i baglokalet i aalborg er der en helt særlig samling
Manden bag samlingen er nu på plejehjem, men hans søn Mads Lindholm har givet Kommunalbladet adgang til et stykke kontorhistorie, som ældre HK’ere nok kan genkende. Vi inviterede Jens Dige, selv gammel HK’er fra det nordjyske og en guldgrube af anekdoter fra svundne kontortider, med til et kig på samlingen.
Tekst: Mogens Jepsen - Foto: Michael Drost-Hansen
Der skal meget til, at en nordjyde taber kæben, men da Jens Dige træder ind i det lille baglokale til en Røde Kors butik i Aalborg, er det som at se et barn komme ind i en slikbutik.
I lokalet står der nemlig 297 gamle regne- og skrivemaskiner, og for en der som Jens Dige har en dyb kærlighed til den slags apparater – og samtidig et veludviklet gen for at fortælle anekdoter – er det et eldorado. Selv for en nordjyde.
- Du har vel ikke sådan en Adler-skrivemaskine fra 1974, er noget af det første, der kommer ud af munden på Jens Dige, der efter mange år som HK’er i forskellige nordjyske kommuner er pensionist.
Spørgsmålet er rettet til Mads Lindholm, der nu har overtaget ansvaret for samlingen, men han må desværre skuffe. Præcis den Adler findes ikke i samlingen. Men det får nu ikke Jens Dige til at miste modet – i stedet begynder minderne om den gamle maskine straks at strømme.
- Adler var bare mit mærke og ubetinget den skrivemaskine, vi brugte mest på kontoret. Når jeg lukker øjnene, kan jeg stadig mærke anslaget på den. Måden man trykker på, kraften man skal trykke med, måden fingrene bevæger sig på, følelsen af hvor dybt knappen går ned. Det hele sidder stadig dybt i kroppen og i fingrene, siger han og tilføjer, at det er ufatteligt, at man kunne skrive på den, når man siden hen har prøvet at skrive med et moderne tastatur.
Sådan fortsætter Jens Dige med at sætte ord på en lang række maskiner på hylderne – også nogle af dem, der ikke står der, men som står hans hjerte nær efter 45 år på et kommunalt kontor.