HK.dk logo

66 års ægteskab begyndte i HK

 |  HK Stat  | 

Den faglige kamp kan også være fællesnævneren i en kærlighedshistorie. Til et arrangement i HK's ungdomsafdeling i Viborg stødte et nyt medlem fra Silkeborg-egnen til. Hun forblev HK'er i store dele af sit liv, men siden første øjekast den aften i Viborghallen og frem til sin død i maj, var hun Ejvind Andersens et og alt. Savnet er stort, og minderne mange.

Ejvind Andersen

I august 2018 sendte 88-årige Ejvind Andersen en mail til HK, hvor han fortæller historien om, hvordan han mødte Karen til et arrangement i HK Ungdom i 1949. HK Statbladet besøgte Ejvind og fik historien om det 66 år lange og lykkelige ægteskab, som sluttede med Karens død 17. maj 2018. Foto: Lisbeth Hjort.

- Jeg var som sædvanlig i gang med at fortælle dem, der var til arrangementet, noget. Så kommer, der tre piger gående, 1,2,3, ind ad døren og lige ved hende den midterste, der sagde det bare BANG!

- Det var hendes udseende, hendes måde, det var simpelthen det, der kom.

Mere konkret bliver 88-årige Ejvind Andersen ikke, da han skal beskrive den aften i 1949 i HK's ungdomsklub i Viborg, hvor han for første gang kastede sit blik på Karen. Men det behøver han vel heller ikke. 66 års ægteskab og billederne af Karen på Ejvinds sofabord, siger mere end tusind ord.

'Hun er optaget til anden side'

Ejvind var i 1949 formand for HK's ungdomsafdeling i Viborg. Hver torsdag aften var der arrangement for egnens unge kontorfunktionærer. Det faglige indhold blev fulgt op af hygge og en svingom til musikken, der gjaldede ud fra grammofonafspilleren. Det lå ikke i kortene, at det var formanden og det nye medlem fra Silkeborg, der skulle føres sammen på denne efterårsaften.

- I en pause undervejs i arrangementet gjorde jeg åbenlyst opmærksom på min interesse i Karen til en af de andre piger i hendes følge, som jeg kendte i forvejen.

Som formand i klubben ville Ejvind vide, hvem det nye medlem er. Hvem er hun? Og hvor arbejder hun? Og så videre. 'Men i øvrigt er det ikke noget, du skal interessere dig for, da hun er optaget til anden side', lød svaret prompte fra veninden.

- Jeg havde fuldstændig tabt mit hjerte til Karen, så hvad hun mente om det, det interesserede mig ikke, fortæller Ejvind med stor overbevisning i stemmen.

Senere har Karen fortalt Ejvind, at veninden havde sin helt egen dagsorden for, hvad der skulle ske senere på aftenen.

- Så skulle vi til at tage hjem ad. Jeg hægtede mig på Karen og hendes to veninder. Det gik også godt til at begynde med, men da vi kom ned i nærheden af domkirken ved Sct. Mogens gade, hvor en af pigerne boede, så skulle Karen og den anden veninde pludselig videre til en anden aftale. Så stod jeg tilbage med den sidste veninde, som jeg selvfølgelig fulgte hjem.

Men ikke mere end det?

- Nej, siger Ejvind i et bestemt tonefald.

-Jeg var overhovedet ikke interesseret.

Det var først bagefter, at Ejvind fandt ud af, at veninden var interesseret i ham. Det hele var aftalt på forhånd, har Karen senere fortalt.

Midtjyske ung-kontorister

Både Karen og Ejvind voksede op i 1930'er og 40'ernes Midtjylland. Ejvind i Viborg og Karen i Kjellerup – en mindre provinsby mellem Silkeborg og Viborg. Begge træder de ind i HK efter endt realeksamen, da de går i kontorlære – Karen ved dommerkontoret i Kjellerup og Ejvind ved Fællesbageriet i Viborg.

Da Karen i 1949 afslutter sin elevtid ved dommerkontoret i Kjellerup, bliver hun ansat som kontorist, datidens udtryk for en kontorassistent, ved statshospitalet i Viborg. Ejvind er på dette tidspunkt stadig elev ved fællesbageriet, da han først er påbegyndt den treårige elevtid et år senere end Karen.

Karens nye stilling på statshospitalet i Viborg betyder, at hun går fra at være medlem af HK's Silkeborg-afdeling til afdelingen i Viborg, hvor Ejvind er ungdomsformand. Et ikke uvæsentligt skridt for deres videre færd i livet.

To sjæle – en tanke

Arrangementet i HK's ungdomsklub i Viborg danner rammen for det første blik mellem de to unge HK'ere. Ejvind husker ikke nøjagtigt, hvad arrangementet handlede om. Han husker heller ikke datoen, men kun at det var den 8.

- Grunden til, at jeg ved, det var d. 8, er fordi, det står her, siger Ejvind med en tiltagende emotionel røst, mens han peger på forlovelsesringen med ottetallet indgraveret. Hvad der skete dagen efter arrangementet, står til gengæld mere klart i erindringen. Efter ubevidst at have skuffet veninden, dukker Karen op ud af det blå, mens Ejvind er på vej hjem fra fællesbageriet. Påskuddet er, at hun tilfældigvis lige kom forbi.

- Vi snakker og følges ad gennem byen til mit hjem, hvor vi skilles. Vi har nok lavet en aftale for resten af aftenen. Biograf eller restaurant med dans. Sådan fortsatte det med HK’s ungdomsafdeling som et vigtigt omdrejningspunkt, og det blev mere og mere kendt, at Karen og Ejvind kom sammen.

Kærligheden er grænseløs

8. marts 1951 bliver det unge par forlovet. Ringen, der kostede en kontorists månedsløn på 480 kroner, bliver sat på ved en kort forlovelsesceremoni på statshospitalet i Viborg. Efter endt læretid i fællesbageriet skal Ejvind i trøjen i maj 1951. Det betyder foreløbigt farvel til HK og den faglige kamp for en 48-timers arbejdsuge for de butiksansatte, der var HK's store mantra på denne tid.  

Ejvinds værnepligt skal foregå på Danmarks østligste og fjerneste militære udkigspost, Bornholm. Den danske klippeø, der først i 1946 ser de sovjetiske tropper marchere hjemad.

I starten af 50'erne findes der hverken Storebæltsbroer eller hurtigfærger til Bornholm. Det betyder, at det unge, forelskede HK-par må adskilles for en stund. Udsigten til mange timers sejlads, spærret inde til søs på en bumlende færge midt ude i Østersøen, afholder Karen fra at besøge Ejvind på Bornholm, lader hun ham vide inden afrejsen.

Og dog. En dag på Rønne Kaserne indløber et telegram fra Karen, der beslutter sig for at besøge klippeøen i den weekend, hvor Ejvind har friweekend på kasernen. Den første af sin slags på grund det høje beredskab, i en tid hvor den kolde krig så småt er i udbrud.

- Jeg elskede hende endnu mere, fordi hun overvandt sin modvilje mod at sejle, og så om natten, erindrer Ejvind.

Gensynsglæden er stor og kærligheden ligeså. De spiser middag på Hotel Fredensborg i Rønne flankeret af militærfolk med flere stjerner på skulderen end en menig værnepligtig. Ejvind husker ikke, hvad de ellers foretager sig udover at være opslugte af hinanden. Dog husker han tydeligt, at han dagen efter middagen går på knæ for Karen.

Hr. og Fru Andersen rykker østpå

Karen er stadig ansat på Statshospitalet i Viborg, hvor hun i mellemtiden er blevet tjenestemandsaspirant. I efteråret 1951 bliver Karen overflyttet til statshospitalernes direktorat i København. Det flugter med, at den sidste del af Ejvinds tid som værnepligtig skal foregå på Kastellet i København.

Det betyder jævnlige besøg udenfor tjenestetid på Karens værelse hos Fru Hansen på Amager. Efter Karens ønske foreviges deres kærlighed med et bryllup i Hørup Kirke i Karens hjemby Kjellerup. Frøken Karen Jensen bliver med ét til Fru Karen Andersen.

Efter endt værnepligt på Kastellet flytter Ejvind permanent ind på Karens værelse på Amager og per 1. maj 1952 vender han tilbage som HK'er, da han får ansættelse på Brede Klædefabrik lidt udenfor Kongens Lyngby. Denne gang til en hyre på 600 kroner om måneden, selvom hovedstadssatsen på det tidspunkt var 500 kroner.

 

Ejvind Anders bord

- Mødet i HK Ungdom Viborg var begyndelsen til umådelig mange gode ting gennem livet, skrev Ejvind i den mail til HK, som blev anledning til denne historie. Lejligheden i Dyssegård er fyldt med billeder af børn, børnebørn og oldebørn - og mange minder fra Ejvind og Karens liv. Foto: Lisbeth Hjort.

Enkemanden går ned ad mindernes allé

Efter at være faldet sammen ved morgenbordet på plejehjemmet bliver Karen i al hast bragt til intensivafdelingen på Gentofte Hospital. Samme dag, den 17. maj i år, sidst på eftermiddagen udånder hun, 87 år gammel. Den egentlige dødsårsag er aldrig rigtig slået fast, men et fald 4 år forinden, der forårsager et kraniebrud, kommer Karen sig aldrig helt over.

Minderne om Karen gennem et langt ægteskab og den sidste tid ophober sig i tårer i bunden af Ejvinds øjne. Et par af dem løber ned under brilleglasset. På trods af tabet fremstår Ejvind åbenhjertig, livsglad og lader sig ikke overmande af sorgen, selv efter to timers snak om Karen med HK Statbladet.

Lejligheden, i Københavnerforstaden Dyssegård, som var deres fælles hjem i 57 år, er prydet med fotografier af Karen og af deres fælles efterkommere. På vægge, reoler, på skrivebordet og ikke mindst på sofabordet er minderne og savnet ikke til at tage fejl af. I tiden med høje skilsmisseprocenter, singlekultur og datingprogrammer virker 66 års ægteskab som en nærmest utopisk størrelse.

- Det er da bare, at vi har været ærlige og holdt af hinanden. Og har passet ind efter hinanden. Vi skal ikke hævde, at 'jeg er, og det er mig' Nej, vi er et hold. Nu på to. Nej, 14 eller 20, eller hvor mange vi efterhånden er blevet.

Udover Ejvind efterlod Karen sig 2 børn, 4 børnebørn og 6 oldebørn. Foruden nogle år som hjemmegående var Karen Andersen medlem af HK frem til hendes død. I 1970 fik hun ansættelse ved Tinglysningsretten, hvor hun var overassistent, indtil hun blev pensioneret ved udgangen af 1990.

 

Ejvind Andersen

Født 19. juli 1930 i Viborg
Udlært kontorist ved Viborg Fællesbageri A/S i 1950
Forlovet med Karen Jensen (senere Andersen) 8. marts 1951
Gift med Karen Jensen 21. november 1951 i Hørup Kirke, Kjellerup
Kontorist hos Brede Klædefabrik
Fængselsassistent, afdelingsleder og fængselsforvalter i Kriminalforsorgen 1954-1991
Udnævnt til ridder af Dannebrogsordenen i 1991 for 37 års tjeneste i fængselsvæsenet
Bosat i Dyssegårdskvarteret i Gentofte Kommune nord for København

 

Karen Andersen

Født 20. november 1930 i Humle Mølle ved Kjellerup
Realeksamen fra Kjellerup Realskole i 1946
Udlært kontorist ved dommerkontoret i Kjellerup i 1949
Kontorist ved Statshospitalet i Viborg
Kontorist og senere tjenestemand hos Direktoratet for statshospitalerne i København
Assistent og overassistent ved Tinglysningsretten i Ballerup 1970-1990
Medlem af HK og af lokalklubbens bestyrelse
Fik 2 børn med Ejvind. Derudover 4 børnebørn og 6 oldebørn
Død 17. maj 2018. Begravet på Gentofte kirkegård

 


HK-medlemmer

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk