Nanna Svendsen. Foto: Ulrik Tofte.
Hvorfor blev du tillidsrepræsentant?
- Da jeg blev ansat i Bilka Herning, var der ingen tillidsrepræsentant. Jeg tænkte ikke selv over at stille op, indtil min chef og varehuschefen trak mig til side en dag og spurgte, om det ikke kunne være noget for mig. Jeg sagde, at det var noget, jeg skulle vælges til, men tak for tilliden. Så gik jeg og tyggede lidt på den. Jeg snakkede også med min lokale HK-afdeling om, hvad det indebar at være tillidsrepræsentant, og så besluttede jeg mig for, at det ville jeg gerne prøve. Min lokale HK-afdeling kom på besøg i Bilka og holdt et oplæg om, hvorfor det er vigtigt at have en tillidsrepræsentant. Jeg havde aftalt med HK, at de ikke skulle sige noget om, at jeg var interesseret i at stille op. Efter mødet kom tre kolleger uafhængigt af hinanden hen til mig og spurgte, om det ikke var noget for mig at blive tillidsrepræsentant. Så turde jeg godt stille op – og jeg blev valgt, siger Nanna Svendsen.
- Jeg vidste slet ikke, hvad det var, jeg var gået ind til. Jeg har før oplevet tillidsrepræsentanter på mine tidligere jobs, men hvordan ville jeg gribe rollen an? Jeg fik heldigvis en fantastisk hjælp fra Landsklubben Dansk Supermarked. Vi er gode til at støtte hinanden i gruppen, så jeg stod ikke alene.
Jeg tog grunduddannelse til tillidsrepræsentant, og jeg var også på kursus i Island sammen med en kollega, der også var fagligt interesseret. Hun er nu blevet valgt som min suppleant. Derefter fik vi bygget en HK-klub op.
Foto: Ulrik Tofte
- Det bedste ved at være tillidsrepræsentant er at flytte mennesker og at få mennesker til at vokse. Det gør jeg blandt andet ved at opfordre mine kolleger til at tage efteruddannelse. Nogle af mine kolleger er nemme at få af sted, mens andre kan finde på at sige, at det går deres chef aldrig med til. Så taler jeg lidt med chefen og fortæller om, hvor vigtigt uddannelse er, og at det er gratis, og så siger chefen ja, for ingen siger nej til medarbejdere, der bliver dygtigere ganske gratis.
- Jeg bruger meget tid på at være tillidsrepræsentant – også fritid. Men det er også givende for mig selv, og jeg får et højere selvværd af at gøre noget godt for andre, siger Nanna Svendsen.
Foto: Ulrik Tofte
Det er svært at være tillidsrepræsentant, når et klubmedlem har det skidt eller skal fyres. Hvis et medlem af HK-klubben skal fyres, er det min opgave at sørge for, at vedkommende kommer videre på den bedst mulige måde. Nogen tager imod en fyreseddel med oprejst pande, andre bryder fuldstændig sammen, fordi deres arbejde er så vigtig for deres identitet. I sådanne tilfælde sørger jeg for at lave en aftale med den lokale HK-afdeling om, hvornår medlemmet skal komme, og hvem fra HK der tager sig af det pågældende medlem. Jeg kan også finde på at besøge den tidligere kollega, når han eller hun har fået et nyt job. For lige at sikre mig, at vedkommende har det godt igen.
Det er også svært at få kollegerne til at forstå, at fagforeninger ikke er farlige, og at fagligt arbejde er vigtigt. Jeg prøver at pakke det faglige ind i en social sammenhæng for at gøre det mere spiseligt for kollegerne. Fx holdt vi generalforsamlings-banko ved sidste generalforsamling, og nu går mine kolleger og spørger, hvornår vi skal holde banko igen.
Foto: Ulrik Tofte
Tag på kursus. Kom ud og lær noget. Og send dine kolleger på kursus.
Brug også kræfter på at få et aktivt netværk, både i din landsklub og lokalt. Det er en stor hjælp at udveksle erfaringer med andre tillidsrepræsentanter. I Herning har vi et meget velfungerende netværk, hvor vi holder faglige og sociale arrangementer. Fx har faglig konsulent i HK HANDEL Finn Orup været forbi en bowlingaften for at fortælle om den danske model, og hvad HK kan tilbyde, som de gule fagforeninger ikke kan.
Foto: Ulrik Tofte
En ung kollega kaldte mig det en dag, og jeg tog straks navnet til mig. Jeg tror, han kaldte mig Dronningen af kasselinjen, fordi jeg i mange år har taget imod de nye og undervist dem i at sidde ved kassen – og så er jeg ikke bange for at sige min mening.
Vil du høre mere om, hvordan du bliver tillidsrepræsentant? Så kontakt din lokale HK-afdeling på telefon
70 11 45 45.
LÆS OGSÅ: Bliv tillidsvalgt (Link fjernet pr. 25. april 2018).
Kollegaen Susanne Lunde om Nanna Svendsen:
”Selvom Nanna er meget bundet i sit job ved kassen, så tager hun fat i alle de henvendelser, hun får meget hurtigt. Kollegerne har tillid til hende, og hun er altid positiv og glad. Og så er hun stolt af sit arbejde, Dronningen af kasselinjen:-).”
.
![]()
Sådan nominerer du en tillidsvalgt
Tillidsrepræsentanter gør et kæmpe stykke arbejde ude på arbejdspladserne. Derfor sætter HK HANDEL fokus på tillidsrepræsentanterne og kårer hver måned én, der har gjort en særlig indsats. Kender du en, som fortjener at blive nomineret, så send en mail samt en kort begrundelse til
Jette Sandbæk.
LÆS OGSÅ: De er også blevet kåret som månedens tillidsrepræsentanter