HK.dk logo

OK18: 5 måneders kamp for løn og vilkår

08. maj 2018  |  HK Stat  |   | 

Danmark på kanten af altomfattende storkonflikt. Et uset engagement og sammenhold på tværs af faggrupper. Med demonstrationer fra Esbjerg og Sønderborg over Aalborg, Århus, Næstved til Forligsinstitutionen på Østerbro i København stod offentligt ansatte sammen om at sende et klart signal til politikerne om, at nok er nok. Danskerne fulgte med på TV2 News døgnet rundt, og fra sammenbruddet i Finansministeriet til aftalen i "forligsen" voksede lønposen med yderligere 1,4 procent i stigning. Se tilbage på OK18-forløbet her.

12.december 2017

Lønfest og talgymnastik
Børsen skriver, at minister for offentlig innovation Sophie Løhde vil stoppe offentligt ansattes lønhop. På samme side siger Danske Banks daværende cheføkonom Steen Bocian, at privatansatte betaler regningen for offentligt ansattes lønfest. 
Næstformand i HK Stat Peter Raben mener ikke, at HK'erne er inviteret med til festlighederne.
- HK'erne har ikke haft lønfest. Det lugter af manipulation, siger han.
Læs også: HK'ERNE SER TIL, MENS CHEFER OG DIREKTØRER HÆVER STATENS STORE LØNCHECKS
lønfest

 

 

Med et kontroversielt udgangspunkt i kriseåret 2008 viser tal fra Finansministeriet, at offentligt ansatte er kommet milliarder af lønkroner foran de private. Set med udgangspunkt i alle andre år, følger de private og offentlige lønninger hinanden, og kritikken hagler derfor ned over Finansministeriet og Moderniseringsstyrelsens regnestykke.  

- På kort sigt har innovationsministeren og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ret, men omvendt ser billedet helt anderledes ud, hvis perioden udvides. Det er talgymnastik, siger forsker Laust Høgedahl til DR. 

Under hashtaggene #sophieslønfest og #nokernok begynder offentligt ansatte fra mange sektorer at dele deres lønsedler og spørge, hvor lønfesten blev af

 

sættemøde video 

19. december 2017

HK Stats krav på ministerens bord
Det første OK18-møde. Rita og de 4 andre CFU-forhandlere udveksler krav i Finansministeriet med innovationsminister Sophie Løhde (V). 
Flere end 3.000 medlemmer af HK Stat har i løbet af 2017 været med til at markere, hvilke forbedringer de allerhelst ser i de kommende overenskomster. 
Læs også: HK'ERNES KRAV NÅEDE HELT IND TIL MINISTERENS BORD

 

23. februar 2018

Sammenbrud – forhandlinger sendes i Forligsinstitutionen
Forhandlingerne i Finansministeriet bryder sammen. For første gang nogensinde truer en storkonflikt alene den offentlige sektor. Det sker, fordi lønmodtagerne er alt for aggressive i deres forhandlingsmetoder, mener Sophie Løhde.
- Vi vil meget gerne forhandle om de krav, lønmodtagerne har, men det handler jo om at give og tage. Men de er mest optaget af at tage og ikke give, siger hun til TV2 News.
 

OK sammenbrud 

 

Det kommer senere frem, at Løhdes tilbud på dette tidspunkt er en samlet lønramme på 6,7 procent. Det vil give HK Stats medlemmer en generel stigning på mindre end inflationen, vurderer CFU og afviser.

strejke 

 

1. marts 2018

HK Stat sender første strejkevarsel
HK Stat sender strejkevarsel til Finansministeriet for cirka 2.000 HK'ere i staten. Moderniseringsstyrelsen har tilbudt en stigning på 6,7 procent over de næste 3 år, men et krav om 8,2 procent i samlet ramme er helt rimeligt, siger Rita til DR.
Statens HK’ere har aldrig prøvet at være med i en storkonflikt.  

 

7. marts 2018

Sophie Løhde lockouter 121.000 statsansatte 
Pressen får besked på et pressemøde, hvor HK Stat, CFU og de andre arbejdstagerorganisationer ser med for at høre regeringens reaktion. Det får Rita Bundgaard til at tweete:

Sigende at meddele lockout i pressen. Ikke et ord til CFU og @hkstat på forhånd. Vi orienterede vores modpart før egne medlemmer og før vi gik i pressen!  #respekt #OK18 #enløsningforalle  @OAODK @FdVinther (Foto: Philip Davali)

Læs pressemeddelelsen: HK STAT: OMFATTENDE LOCKOUT ER EN UNØDIG ESKALERING

 

 

 

 

jonna og løkke 

8. marts 2018

HK gav Løhde og Løkke en varm velkomst i Aalborg
HK Stats nordjyske formand Jonna Vestergaard måtte vente i sneen, men fik sig en snak med både Sophie Løhde og Lars Løkke Rasmussen om OK18. Er 22.000 kroner om måneden lønførende? spurgte Jonna Vestergaard politikerne, som var på vej til KL-topmøde.
Nordjyske bragte historien, som vi også skrev om her på HK.DK.

22. marts 2018

Danmarkshistoriens største faglige møde
10.000 tillidsfolk samlet i Fredericia. Senere samme dag er der stor demonstration i Århus.
HK Statbladets redaktion talte blandt andre med fire nordjyske naboer, som var med samme bus fra Aalborg.
Tillidsrepræsentant i Landbrugsstyrelsen i København, Michael Jensen, beskrev efterfølgende dagen:
- Enorm opbakning, stor forståelse for vores synspunkter og en stemning og kampånd, jeg aldrig før har set mage. Det var virkelig fantastik at se så mange forskellige mennesker og faggrupper, som alle støtter op om vores sag.

Foto: Philip Davali og HK Stat

fredericia

 

 

28. marts 2018

Forligsmanden udskyder konflikten første gang

Det er ikke ofte, at en post på HK Stats Facebook-side når ud til næsten 45.000 mennesker. Men da forligsmand Mette Christensen onsdag aften op til påske udskyder konflikten 14 dage, breder meddelelsen sig med lynets hast.

4. april 2018

Varslet strejke begynder ikke
Strejke for cirka 2.000 HK Stat-medlemmer i alt 17.749 statsansatte og estimeret 70.000-90.000 offentligt ansatte i kommuner, regioner og stat varslet til at begynde, men er altså udskudt.

6. april 2018

Ritas blog: NOGET OM TAVSHED OG TILLID
Vi skal løbe hurtigere og hurtigere. Kravene stiger. Jeg spørger bare, hvem i det private vil ikke tage det stigende arbejdstempo med i en lønforhandling?

demo 

10. april 2018

Løhde freder lockout-kroner 
Lockouten er  varslet til at begynde for cirka 17.500 HK Stat-medlemmer og i alt 440.000 offentligt ansatte, og det markeres med en større demonstration ved Christiansborg. Men lockouten er udskudt.
Samme dag starter den historisk brede reklamekampagne En Løsning For Alle (link ikke længere tilgængeligt pr. den 6. februar 2020) med 800.000 offentligt ansatte som afsender.

 
 

10. april er også dagen, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen melder ud, at regeringen vil frede det offentliges milliardbesparelse ved en eventuel lockout og lægge pengene i en særlig velfærdspulje. Men han skulle hellere sikre en overenskomstløsning, mente Rita Bundgaard.

 

 

12. april 2018

Klokken 11:55 

Under #5i12 sender offentligt ansatte fra hele Danmark billeder og deler deres ønske om #EnLøsningForAlle

(Her er det medarbejderne i HK-huset i København).

5i12 
forligsnat 

17. april 2018

Forligsmanden sætter tiden i stå – og udskyder konflikten igen
- Det er vigtigt, at vi viser, at vi står sammen, og at vi får sendt et signal til arbejdsgiverne, siger Anette Frøhling og Beatrix Spielmann fra DTU i artiklen - VI LØBER SÅ STÆRKT, VI KAN, SOPHIE LØHDE.

Første forlængelse udløber ved midnat. Klokken cirka 22 sender forligsmand Mette Christensen ifølge flere medier bud til forhandlerne om, at midnat er deadline. Alligevel ender det med, at hun "sætter tiden i stå" ved midnat og tidligt om morgenen for anden (og sidste) gang udskyder konflikten med 14 dage.  

Kort efter forhandlingernes deadline ved midnat kan TV2 News berette om et nyt "ultimatum" fra Sophie Løhde. Det sker stort set samtidig med, at Rita Bundgaard, Flemming Vinther og de andre statslige forhandlere får tilbuddet i hånden, fortæller Vinther efterfølgende. 
- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man det ene øjeblik får stukket et forhandlingstilbud i hænderne i Forligsinstitutionen, og det næste sekund ser man medierne omtale de selvsamme papirer, man ikke engang har nået at diskutere med sit bagland endnu, lyder den hårde kritik fra Flemming Vinther på TV2 News. Natten igennem hvisker demonstranter "nokernok-sange" og udtaler sig til TV2.
Læs også: AVIS: STATEN KOM MED NYE USPISELIGE KRAV VED MIDNAT

 

20. april 2018

49,5 timer på 3 døgn
Den til dato største demonstration ved Forligsinstitutionen markerer starten på 49,5 timers forhandlinger på 2½ døgn fra fredag klokken 10 til søndag klokken 23:30. Her ses demonstrationen fra CFU-vinduet i Forligsinstitutionen.
 
         
23 april rita 

23. april 2018

Snublende tæt på sammenbrud
Flere medier melder om endeligt sammenbrud, men Forligsmanden sender forhandlerne hjem med besked om at komme igen.
- Vi har vurderet ud fra de positioner, hvor vi står nu, at der ikke er noget perspektiv i at fortsætte forhandlingerne. Arbejdsgiverne har bedt om at få tid til i morgen klokken 14 til at regne, og hvad de nu skal. Så nu går vi hjem og får hvilet ud, sagde Flemming Vinther, der er øverste forhandler for de omkring 180.000 ansatte i staten, til TV2.

Også lærerformand Anders Bondo Christensen var overrasket over at blive sendt hjem.
- Jeg er meget forvirret lige nu. Vi aner ikke, hvorfor det blev afbrudt, eller hvad der skal ske i morgen, sagde han.
- Det ser meget svært ud. Det er en dybt alvorlig situation, vi står i, udtalte Sophie Løhde.

25. april 2018 

Regionalt delforlig
En række forbund indgår delforlig på det regionale område.

27. april 2018

Kommunalt forlig
Forlig for de 440.000 kommunalt ansatte. Natten til lørdag følger også forlig for resten af de regionalt ansatte.

28. april 2018

Klokken 21:02: Forlig for staten
Med endnu et par dage til den endelige frist 1. maj, lykkes det parterne at indgå en ny overenskomst. CFU-forhandlerne og Sophie Løhde skriver under på et nyt 3-årigt forlig lørdag aften klokken 21 efter cirka 35 timers intense slutforhandlinger.  
underskrift

- Vi gik ud af Finansministeriet med 6,7 procent og kommer fra Forligsinstitutionen med 8,1. Takket være et enestående sammenhold på tværs af faggrupper og i kraft af en vedholdende og rent ud fantastisk opbakning fra medlemmer over hele landet er det lykkedes at lande et et godt resultat for alle statsansattte og udsigt til en solid overenskomst for både de nuværende HK’ere og dem, der i fremtiden skal bemande statens arbejdspladser: elever, lærlinge og praktikanter. Virkelig En løsning for alle, sagde Rita Bundgaard.

forlig

Foto: Philip Davali

Læs Ritas Blog: TAK FOR EN LANG, MEN GOD REJSE

30. APRIL 2018: ALLE STATSANSATTE FÅR RÅD TIL MERE

 Et historisk sammenhold på tværs af stat, kommuner og regioner gav resultater. 

FORLIG GIVER DIG MERE AT KØBE FOR

22. maj 2018: Urafstemningen åbner, og medlemmerne strømmer til 

Et døgn efter, at afstemningen åbnede på HK.DK, havde 41,5 procent af medlemmerne været inde for at sætte deres kryds. Til sammenligning nåede den samlede deltagelse i urafstemningen om OK2011-forliget kun op lige under 35 procent. I de 10 dage, afstemningen stod på, kunne stemmeprocenten følges på et danmarkskort opdelt på HK-afdelinger. 
STEMMERNE VÆLTER IND – NY OVERENSKOMST LIGNER ET DEMOKRATISK HIT
 

 

 

 

 

4. juni 2018: Klart JA fra flere end nogensinde

Afstemningen lukkede 31. maj, og da resultatet blev offentliggjort 4. juni, havde 94 procent af de over 16.000 deltagere i urafstemningen stemt JA. Samtidig satte stemmedeltagelsen rekord med 77,6 procent. Så mange har aldrig tidligere deltaget, siden de statsansatte HK’ere fik mulighed for at stemme om deres egne overenskomster i 1981. 

Læs mere om OK18-forløbet og analyser hos FAOS, Københavns Universitet.



OK18 Stat Overenskomst

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem