HK.dk logo

Faget i fokus: Grafisk

 |  HK Privat

Medlemmerne inden for fagområdet Grafisk arbejder med design, udvikling og trykning af medier på print og digitalt.

Fagområdet Grafisk

Rikke Zinck Fischer er grafiker og ansat hos Politiken Lokalaviser. Her layouter hun alt fra annoncer, materialer til sælgerne, plakater, bannere og specialsider i aviserne.


Hvem er medlemmerne?
Fagområdet dækker alle, der arbejder med grafisk formidling på print og elektronisk. Fx trykkere, bogbindere, grafikere, AD’ere, multimediedesignere og webdesignere.

Arbejdsopgaverne spænder fra de kreative ideer i layout- og tegneprogrammet til det endelige produkt. Fra AD’eren, der udtænker et design, over grafikeren, som omsætter designet, til trykkeren eller web-medarbejderen, der leverer den færdige tryksag eller webløsning.

Trykkeriarbejderne er typisk timelønnede, mens de andre faggrupper er funktionæransatte.

Deres tilgang til jobbet
De har stor faglig stolthed og er kreative og omhyggelige. De er perfektionistiske og stiller krav til at kommunikationen ser godt ud. Arbejdet udføres i et højt tempo da de arbejder under pressede deadlines.

Sådan binder de Danmark sammen
De spiller en central rolle i forhold til at omsætte og kvalitetssikre kommunikation og gøre den lækker og mere indbydende for modtageren. Hvad enten det er trykkeriarbejde eller grafisk produktion.

De sætter en ære i at gøre kommunikationen appellerende ved hjælp af visuel finish. Med en stærk faglighed får de skabt et kreativt grafisk stykke arbejde, der bidrager til, at virksomheden og produktet udadtil fremstår optimalt.

Vi er den sidste hånd, der er på. Vi sikrer, at produktet ser ordentligt ud og er godt. Vi får kunderne til at føle, at de har ramt det rigtige, der gør en forskel i deres butik. Det er et plus at have mange år på bagen, hvis man har en evne til at flytte med og i et fornuftigt tempo. Der er stærke faglige kompetencer inden for deres primære område.

Forandringer udfordrer fagligheden

Det store konkurrencepres inden for den grafiske branche betyder, at der i stigende grad sker effektiviseringer. Medarbejderne skal konstant holde deres kompetencer skarpe.

Det kræver også, at de hurtigt tillærer sig nye grafiske programmer. Trykkerne er i særdeleshed udfordret. Deres job er i reel fare for at blive udfaset eller outsourcet, hvilket betyder, at de i højere grad har behov for at supplere deres kernekompetence.

Fremtidens medarbejdere inden for dette område arbejder allerede mere som sparringspartnere og konsulenter i virksomheden, i kraft af at de har fået øget ansvar for salg, marketing og kunderelationer.

De følger de fleste grafiske processer fra start til slut, hvilket fordrer mere selvstændighed og fleksibilitet.

Ingen tvivl om at de skal styrke sig fagligt ift. programmer, hvor de arbejder med på de elektroniske medier.  Kundekontakt og service vil stadig være nøgleordene. De skal arbejde med rollen som faglig sparringspartner og konsulent ift. salg og marketing og kunderne.

De fire jobroller inden for Grafisk

Medlemmerne kan opdeles i fire gennemgående roller i virksomheden. Rollerne beskriver bestemte funktioner, opgavetyper og kompetencer. De fleste medlemmer har job, der indeholder elementer fra flere af rollerne.


Koordinator
Koordinerer processer og fagligheder i forretningen
  • Varetager projekt- og procesledelsesopgaver i forbindelse med salg, produktion og udvikling af grafiske løsninger.
  • Kontakt med kunder, distributører og samarbejdspartnere og sikrer, at alle processer koordineres. 
  • Faglig og projektmæssig koordinering med andre faggrupper i virksomheden, der bruger grafisk arbejde, fx journalister, kommunikationsmedarbejdere og projektledere.
Konsulent
Kunderådgivning og salg med udgangspunkt i den grafiske faglighed
  • Sparringspartner og faglig konsulent i forhold til design, produktion, planlægning, prissætning m.m. for kunder og for kolleger i salgs- og marketingfunktioner.
Drift
Fra design til tryk
  • Grafisk produktion af forskellig art og i forskellige medier og genrer. Nogle arbejder med tryk, andre med grafisk opsætning, og atter andre med design og kreative oplæg. 
Kontrollant
Faglig kvalitetssikring
  • Sørger for, at den faglige kvalitet i den grafiske produktion lever op til standarder og kundebehov. 


Efteruddannelse Karriereudvikling Uddannelse

find dit Fagområde

HK/Privats faglige strategi arbejder med 13 fagområder. Fagområderne går på tværs af brancher og uddannelser og fokuserer i stedet for på indholdet og fagligheden i det enkelte medlems job. 

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk