For at kunne benytte en personlig adgangskode til HK, skal du først oprette en ved at logge ind med NemID. Herefter kan du benytte adgangskoden, hver gang du logger ind.
Skal jeg altid logge ind med NemID? Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID? Ja, det kan du godt.
Problemer med
log ind
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst) Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID? Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID? Ja, det kan du godt.
Ring til HK's fagforening
Når du har spørgsmål til ansættelsesvilkår, kontingent, medlemskab samt samtaler i Job og vejledning
Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00
Corona-guide for dig,der bor og arbejder I NORDJYLLAND
Udbruddet af en særlige mutation af coronavirusset har betydet, at 7 kommuner i Nordjylland har været underlagt særligt skrappe restriktioner. Her får du en guide til, hvad det havde af betydning for dig som ansat.
Opdateret den 23. november 2020 - kl. 11.45.
Få svar på de mest stillede spørgsmål om coronavirus og arbejdspladsen, hvis du arbejder eller bor i Nordjylland.
For at reducere smitteudviklingen i de syv kommuner Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø, hvor en del borgere er smittet med mink-virus-varianter, blev der iværksat en række lokale restriktioner og tiltag i de pågældende kommuner. Restriktionerne var gældende i perioden fra den 6. november til den 22. november 2020.
FAQ’en bygger på generelle fortolkninger, og der kan derfor være konkrete situationer, hvor fortolkningen vil være en anden. Derudover indeholder FAQ’en ikke svar, der vedrører konkrete overenskomstområder.
Du kan altid henvende dig hos din HK-afdeling eller på faglig-afdeling@hk.dk, hvis du har konkrete spørgsmål.
De udarbejdede svar skal ses i lyset af den alvorlige situation, der var i Nordjylland, og kan ikke tages som udtryk for HK’s holdning i en situation, hvor baggrunden ikke er tilsvarende alvorlig.
DE mest stillede spørgsmål
Det var som udgangspunkt din arbejdsgiver, der besluttede, om du skulle møde på arbejde, arbejde hjemmefra eller hjemsendes uden arbejde.
Det var forskelligt, hvordan anbefalingerne var til forskellige typer af virksomheder og forskellige funktioner, og det var virksomhederne, der vurderede dette. I øvrigt var det din arbejdsgiver, der besluttede i hvilket omfang, de ville følge anbefalingerne. Der kunne være enkelte virksomheder, som var egentlig tvangslukkede, og så gav det sig selv.
Ja, hvis du blev bedt om at arbejde hjemmefra og ikke var syg, så skulle du i videst muligt omfang stå til rådighed for at udføre så meget som muligt af dit arbejde hjemmefra.
Som udgangspunkt gjaldt der det samme som for de øvrigt ansatte, dog skulle du have adgang til din oplæringsansvarlige, hvis du arbejdede hjemmefra. Det var en konkret vurdering, om du kunne arbejde hjemmefra. Er du i tvivl så kontakt din lokale HK afdeling. Det havde blandt andet betydning, hvor langt du var nået i dit oplæringsforløb og dine forudsætninger for at udføre arbejdet. Du skulle som elev både følge skolens og din arbejdsgivers instrukser. Du havde krav på sædvanlig løn, og du kunne ikke afvise fjernundervisning, eller at dit skoleophold blev flyttet til andet tidspunkt eller anden skole. Se i øvrigt mere om dine rettigheder under det særlige afsnit om elever nedenfor.
Myndighederne havde opfordret arbejdsgiverne i de syv kommuner til at lade lønmodtagere, der kunne, arbejde hjemme. De, der ikke kunne arbejde hjemme, kunne hjemsendes. Det var arbejdsgivers vurdering, om du skulle hjemsendes eller blive på arbejde.
Normalt skal hovedferie varsles med tre måneders varsel og restferie med en måneds varsel. Hvis særlige omstændigheder hindrer, at arbejdsgiveren anvender det fulde varsel, kan ferien varsles med et kortere varsel. Der var med situationen i Nordjylland tale om særlige omstændigheder, og derfor kunne din arbejdsgiver som udgangspunkt varsle din optjente ferie til afholdelse uden varsel. Det gjaldt dog ikke, hvis du havde mulighed for at arbejde hjemmefra. Der er tale om en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde af, om din arbejdsgiver kunne varsle ferie med kortere varsel. Du anbefales derfor at tage kontakt til din lokale HK-afdeling, hvis din arbejdsgiver varslede ferie med forkortet varsel. Som hovedregel gjaldt der samme varslingsregler for feriefridage.
Afspadsering og omsorgsdage følger den enkelte overenskomsts regler – kontakt din lokale HK-afdeling. Bemærk, at der skulle være mulighed for det i overenskomsten, hvis en afspadseringssaldo kan gå i minus. Er der ikke mulighed for det i overenskomsten, kunne du ikke afspadsere mere, end du havde på din saldo.
Arbejdsgiver kunne ikke varsle ikke-optjent ferie til afholdelse. Ferie, der var optjent fra et andet sted, som var optjent som feriegodtgørelse, kunne godt varsles til afholdelse, men havde du ikke optjent noget ferie fra noget sted, kunne du ikke tvinges på ferie.
Du skulle følge den instruks, du fik fra din arbejdsgiver om at blive hjemme. Det er vores vurdering, at det var arbejdsgiverens risiko, at han ikke havde noget arbejde, du kunne udføre, så hvis din arbejdsgiver hjemsendte dig, fordi der ikke er noget at lave, så skulle du som udgangspunkt have fuld løn.
Der kunne dog gælde særlige regler i enkelte overenskomster, men det er sjældent på HK’s område.
Hvis du blev hjemsendt, og din ansættelse var omfattet af en af følgende overenskomster, havde du krav på din sædvanlige løn:
Hvis du bliver hjemsendt, og din ansættelse er omfattet af en af følgende overenskomster, har du krav på din sædvanlige løn:
• Industriens Funktionæroverenskomst med Dansk Industri
• Funktionæroverenskomsten for Handel, Viden og Service med Dansk Erhverv
• Funktionæroverenskomsten for Handel, Transport og Service med Dansk Industri
• Overenskomst mellem Tandlægeforeningen og HK Privat om klinikassistenters beskæftigelse hos tandlæger
• HK overenskomsten mellem Dansk Byggeri og HK Privat
• FUNKTIONÆROVERENSKOMSTEN mellem Grakom Arbejdsgivere og HK Privat
• DEN GRAFISKE OVERENSKOMST mellem Grakom Arbejdsgivere, DMA, HK Privat og 3F/Industri (Emballage)
• Digitalprint- og serigrafoverenskomsten mellem grakom arbejdsgivere og Hk privat
• MEJERIBRANCHENS FUNKTIONÆROVERENSKOMST Indgået mellem DI Overenskomst ll (Mejeribrugets Arbejdsgiverforening) og HK Privat
• Aftaleenheden for frie grundskoler og private gymnasier, medlemmer af Danmarks Private Skoler - grundskoler og gymnasier eller Dansk Friskoleforening og HK Privat
• Overenskomst mellem A/S Arbejdernes Landsbank og Landsklubben Bankland i Arbejdernes landsbank under HK Privat
• Overenskomst mellem Arbejdsgiverne (nu TEKNIQ Arbejdsgiverne) og Handels- og kontorfunktionærernes forbund i Danmark
• HK-overenskomst mellem TEKNIQ (nu TEKNIQ Arbejdsgiverne) OG HK PRIVAT
• LANDSOVERENSKOMST mellem Færgerederierne og HK Privat (DAS)
• LANDSOVERENSKOMST mellem Færgerederierne og HK Privat (DIS)
• Overenskomst mellem HK Privat og BL – Danmarks Almene Boliger
• Overenskomst for Handels- og kontoransatte i de kooperative byggefagsvirksomheder
• Fitnessoverenskomsterne med Dansk Erhverv (for Fitness World og Fitness DK)
• Landsoverenskomsten for IT-overenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Privat
• Landsoverenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Privat gældende for fotografer samt grafikere ansat på reklamebureauer og forlag der er medlemmer af Dansk Erhverv Arbejdsgiver
• Overenskomst mellem DI Overenskomst I for Emballage Industrien, Plastindustrien i Danmark og 3F Industri (Emballage) HK Privat
• Standardoverenskomst mellem Dansk Kiropraktor Forening og HK Privat for kliniksekretærer ansat hos kiropraktorer
• Funktionæroverenskomst for kontor og lager mellem Dansk Mode & Textil og HK Privat
• Standardoverenskomst mellem Danske Fysioterapeuter og HK Privat
• Landsoverenskomst mellem DBR Arbejdsgiverforening og HK Privat
• FUNKTIONÆROVERENSKOMST mellem Danske Malermestre, Glarmesterlauget i Danmark, og HK Privat
• Overenskomst mellem Dansk Maskinhandlerforening (DM-Arbejdsgiver) og HK Privat
• HK Overenskomst Mellem Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) og HK Privat
• HK OVERENSKOMST mellem HK Privat og HORESTA
• KASINO OVERENSKOMST for hotel, restaurant og turisterhvervet
• Landsoverenskomst mellem Lilleskolernes Sammenslutning og HK Privat
• Overenskomst for Lægesekretærer i lægepraksis mellem HK Privat og Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (PLA)
Er du omfattet af en anden overenskomst end en af ovenstående, kan du kontakte din lokale HK-afdeling for mere viden.
