Digitaliseringen skaber usynligt merarbejde
HK’erne skal være bedre til at synliggøre de opgaver, som de sidder med. For når offentlige organisationer digitaliserer, opstår der nye former for usynlige opgaver, som HK’erne ender med at skulle tage sig af, viser ny forskning.
Af Lone Schrøder Jeppesen. Foto: Bjarke MacCarthy (foto ovenfor)/Mikkel Flyverbom (foto nedenunder)

Digitaliseringen effektiviserer arbejdet og gør det lettere, men skaber også nye usynlige opgaver i form af en masse oprydnings- og koordinationsarbejde, viser forskningsprojekt ved Ursula Plesner t.v. og Lise Justesen, CBS. Foto: CBS.
Først og fremmest er ideen med den gennemgribende digitalisering, som det danske samfund er i gang med, at effektivisere, spare, skabe merværdi og gøre arbejdet lettere. Men ny forskning viser, at der er en slagside – digitaliseringen ender nemlig ofte med at skabe merarbejde.
Det viser sig fx, at digitaliseringen i det offentlige skaber mange nye usynlige opgaver, som du som HK’er skal tage dig af. Når nye teknologier indføres for at effektivisere og lette arbejdet, opstår der nemlig andre former for opgaver.
Og dette merarbejde er der ikke nok forståelse og blik for. Det er ofte ikke noget, man har regnet med i tilstrækkelig grad, forklarer lektor ved CBS Lise Justesen, der leder forskningsprojektet ’Valuing invisible work: efficiency ambitions and digitalization projects in practice’ sammen med sin kollega lektor Ursula Plesner.
- Vores antagelse er helt klart, at det usynlige merarbejde er temmelig udbredt. Det er noget, der vækker meget stor genklang, når vi taler med medarbejdere og ledere rundt om i mange offentlige organisationer. Der mangler systematisk viden om problematikken, fortæller Lise Justesen.
Forskningsprojektet skal med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøge, hvordan digitaliseringen skaber merarbejde i den offentlige sektor. Forskerne fra CBS samarbejder med Royal Holloway University of London og Juridisk Institut på Københavns Universitet, og projektet strækker sig over 3 ½ år.
Telefonkøen vokser
De usynlige opgaver opstår, når fx telefonkøen af borgere vokser, fordi de ikke passer ned i en ny digital skabelon. Eller når flere tusinde breve skal sendes ud på ny på grund af en datafejl. Nogle offentlige organisationer sender automatisk generede breve ud til borgerne, og det er ikke altid så tidsbesparende som forventet, når borgerne alligevel kontakter forvaltningen, fordi de fx ikke forstår, hvorfor de får det brev.
Mange steder indføres selvbetjeningsløsninger internt i organisationerne, så fx vagtplaner og rejseafregninger laves automatisk. I praksis viser det sig ofte, at lederne og medarbejderne ikke kan finde ud af eller huske, hvordan man gør, og så henvender de sig for at få hjælp til at få det klaret. Eller der opstår fejl i vagtplanen, som skal rettes manuelt efterfølgende. Det giver HK’erne nye opgaver, der er svære at planlægge.
Medarbejderne løber stærkere
Ifølge forskerne er der ingen tvivl om, at digitaliseringen har lettet HK’erne for mange tidskrævende og ofte kedelige opgaver og effektiviseret arbejdet på mange områder. Men forskerne understreger, at forventningerne til automatiseringen ofte er for optimistiske. Tit vil der være en forventning om, at det kun lige er her og nu, at digitaliseringen medfører ekstra arbejde.
- Det er klart, at en ekstra opgave tager tid, og hvis man ikke har sat tid af til den, oplever medarbejderne det som et pres. Vi skal forstå, at de nye opgaver ikke bare er en overgangsfase, for tingene er i konstant forandring. Virkeligheden er, at medarbejderne kommer til at løbe stærkere og løse opgaver, som de måske slet ikke bliver anerkendt for, fordi organisationen endnu ikke har et sprog for de nye opgaver, siger Lise Justesen.
Utilsigtede effekter på arbejdsmiljøet
Cirka hver 5. HK’er føler sig stresset dagligt eller flere gange om ugen på grund af arbejdsmængder og tidspres, viser en undersøgelse, som HK Stat lavede for omkring et år siden. Det er problematisk, hvis man allerede har travlt på sit arbejde, og digitalisering medfører ekstra arbejde, som ikke er synligt eller bliver anerkendt, mener arbejdsmiljøkonsulent i HK Stat Betina Halbech.
- Det, at ens arbejde faktisk bliver set og anerkendt, betyder meget i forhold til at opleve, at man har et godt psykisk arbejdsmiljø. Undervejs i digitaliseringsforløbet er det vigtigt, at ledelsen i dialog med medarbejderne kigger på, om digitaliseringen har nogle utilsigtede effekter på arbejdsmiljøet, fx at man bliver arbejdspresset, fordi der er usynlige opgaver, som man ikke har taget højde for, påpeger Betina Halbech, der opfordrer medarbejderne til at sætte ord på den værdi, som de tilfører.
Gør dine opgaver synlige
HK’erne skal være bedre til at synliggøre de opgaver, som de sidder med, hvilke typer arbejdsopgaver, der følger med digitaliseringen, og hvad deres rolle er, mener næstformand i HK Stat Peter Raben. Han opfordrer alle medarbejdere, som sidder med opgaver, der bliver berørt af digitaliseringen, til i samarbejde med deres kolleger og tillidsrepræsentant at få skrevet ned og dokumenteret, hvordan deres opgaver udføres i dag, og hvad digitaliseringen vil betyde, fx om der kommer delprocesser, som man ikke tænker over.
En løsning vil også være at indføre et slags vurderingsskema, hvor man med et rødt, et gult og et grønt blinklys bedømmer de konsekvenser, som digitaliseringen har for sagsforløb og arbejdsprocesser. Ligesom der foretages en VVM-vurdering af virkningerne for miljøet i bygge- eller anlægsprojekter, bør der foretages en vurdering af virkningerne for borgere, virksomheder og forvaltning, når ny teknologi tages i brug i den offentlige sektor, lyder forslaget fra Peter Raben.
- Når man indfører større it-løsninger, bliver man nødt til at se på de forskellige konsekvenser, som det har internt i den offentlige forvaltning – ikke mindst for medarbejderne. Om det i virkeligheden effektiviserer sagsgangene, eller om det medfører nye usynlige opgaver, som man ikke tænker over, kunne godt være nogle af parametrene i et sådant vurderingsskema. Det kunne også være afsæt til i højere grad at inddrage medarbejderne med deres erfaringer, viden og ideer, uddyber han.