Dyrene har for længst indtaget arbejdsmarkedet. It-hajer og økonomi-ørne er alment kendte, og arbejdsbier summer effektivt rundt på arbejdspladsen. Og fra havets dyrerige er der endnu et arbejdsdyr - den administrative blæksprutte. Den administrative blæksprutte har en hånd med i mange afdelinger og får ender til at hænge sammen i virksomhederne. Arbejdsdagen ligner sjældent den forrige.
I HK/Østjylland mødes 12 administrative blæksprutter i et netværk. Blæksprutterne er dem, de andre går til, når de har brug for hjælp med en opgave. Men de kan selv have brug for hjælp af og til, og hvem går man så til? Sit netværk.
- Min hverdag består af nogle opgaver, jeg kender på forhånd, og så er der alt muligt nyt fra dag til dag. Det kan fx være, at der skal installeres nyt it-system eller indberettes til Danmarks Statistik. Der er det godt med et netværk, som du kan dele dine udfordringer og erfaringer med, siger Jonna Værum Kristensen, der har startet netværket ”Netværk for den administrative blæksprutte”.
Sparring til alle brancher
De tre medlemmer af netværket, HK/Privatbladet har talt med, kommer fra vidt forskellige virksomheder. Jonna Værum Kristensen arbejder i et malerfirma, hvor hun står for alt det administrative. Anika Egeskov er selvstændig bogholder og revisor og kommer vidt omkring. Dorthe Østergaard Rohde er produktionskoordinator på Jyllands-Posten, men det er ikke uvant, at hun må hjælpe til i salgsafdelingen eller med andre projekter.
- Vi kommer alle fra forskellige brancher og har forskellige arbejdsopgaver. Det er arbejdsformen, der samler os. Netværket er for dem, der ikke har kollegaer at sparre med og få feedback fra. De er de eneste, der sidder med den slags opgaver, siger Dorthe Østergaard Rohde.
Feedback og sparring var et par af grundene til, at Jonna Værum Kristensen besluttede sig for at starte netværket op tilbage i januar. Hun savnede sparringen i hverdagen, hvor hun sad med alle opgaverne alene.
- Mange opgaver er svære, når du ikke har siddet med dem før. Sådan noget som eksempelvis indberetninger til Danmarks Statistik kan være en stor byrde i et mindre firma. Med netværket kan du få andres erfaringer og smarte løsninger i stedet for at finde dine egne. Du behøver ikke at opfinde den dybe tallerken selv hver gang, siger Jonna Værum Kristensen.
Styrk faglighed og selvtillid
Når man har massevis af opgaver og sidder alene med sine opgaver, kan tvivlen på ens faglighed begynde at nage. Men du kan få styrket din faglige og personlige selvtillid hos dine artfæller.
- Der er en forståelse for hinandens arbejde i netværket. Vi har øvet elevatortalen og pitch og fået feedback fra hinanden. Jeg er blevet skarpere på, hvad jeg er god til. Det har givet et boost på et fagligt plan, men også personligt, siger Anika Egeskov.
Det faglige er særligt i fokus. Deltagerne skal have noget med hjem hver gang. Derfor har de også fået hjemmeopgaver. Det er ikke forpligtende, at man skal komme med noget til netværket, men de er som et hold, fortæller Anika Egeskov. Netværket er noget, de giver til hinanden.
- Det er vigtigt, at deltagerne føler, at de får noget ud af de tre timer, mødet varer. Derfor er medlemmerne også med til at planlægge det næste møde. De er med til at sætte kursen for netværket, siger Jonna Værum Kristensen.
Gevinst på andet besøg
Selvom netværket er nyt og kun har mødtes tre gange, har det allerede givet bedre løsninger for nogle af deltagerne. Allerede på andet netværksmøde kom en deltager eksempelvis hen til Anika Egeskov for at spørge hende til råds. De havde netop skiftet økonomisystem i firmaet til et system, som Anika Egeskov kendte til. Et andet medlem har spurgt, om de kunne tage særlige emner som oversigt over og booking af transport op i netværket. Der er nok af spørgsmål at tage fat på.
- Administration som arbejdsområde er undervurderet. Der er mange ting, der ender hos administration, fordi de ellers ikke ved, hvor de skal gøre af opgaven, siger Anika Egeskov.
Jonna Værum Kristensen og Dorthe Østergaard Rohde er enige med Anika Egeskov. Derfor er det godt at have netværket, som kan give en støtte og forståelse, som blæksprutterne normalt ikke møder på jobbet.
- Jeg er rigtig glad for de muligheder, vi har fået af HK. Tidligere har jeg kun tænkt på HK, hvis jeg skulle have løst et problem i en sag. Men nu har jeg fået hjælp til at starte dette netværk, som forhåbentlig kan hjælpe mange andre, fortæller Jonna Værum Kristensen.