Du kunne kun nægte at gå på arbejde, hvis der var en konkret risiko for, at du kunne blive smittet med covid-19. Hvis risikoen for at blive smittet på dit job var så konkret, at du kunne anskueliggøre, at din ”sikkerhed, sundhed eller integritet” var truet, ville du kunne blive hjemme med løn. Men du løb selv risikoen for, at der ikke blev vurderedet at være en konkret og nærliggende fare for dit helbred, og at du dermed ikke havde krav på løn – og i sidste ende med risiko for bortvisning som følge af, at du var udeblevet fra dit arbejde. Inden du blev hjemme, skulle du som minimum have forsøgt at finde en løsning med din arbejdsgiver.
Vi anbefalede, at du tog kontakt til din lokale HK-afdeling, inden du tog så drastisk et skridt.
Nej. Det er generelt sådan, at det var arbejdsgiver, der fastlagde, om du skulle møde på arbejde. Du kunne således ikke alene på baggrund af opfordringen til ikke at overskride en kommunegrænse retmæssigt udeblive fra arbejde.
Det gjaldt også, selvom om du havde bopæl i en kommune, som var omfattet af en nedlukning, og arbejdede uden for kommunen, og hvor din arbejdsgiver ikke tog den kraftige opfordring fra statsministeren og sundhedsmyndigheder om ikke at overskride kommunegrænsen til efterretning, men forlangte, at du mødte på arbejde.
Folketinget vedtog den 20. maj 2020 en ny lov, som giver dig en midlertidig ret til at blive hjemme med løn/dagpenge hvis:
1. Din læge har vurderet, at du er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved smitte med covid-19.
2. Din arbejdsgiver erklærer, at det ikke er muligt at indrette arbejdspladsen eller at ændre dine arbejdsopgaver på en sådan måde, at dit arbejde kan udføres i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger for personer, der er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved smitte med covid-19. Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger til personer i øget risiko
3. Din arbejdsgiver skal desuden erklære, at du fritages helt fra din arbejdsforpligtelse.
Modtager du løn, mens du er fritaget fra arbejde kunne din arbejdsgiver få udbetalt sygedagpenge, for så vidt at du opfylder betingelserne for at have ret til sygedagpenge.
Modtager du ingen løn, kan du modtage dagpenge, du kan dog ikke modtage mere i dagpenge, end du ville have modtaget i løn for den samme periode.
Du kan gøre brug af denne ret til og med den 31. december 2020.
Den udgift, du har ved at få lægen til at udarbejde en vurdering, kan dækkes af kommunen, hvis du er dagpengeberettiget, og betingelserne ovenfor er opfyldt.
Sundhedsstyrelsen definerer risikogrupperne som personer, der:
• Er veldokumenteret for en betydelig øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved covid-19 (overvægt med BMI over 35 og alder over 65 år).
• Har en øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved covid-19 (fx nedsat immunforsvar, lungesygdom, nyresygdom, leversygdom, kræft, hypertension, hjertekarsygdom, kronisk lungesygdom, diabetes m.fl.)
• Ud fra et forsigtighedsprincip antages at være i en øget risiko. Gravide hører under denne kategori.
Derudover er visse børn med kroniske sygdomme i risikogruppe.
Er du i tvivl om, hvorvidt du er i risikogruppen, bør du kontakte din læge og få en vurdering. Din læge bistår i så fald med en konkret og individuel vurdering af din samlede situation, i forhold til om du har en sygdom eller tilstand, der er forbundet med en øget risiko.
Hvis du fx har et barn, der er i en særlig risikogruppe, så kan du på samme måde som under punktet ”Hvis jeg er i en særlig risikogruppe, kunne jeg så blive hjemme, hvis jeg føler mig utryg ved at møde på arbejde?” blive hjemme med løn/dagpenge. Du skal dokumentere, at du er pårørende til en person, der er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved smitte med covid-19. De tre punkter om lægeligvurdering og erklæringer fra din arbejdsgiver skal være opfyldt.
Du er pårørende, hvis du deler husstand med en person, der er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved smitte med covid-19, og I har en familiemæssig tilknytning.
Sundhedsstyrelsen har den 12. maj 2020 udsendt retningslinjer for dig, som er i særlig risikogruppe.
Du skal sikres mulighed for 2 meters afstand til kollegaer/klienter/kunder/borgere eller tilsvarende eller anvendelse af barrierer. Ligeledes skal længerevarende ansigt-til-ansigt kontakt i mere end 15 minutter eller mange hyppige kortevarende ansigt-til-ansigt kontakter undgås.
Du skal i dialog med din arbejdsgiver foretage en konkret vurdering af dine arbejdsforhold. Det er vigtigt, at i ser på hvilke muligheder, der er for at sikre afstand til kollegaer/klienter/kunder/borgere eller tilsvarende, eventuelt ved at skabe afstand ved anvendelse af barrierer, samt sikre muligheden for håndhygiejne mv.. Er det ikke muligt at foretage disse foranstaltninger i forhold til at reducere smitterisiko, skal i se på muligheden for omplacering til arbejdsforhold, hvor der kan sikres afstand og hygiejne, herunder mulighederne for, om du kan arbejde hjemme.
Har du en arbejdsfunktion, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler brug af værnemidler (fx som tandklinikassistent), skal din arbejdsgiver stille disse til rådighed.
Var din ferie påbegyndt, kunne ferien ikke inddrages.
Var ferien endnu ikke påbegyndt, kunne den inddrages, hvis væsentlige upåregnelige driftsmæssige hensyn gjorde det nødvendigt. Det vil sige, at der skulle meget til, for at din arbejdsgiver kunne inddrage din ferie, men situationen med coronavirus er alvorlig, og der kunne sagtens opstå situationer, hvor arbejdsgiveren kunne inddrage ferie – særligt inden for sundheds- og plejesektoren vil det have været relevant. Havde du haft udgifter til din planlagte ferie, som ikke var dækket af en rejseforsikring, skulle din arbejdsgiver dække dette.
Kontakt din lokale HK-afdeling for nærmere rådgivning.
Hvis dit barn blev eller bliver smittet med coronavirus, så er du som forælder stillet på samme måde, som ved enhver anden barns sygdom. Men du vil med meget stor sandsynlighed blive hjemsendt, hvilket formentligt løser eventuelle pasningsproblemer. Du kunne og kan fortsat gøre brug af ordningen om barselsdagpenge til forældre med hjemsendte børn som følge af covid-19. Se mere herom nedenfor under overskriften "Ordningen om barselsdagpenge til forældre med hjemsendte børn som følge af covid-19".
Hvis opstod en situation, hvor du ikke var hjemsendt/arbejdede hjemme, men havde et sygt barn, så havde du efter de fleste overenskomster ret til barns sygedag. Havde du opbrugt disse dage, måtte du forsøge at skaffe alternativ pasning eller indgå en aftale med din arbejdsgiver om at arbejde hjemme, afholde ferie, holde fri uden løn eller en anden kreativ løsning. Du kunne i særlige tilfælde have ret til frihed efter lov om lønmodtagerens ret til fravær fra arbejde af familiemæssige årsager. Du bør i den situation kontakte din lokale HK-afdeling. Du kunne med fordel også kontakte kommunen for at høre, om du kunne få tabt arbejdsfortjeneste, hvis du kunne aftale orlov uden løn med din arbejdsgiver. Er dit barn i risikogruppen pga. sin sygdom gå til afsnittet med overskriften ”Hvad hvis jeg havde pårørende i en særlig risikogruppe?”
Sundhedsstyrelsen har den 25. august 2020 udgivet informationsmateriale om hjemsendelse i disse situationer. Informationsmaterialet kan læses på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Disse regler er gældende til den 31. december 2020.
Var barnet hjemsendt i overensstemmelse med de heri beskrevne forholdsregler, var det den konkrete situationm der afgjorde, hvorvidt din overenskomst gav dig ret til at afholde barns sygedag. Umiddelbart er det HK’s opfattelse, at der som udgangspunkt var ret til at afholde barns sygedag i denne situation. Men det er vigtigt at pointere, at det ikke endeligt afklaret.
Vi anbefaler fra HK’s side, at du kontakter din lokale HK-afdeling for rådgivning om mulighederne i din overenskomst.
Bliver problematikken sat på spidsen, kan det blive nødvendigt at få afklaret retsligt, om du havde ret til fri efter overenskomstens bestemmelser om barns sygdom.
Havde du ikke ret til fri i forbindelse med barns sygdom, eller var dit barn hjemsendt flere dage, end du havde ret til frihed under barns sygdom, så bør du drøfte med din chef, hvordan I skal forholde jer.
Det er HK’s vurdering, at du som udgangspunkt ikke vil kunne blive afskediget, fordi du blev nødt til at være hjemme hos dit barn i denne situation. Men om du havde krav på løn i denne situation afhænger af, om det var muligt at finde en løsning med din chef. Her handler det om at være kreativ. Nedenstående liste kan være til inspiration:
- arbejdet udføres hjemmefra
- arbejdet udføres på andre tidspunkter
- du arbejder det, der er muligt
- du kunne holde fri med løn
- du afspadserer
- du holder ferie (husk at der i den nye ferielov er mulighed for at holde ferie på forskud)
- du bruger at din fritvalgskonto
- du holder fri uden løn
Derudover kunne du gøre brug af ordningen om barselsdagpenge til forældre med hjemsendte børn som følge af covid-19. Se mere herom nedenfor under overskriften "Ordningen om barselsdagpenge til forældre med hjemsendte børn som følge af covid-19".
Du var selv ansvarlig for din transport til og fra arbejde og skulle derfor afsøge alle alternative muligheder. Var det helt umuligt at komme frem, så skulle du orientere din arbejdsgiver hurtigst muligt. Du ville i så fald ikke kunne blive afskediget, men du ville heller ikke have krav på at modtage løn eller andre ydelser.
Vær opmærksom på, at du kunne rejse med kollektiv trafik, hvis du udførte kritiske funktioner og kunne fremvise dokumentation fra din arbejdsgiver på, at du udførte en kritisk funktion.
En ny bekendtgørelse, der trådte i kraft den 10. november, gav særlig adgang til kollektiv trafik også for dem der udførte kritiske funktioner. Se mere på Retsinformations hjemmeside
Se i øvrigt under ”trepartsaftalen om lønkompensation” om den særlige lønkompensationsordning for pendlere, som din arbejdsgiver kunne gøre brug af.
Myndighederne opfordrede arbejdsgivere uden for de pågældende kommuner til at sende alle ansatte med bopæl i de pågældende kommuner, der ikke varetog kritiske funktioner, hjem.
Hvis din arbejdsgiver ikke fulgte sundhedsmyndighedernes opfordring om at hjemsende en medarbejder, som boede i en af de syv kommuner, så skulle du kontakte sundhedsmyndighederne og din lokale HK-afdeling.
Arbejdsmiljøloven fastslår, at arbejdsgiveren skal sørge for, at du kan udføre dit arbejde sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Herunder skal arbejdsgiveren gøre dig bekendt med eventuelle sygdomsfarer. Hvis du havde en begrundet mistanke om, at din arbejdsgiver ikke levede op til disse forpligtelser, så kunne du tage fat i din arbejdsmiljørepræsentant. Hvis der ikke er en arbejdsmiljørepræsentant på din arbejdsplads, så kunne du tage fat i din lokale HK-afdeling.
Du skulle sygemelde dig som normalt. Hvis du var ansat som funktionær (det er langt de fleste af HK Privats medlemmer), så er sygdom i medfør af funktionærloven lovligt forfald. Var du ikke funktionær, så afhang det af din kontrakt og evt. overenskomst om, du havde ret til løn under sygdom. Se mere om sygdom længere nede under ”Hvis du blev syg”. Kontakt din lokale HK-afdeling for nærmere rådgivning.
Sundhedsstyrelsen meddelte den 6. november 2020, at ”I udgangspunktet bliver alle ydelser i sundhedsvæsenet, bortset fra kosmetisk behandling, betragtet som kritiske funktioner. Patienter vil derfor også stadig kunne modtage behandling i almen praksis, i kommuner, hos tandlæger, fysioterapeuter, kiropraktorer, fodterapeuter mv. ”. Hvis du var ansat i en tandklinik eller lægepraksis, så udførte du altså en kritisk funktion og skulle som udgangspunkt fortsat gå på arbejde.
Det følger af sundhedsstyrelsens vejledning, at medarbejdere ansat i sundhedssektoren, der tilhører en risikogruppe, ikke skal udsættes for oplagt smitterisiko. Denne vejledning er fortsat gældende, også selvom restriktionerne i Nordjylland er ophævet.
Gravide håndteres under hele graviditeten på lige fod med andre risikogrupper og skal sidestilles hermed i deres arbejdsmæssige situation. Det betyder, at der i dialog mellem arbejdsgiver og den enkelte medarbejder foretages en konkret og individuel vurdering af, om det er sundhedsmæssigt forsvarligt, at den pågældende medarbejder fortsat varetager sin vanlige funktion.
Ordningen indebærer, at forældre til børn, der som følge af et eller flere konkrete covid-19 smittetilfælde i dagtilbud, skole eller institution m.v. hjemsendes i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anbefalinger, samt forældre til børn, der er konstateret smittet med covid-19, får ret til dagpenge efter barselsloven i op til 10 dage pr. barn.
Ordningen gælder fra den 29. september 2020 til 31. december 2020. Den er således ikke en særlig ordning, der kun gjaldt i Nordjylland.
Dit barn skal være under 14 år gammel. Der skal fremlægges dokumentation for, at dagtilbuddet, skolen eller institutionen m.v. som følge af et eller flere konkrete covid-19 smittetilfælde har sendt dit barn hjem, eller at dit barn er smittet med covid-19.
Derudover skal følgende være opfyldt:
• Du skal opfylde beskæftigelseskravet i barselsloven.
• Du må ikke have mulighed for at arbejde hjemmefra.
• Du må ikke have omsorgsdage (herunder børneomsorgsdage) eller afspadsering til gode, der kan bruges til pasning af barnet.
• Hvis barnet er smittet med covid-19, skal barns sygedage endvidere være brugt.
• Du må ikke få udbetalt løn eller holde ferie fra din arbejdsgiver for samme dag/dage.
Er dine omsorgsdage knyttet til din fritvalgslønkonto, så skal du kun holde omsorgsdagene, hvis du har mulighed for at trække betaling til omsorgsdagen fra din fritvalgslønkonto. Du er ikke forpligtet til at holde omsorgsdage uden betaling. Det forudsætter altså, at du har penge nok på din fritvalgslønkonto (svarende til mindst den løn du får ved barns 1. sygedag pr. omsorgsdag).
Hvis du er samlevende med barnets anden forælder, så skal i begge opfylde ovenstående.
Nej. Du kan søge dagpenge enten, hvis dit barn er hjemsendt fra dagtilbud, skole, institution mv. eller er testet positiv for covid-19. Hvis dit barn er testet, fordi I havde mistanke om smitte, men hvor I endnu ikke har fået resultatet, og hvor barnet ikke er hjemsendt fra dagtilbud, skole eller institution mv. på grund af konkrete smittetilfælde med covid-19, kan du ikke gøre brug af ordningen.
Du skal have din arbejdsgiver til at anmelde fraværet via Nemrefusion. Når dette er sket, modtager du automatisk et brev fra Udbetaling Danmark med instruktioner til, hvordan du søger dagpengene.
Du skal fremskaffe følgende dokumentation:
• Erklæring fra din arbejdsgiver (se mere om dette under overskriften: Skal min arbejdsgiver gøre noget for, at jeg kan få barselsdagpenge?)
• Testresultatet, hvis dit barn er smittet med covid-19 eller
• Kopi af brev fra dagtilbuddet, skolen eller institutionen m.v. som er sendt til dig, hvoraf det fremgår, at dit barn er hjemsendt som følge af et eller flere konkrete covid-19 smittetilfælde.
Du skal desuden på tro og love oplyse sidste dag i hjemsendelsen/sygdommen og erklære, at du ikke modtager fx løn fra arbejdsgiveren for de ansøgte dage.
Din arbejdsgiver skal udstede en erklæring om, at du:
• ikke har mulighed for at arbejde hjemmefra
• ikke har afspadsering, som kan bruges
• ikke har ubrugte (hele) omsorgsdage
• hvis dit barn er smittet, at du har brugt barnets 1. og 2. sygedag med ret til løn,
• ikke har adgang til via fritvalgslønkontoen eller anden lignende opsparing at kunne trække betaling for (hele) omsorgsdage eller barnets 1. og 2. sygedag svarende til overenskomstens sats.
Hvis du er samlevende med barnets anden forælder, skal i begge fremskaffe sådan en arbejdsgivererklæring.
Din arbejdsgiver skal anmelde fraværet til Udbetaling Danmark via Nemrefusion. Det er fraværsperioden uden løn, der skal anmeldes og ikke de dage, hvor du afspadserer eller holder omsorgsdage. Det enkelte forløb kan anmeldes på én gang, selvom der evt. er dage, der ikke er søgt ydelse for.
Dagpengene udbetales for hele arbejdsdage, du er fraværende hos din arbejdsgiver, og der kan kun gives støtte til én forælder pr. hjemsendelsesdag. I kan dog godt skiftes til at være hjemme. I skal i givet fald søge barseldagpenge ad to omgange.
Ordningen gælder for biologiske forældre og adoptivforældre, herunder medmødre. Andre personer, fx stedforældre, søskende og bedsteforældre, vil ikke kunne gøre brug af ordningen.
Ja det kan du. Dog ikke på samme tid. Du kan modtage barselsdagpenge i op til 10 dage i alt pr. barn.
Det er dig, der får pengene udbetalt. Din arbejdsgiver kan ikke få pengene som refusion, da der ikke må udbetales løn for de dage, du er fraværende og modtager dagpenge.
Det er HK-privats opfattelse, at hvis du opfylder betingelserne for at modtage barselsdagpenge, mens dit barn er hjemsendt eller smittet med covid-19, så kan du ikke bortvises eller afskediges som følge af, at du meddeler din arbejdsgiver, at du ikke kan møde på arbejde.
Nej, det kan du ikke. De dage, du får dagpenge for, skal ligge på arbejdsdage, hvor du skulle have arbejdet, og hvor der derfor efter barselslovens almindelige regler ville være ret til barselsdagpenge. Dvs. hvis du arbejder fra mandag til torsdag, er der ikke ret til dagpenge for fredag.
Nej, det skulle den ikke. Ordningen var lavet sådan, at der kunne søges om lønkompensation for lokale arbejdssteder, der lå i de syv kommuner, uden at resten af virksomheden var lukket.
Ja. Der var lavet en særlig ordning, der gav din arbejdsgiver mulighed for at få lønkompensation for dig, hvis du var en af de medarbejdere, som skulle pendle fra en anden kommune og ikke kunne arbejde hjemmefra. Ordningen omfattede både arbejdssteder i og uden for de syv omfattede kommuner.
Du havde krav på din sædvanlige løn, hvis du blev hjemsendt under denne særlige pendlerordning.
Ordningen skulle ses i lyset af den kraftige opfordring om ikke at krydse kommunegrænser. Der var som udgangspunkt ikke noget krav om, at din arbejdsgiver hjemsendte andre medarbejdere eller havde et vist antal medarbejdere ramt af restriktionerne i denne særlige pendlerordning.
Kompensationen udgjorde 75 pct. af de samlede lønudgifter for funktionærers løn månedligt og 90 pct. af de samlede lønudgifter for ikke-funktionærers løn månedligt, dog maksimalt 45.000 kr. pr. omfattet ansat. De fleste af HK Privats medlemmer er funktionærer.
Den højere maksimale sats i forhold til øvrige lønkompensationsordninger skulle ses i lyset af den helt særlige lokale udfordring for pendlere i Nordjylland.
Du skulle være ansat inden den 6. november 2020 for at blive omfattet af ordningen.
Ordningen gjaldt frem til den 22. november 2020, hvor restriktionerne blev ophævet.
Arbejdssted forstås her som dit faste arbejdssted, der er angivet ved det p-nr., som du er tilknyttet jf. eIndkomst.
Det var ikke administrativt muligt at have den samme medarbejder på pendlerlønkompensation og lokal lønkompensation på samme tid. Det var således ikke muligt at have medarbejdere på pendlerlønkompensation (med forhøjet kompensationsgrænse) nogle dage og lokal lønkompensation andre dage.
For ordninger om lønkompensation gjaldt, at virksomheden kunne genindkalde dig til arbejde. Det kunne ske med en dags varsel. Der kan ikke modtages lønkompensation for dig fra den dag, hvor du måtte have genoptaget dit arbejde.
Det var din arbejdsgiver, der bestemte, om han ville gøre brug af muligheden for lønkompensation. Dermed var det også din arbejdsgiver, der bestemte, om han vil hjemsende dig. Du skulle derfor følge den instruks, du fik af din arbejdsgiver. Din arbejdsgiver fik lønkompensationen ved at anmode om den.
Alle skoler og institutioner for ungdomsuddannelser og videregående uddannelser i de syv kommuner kunne modtage 50% af jer elever fra mandag den 9. november 2020 til den 22. november 2020.
Det kunne betyde, at du blev hjemsendt noget af tiden, men skolerne har grebet det forskelligt an. Som elev på skole blev du måske sendt hjem. Din skole eller uddannelsesinstitution skulle i videst muligt omfang så afholde digital undervisning i den periode, du ikke kunne modtage undervisning på skolen.
Hvis du blev hjemsendt, ville du fortsat være i gang med din uddannelse og skoleperiode. Du var ikke fritstillet, og du skulle derfor modtage din sædvanlige løn. Du skulle ikke arbejde i din praktikvirksomhed, så længe du var på skoleophold, selvom det skete ved fjernundervisning.
Hvis skolen aflyste planlagte skoleophold, skulle du stille din arbejdskraft til rådighed for din arbejdsgiver. Du skulle følge den instruks, der kom fra din arbejdsgiver.
Du tager kontakt til skolen. Din uddannelsesaftale skal formentligt forlænges.
Du skal tage kontakt til skolen. Din uddannelsesaftale skal muligvis forlænges. I nogle tilfælde kan skolen lave et administrativt uddannelsesbevis.
Hvis du havde været ansat i mere end 3 måneder, er din uddannelsesaftale uopsigelig. I de første 3 måneder var du i prøvetiden, og din uddannelsesaftale kunne opsiges uden varsel. Var du ude over de 3 måneders prøvetid, så kunne din uddannelsesaftale kun ophæves i helt særlige tilfælde. Det er vores opfattelse, at der ikke var tale om en berettiget ophævelse, hvis du ophæves som følge af økonomiske årsager i virksomheden, medmindre din arbejdsgiver lukker virksomheden (eller går konkurs) og samtidig har gjort alt for at finde en ny elevplads til dig. Det er en konkret vurdering, om din uddannelsesaftale berettiget kunne ophæves, og du skal derfor kontakte din lokale HK-afdeling, hvis det sker.
Der måtte ikke planlægges med, at du blev ladt alene uden oplæringsansvarlige, og heller ikke mens Nordjylland var lukket ned. Men der kunne aktuelt opstå situationer, hvor det ikke kunne undgås. Det må vurderes i den konkrete situation, om det var forsvarligt, og du skal derfor kontakte din lokale HK-afdeling. Det er vigtigt, at du ikke blev pålagt et ansvar, som oversteg dit aktuelle kompetenceniveau, og du skulle have kontakt til din oplæringsansvarlige telefonisk/digitalt for vejledning. Det havde derfor betydning, hvor langt du var nået i dit oplæringsforløb, og hvilke arbejdsfunktioner du kunne arbejde med.
Der er disse grundlæggende retningslinjer vedtaget af de faglige udvalg inden for de respektive uddannelser:
Kontorelever uanset speciale
Elever må ikke lades alene uden oplæringsansvarlige. Eleven må ikke systematisk lades alene som led i en bemandingsplan for praktikstedets personale, men da der kan opstå situationer, hvor eleven må lades alene ved den uddannelsesansvarliges eller de øvrige kontoransattes fravær, fastsættes følgende retningslinjer: - Som hovedregel skal eleven være mindst muligt alene, men der kunne dog accepteres et fravær på indtil 5 timer pr uge, hvor eleven lades alene. Større fravær kan ikke accepteres.
Handelsassistentelever
Elever må ikke lades alene. Eleven må ikke systematisk lades alene som led i en bemandingsplan for praktikstedets personale.
Tandklinikassistentelever
Der må ikke planlægges med, at eleven arbejder alene, hvorfor der skal være en oplærings-/uddannelsesansvarlig til stede i elevens daglige arbejdstid. For hver elev skal der være uddannet personale (tandlæger og tandklinikassistenter) i minimum 32 timer pr. Uge. Af disse 32 timer skal minimum 22 timer være tandlægetimer. På klinikker uden andet personale end én tandlæge kan der dog ansættes en elev, hvis tandlægen er beskæftiget minimum 24 timer pr. uge.
Det må vurderes i den konkrete situation, om oplæringen kunne foregå via tæt telefonisk/digitalt kontakt mellem dig og den oplæringsansvarlige. Det må tages med i vurderingen, hvor langt du var nået i dit oplæringsforløb og dine forudsætninger for at udføre arbejdet.
Din praktikvirksomhed måtte kun undtagelsesvis pålægge dig arbejde, som ikke havde et uddannelsesmæssigt sigte og kun under forudsætning af, at uddannelsens mål kunne nås inden for den aktuelle uddannelsestid. I det omfang at også din praktikvirksomheds faglærte i den periode, hvor de særlige restriktioner gjaldt, bidrog til løsning af arbejdsfunktioner uden for deres normale arbejdsområde, ville du i samme begrænsede omfang kunne deltage i løsningen af disse opgaver. Det er dog under forudsætning af, at det prioriteres, at du får mulighed for at arbejde med de funktioner, som er relevante for at nå målene for din uddannelse inden for den aftalte uddannelsestid.
Inden for flere af de merkantile uddannelser er praktikplanen baseret på et ”pointsystem”, hvor din praktikvirksomhed, og du havde sammensat praktikplanen ud fra en række obligatoriske og valgfrie praktikmål/arbejdsfunktioner.
Det kan blive nødvendigt at justere sammensætningen af valgfrie praktikmål for at nå målene for uddannelsen inden for uddannelsestiden, og både du og din praktikvirksomhed må bidrage til eventuelle nødvendige justeringer af praktikplanen. Det er dog en forudsætning, at målene for uddannelsens stadig nås, og der kan ikke udstedes uddannelsesbevis, hvis målene ikke er nået. Hvis uddannelsen er tæt på afslutning, bør målene for uddannelsen stadig kunne nås inden for den aftalte uddannelsestid, og hvis du endnu ikke er nået langt i dit uddannelsesforløb, bør et eventuelt efterslæb i oplæringen kunne indhentes senere i uddannelsesforløbet ved en ændret/mere intensiv oplæring.
Ja. Fagprøven skulle så vidt muligt gennemføres, og den mundtlige eksamen kunne for nogle gennemføres online i den periode, hvor skolerne var lukket. Kontakt din skole for mere information.
Det var skolen, der fastlagde skoleperioderne (og skriveugen), og dermed kunne skolen også ændre placeringen af perioden. Hvis skolen ville ændre, skulle den dog sikre sig, at du havde gennemført arbejdsopgaven og dermed havde grundlag for at gå i gang med at udarbejde dokumentationen.
Log ind som medlem
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID
For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.