MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Så skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Vi skal have som mål at afklare borgere med udfordringer udover ledighed inden for 1 år.
Medarbejderne skal sammen med borgerne have bedre mulighed for at vurdere sammen, hvilket potentiale der er
En fremtidig beskæftigelsesindsats skal have som mål at afklare borgere med udfordringer udover ledighed inden for 1 år. Enten til en specifik indsats eller til eksempelvis en førtidspension på det foreliggende grundlag.
De borgere, der har andre udfordringer end ledighed, fylder således ressourcemæssigt relativt mest i den nuværende beskæftigelsesindsats. Her er det især den gruppe af borgere, der har sundhedsmæssige eller sociale problemer, der kan have lange forløb på jobcentrene.
En af jobcentrets kerneopgaver er at sikre, at rådighedsforpligtelsen overholdes, og dermed også i hvilken udstrækning folk står til rådighed for arbejdsmarkedet på trods af sygdom eller handicap. Det har den konsekvens, at folks arbejdsevne skal afdækkes med henblik på at vurdere, om de kan arbejde helt eller delvist, eller om de skal henvises til eksempelvis en førtidspension.
I arbejdet med afdækningen af den gruppe borgere indgår der både konkrete praktikker, men der indhentes også et stort antal lægeerklæringer og lægelige vurderinger, og især for borgere med diffuse symptomer kan en udredning være lang og udmarvende, når ventetiderne i sundhedsvæsnet kun går én vej.
Det er ikke rimeligt overfor borgerne, og det kan være unødig brug af jobcentrets ressourcer. Derfor skal ressourceforløb og rehabiliteringsteams gentænkes (eller helt nedlægges), og medarbejderne skal sammen med borgerne have bedre mulighed for at vurdere sammen, hvilket potentiale (om noget), der er for, at borgeren kan vende tilbage til arbejdsmarkedet.
Eller, hvis borgeren har et forventeligt langvarigt behandlingsforløb, men med gode prognoser for at vende tilbage til arbejdsmarkedet, om man kan sætte ind med indsatser, der i højere grad understøtter og optimerer behandlingsforløbene og dermed bidrager til at forkorte dem.
Det kan eksempelvis være tilbud om genoptræning, psykologbehandling, psykoedukation eller livsmestringsforløb, som borgere og behandlere i dag oplever som værende meget effektfulde.
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID