jeanet fik styr på nervøsiteten på sit første TR-kursus

 |  HK Handel  |  Marianne Bom

Efter at have taget kurset 'Faglig træning' føler Jeanet Dam Gyldensted, at kollegerne godt kan regne med hende, når det gælder. Hun er klar til nye udfordringer.

Nu måtte der gerne snart ske noget nyt.

Sådan gik Jeanet Dam Gyldensted og tænkte, da hun i 2012 blev spurgt, om hun havde lyst til at blive tillidsrepræsentant for HK-kollegerne i Irma i Codanhus i København.

Hun havde siddet bag kassen i seks år og trængte til nyt input.

Men hold op, hvor var hun nervøs over den nye opgave.

- Jeg stillede op til TR, fordi jeg havde lyst til at udvikle mig. Jeg trængte til at få noget andet input, end ’vil du have bon med’ og ’skal det være på beløbet’, selv om arbejdet i kassen er fint nok, fortæller hun.

Jeanet er efter eget udsagt lidt af en tryghedsnarkoman. Derfor var hun spændt på, hvordan hun ville reagere, når hun pressede sig selv ud i nye opgaver. For at blive 'klædt på' meldte hun sig til første modul i TR-grunduddannelsen, ’Faglig indsigt’. Men det blev nervøsiteten ikke mindre af. 


’Åh Gud, hvad roder jeg mig ud i’

Jeanet

- Inden kurset tænkte jeg:

’Åh Gud, hvad er det, jeg roder mig ud i?’

Det var nyt for mig at skulle fem dage på kursus, og jeg er ikke særlig god til nye ting. Jeg bliver ikke bange, men tilbageholdende. På den ene side tænker jeg, at det kan jeg sagtens klare. På den anden side er der noget, der holder mig tilbage, fortæller hun om den dobbelte følelse, hun drog til kurset med.

Men da hun fik sat sig ned, kigget på de nye ansigter og lyttet til underviseren, tænkte hun: ’Det er da meget underholdende’.

På kurset får deltagerne en bred introduktion til det faglige arbejde. De arbejder med at definere deres nye rolle og får en grundig gennemgang af overenskomsten, ferieloven og funktionærloven.

Godt at prøve sig af i trygge rammer

Jeanet syntes, det var rart, at undervisningen varierede mellem fælles undervisning og gruppearbejde. Undervejs var masser af eksempler fra virkeligheden på de ting, de skulle lære, og deltagerne fik mulighed for at prøve sig selv af i trygge rammer.

- Jeg er ikke god til det med nye mennesker. Men i min gruppe var alle meget snakkesalige, så det gik. Det var rart, at underviseren gjorde stoffet spændende ved at fortælle om sine egne erfaringer, siger Jeanet.

Allerede anden dag var Jeanet klart mindre nervøs, og senere blev hun overrasket over, at hun turde tage ordet og stille sig op foran alle de andre.

’Hov, det dér kunne jeg jo godt’

- En af dagene skulle man stå foran alle de andre og snakke om noget, man selv måtte bestemme. Det var svært og en stor udfordring. Jeg var nervøs og klikkede rigtig meget på min kuglepen, husker Jeanet.

Bagefter fik hun konstruktiv feedback fra de andre, blandt andet et råd om at lægge kuglepennen væk.

- Inden jeg gik i gang rystede det hele på mig, og mit hjerte dunkede. Men det hjalp, at begge undervisere bakkede mig op og sagde, at jeg godt kunne klare det. Og bagefter var jeg godt tilfreds, jeg tænkte: ’Hov, det dér kunne jeg jo godt.’

Tilbage i Irma er der heldigvis ikke de store faglige problemer. Men efter også at have deltaget i kurset ’Faglig træning’ har hun det sådan, at kollegerne godt kan regne med hende, når det gælder. Hun er klar til nye udfordringer.

Tillidsrepræsentant

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem