MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Så skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Beskæftigelsesindsatsen har brug for at blive sat fri, så medarbejdere og borgere i samarbejde kan finde de løsninger, der passer til den enkelte.
Lovgivningen er så kompleks, at medarbejderne bruger mange ressourcer på at overholde formalia, uden at det ændrer indholdsmæssigt på forløbet i en sag
Beskæftigelsesindsatsen har brug for at blive sat fri, så medarbejdere og borgere i samarbejde kan finde de løsninger, der passer til den enkelte. Derfor skal der være færre regler og proceskrav, og det stiller krav til, at en ny beskæftigelsesindsats samtidig sikrer borgernes retssikkerhed på nye måder.
Vi ønsker et skifte fra et retssikkerhedsbegreb, der i høj grad er processuelt til et, der giver borgerne klare, veldefinerede rettigheder og forpligtelser, og hvor de enkelte aktører udover den generelle lovgivning forpligtes til at opsætte servicemål for indsatsen, så borgerne ved, hvad man kan forvente.
I dag er en stor del af retssikkerheden forankret i regler, rettigheder og proceskrav, som borgerne kan påklage, hvis kommunerne ikke overholder dem. Det er ikke nødvendigvis regler og krav, der indholdsmæssigt sikrer borgerne noget, men primært har til formål at skabe procesmæssige rammer for forløbet i jobcentret.
Udfordringen er dog, at lovgivningen er så kompleks, at medarbejderne bruger mange ressourcer på at overholde disse formalia, uden at det nødvendigvis ændrer indholdsmæssigt på forløbet i en sag. Hvis vi skal have en indsats, hvor der er friere rammer til at lave individuelle forløb med borgerne, må mange af disse rigide proceskrav og regler falde bort, fordi de enten står i vejen for de gode løsninger eller optager medarbejdernes tid unødigt. Men hvad skal borgeren så forholde sig til?
Der skal med andre ord findes en ny balance mellem på den ene side mere individuelle løsninger tilpasset det enkelte menneske i samarbejde med borgerne og på den anden side processuel og materiel retssikkerhed, så borgerne ved, hvad der forventes af dem, og hvad de kan forvente af beskæftigelsesindsatsen. Og at de kan klage, hvis de er uenige i en afgørelse.
Vi erkender helt åbent, at skabelsen af denne nye balance bliver svær, men diskussionen er afgørende vigtig, hvis vi skal sikre legitimiteten i en ny indsats. For vi må være ærlige at sige, at vi også i den nuværende beskæftigelsesindsats møder borgere, der ikke oplever, at deres retssikkerhed er på plads, på trods af tusindvis af sider lovgivning og detaljerede regler.
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID