HK.dk logo

Røde mor fra Ikea Gentofte er månedens tillidsrepræsentant

25. maj 2014  |  HK Handel  | 

Birgitta Kajn, der også går under navnet Røde mor, er nærmest en legende, når det kommer til tillidsrepræsentanter. Hør, hvorfor hun hedder Røde mor, og hvordan hun har fået så mange nye medlemmer i HK-klubben i Ikea Gentofte. Hvorfor blev du tillidsrepræsentant? 

”Jeg var suppleant, før jeg blev tillidsvalgt. Da vores tillidsrepræsentant blev syg, overtog jeg hendes opgaver, og så var det naturligt, at jeg blev tillidsrepræsentant. Det var tilbage i 2007.
Før jeg kom til Ikea har jeg blandt andet arbejdet som pædagogmedhjælper, folkeskolelærer og med stofmisbrugere. Alt sammen i Sverige. Så mødte jeg min mand og flyttede til Danmark, hvor jeg kom til at arbejde på et aktiveringsprojekt i Ishøj. Men det er hårdt at lave socialt arbejde, for man kan ikke måle effekten. Så jeg startede i Ikea i stedet, og det var en lettelse. Hver dag kunne jeg svare på, om jeg havde tjent min løn hjem. Har jeg solgt noget i dag? Det var SÅ dejligt. Det bedste jeg har gjort, var at starte i Ikea.
Men mit sociale hjerte tog jeg jo med mig, og jeg kan ikke lade være med at blande mig, når noget ikke er i orden. Derfor passer det rigtig godt til min personlighed at være tillidsrepræsentant her. ”


Hvad er din bedste oplevelse som tillidsrepræsentant?

Foto: Kim Wendt

"Jeg synes, at hver dag er en god dag. Jeg aner aldrig, hvad jeg kommer ind til. Forleden var jeg til en samtale med en kollega, der måske skulle have en skriftlig advarsel. Men vi fik talt godt om det, og det endte med, at den skriftlige advarsel ikke blev til noget."

Hvad er det sværeste ved at være tillidsrepræsentant?

Foto: Kim Wendt

”Jeg synes ikke, det er svært at være tillidsrepræsentant. Da jeg var ny og ikke vidste, hvad der blev forventet af mig, var det svært, men så fandt jeg ud af, at jeg skal bruge mig selv som menneske. Være mig selv og finde mig selv. Hvordan skal kollegerne have tillid til mig som tillidsrepræsentant, hvis jeg ikke er mig selv? Hvis man er ung, kender man måske ikke sig selv så godt, som jeg kender mig selv. Men det er en fantastisk måde at udvikle sig på, så unge skal ikke holde sig tilbage fra at blive tillidsrepræsentant.”

Hvad er dit bedste råd til andre tillidsrepræsentanter?

Foto: Kim Wendt

”Få et godt samarbejdsudvalg. Jeg spurgte min varehuschef, om vi ikke skulle arbejde for, at vi fik det bedste samarbejdsudvalg. Og det har vi fået. Nu taler vi om vigtige emner til møderne. For eksempel får vi information, når Ikea vil ændre åbningstiderne. Det er ikke til diskussion, at åbningstiderne skal ændres, men det er til diskussion, hvordan vi laver de bedste vagtplaner i forhold til de nye åbningstider.

Lav en HK-klub. Vi har en aktiv bestyrelse i Ikea Gentofte, og det har resulteret i, at vi konstant får nye medlemmer. Og det på trods af, at vi har en god arbejdsplads uden problemer. Kollegerne er med, fordi de vil være en del af Birgittas fællesskab. Jeg synes, det er vigtigt, at man ikke bare er medlem af en fagforening, når noget går dårligt. En fagforening arbejder også forebyggende, og i HK-klubben i Ikea Gentofte arbejder vi hele tiden for at få en endnu bedre arbejdsplads.

Sørg også for at få et godt samarbejde med de faglige i HK. Jeg havde aldrig opnået alt dette, hvis det ikke havde været for Mette Høgh (formand for HK Handel Hovedstaden, red.). Vi har et rigtig godt samarbejde.” 

Hvorfor bliver du kaldt for Røde mor?

Foto: Kim Wendt

”Det startede med, at jeg var i projektgruppe i køkkenafdelingen med tre unge mænd. Vi skulle finde på et navn til vores gruppe, og de syntes, vi skulle hedde Røde mor. Jeg har taget navnet til mig og dyrket det. Jeg ved jo godt, at jeg arbejder i en kapitalistisk virksomhed, men jeg kan jo gøre mit og påvirke, at det bliver en bedre arbejdsplads.”

Formand for HK Handel Hovedstaden, Mette Høgh, om Birgitta Kajn:

    ”Birgitta, Røde mor, er en ildsjæl - endda af den helt specielle slags, som der ikke findes mange af. Hun tror fuldt og fast på HK´s slogan, Sammen er du stærkere, hvilket gør, at hun har et helt utroligt samarbejde med ledelsen i IKEA Gentofte. Sammen udvikler de tiltag, som vi ikke ser mange andre steder – faktisk ingen andre steder. Birgitta er altid frisk på en ny ide, som skal sætte ”hendes klub” på dagsordenen i butikken. Birgitta er HK på arbejdspladsen.”

Sådan nominerer du en tillidsvalgt:

Tillidsrepræsentanter gør et kæmpe stykke arbejde ude på arbejdspladserne. Derfor sætter HK HANDEL fokus på tillidsrepræsentanterne og kårer hver måned én, der har gjort en særlig indsats. Kender du en, som fortjener at blive nomineret, så send en mail samt en kort begrundelse til Jette Sandbæk.

LÆS OGSÅ: Se tidligere måneders tillidsvalgte

Sådan bliver du tillidsrepræsentant:

Vil du høre mere om, hvordan du bliver tillidsvalgt, så kontant din lokale HK-afdeling på telefon 70 11 45 45. 

Tillidsrepræsentant

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem