Bedre relationer på jobbet er det bedste værn mod konflikter
Når Naja Amelung bliver tilkaldt af en arbejdsplads for at gennemføre en konfliktmægling, så er der for det meste allerede sygemeldinger, krisestemning og økonomiske udfordringer. Konfliktmægleren opfordrer alle virksomheder til at opbygge et beredskab på arbejdspladsen for at forhindre de dyre konflikter.
Af Michael Bech Pressefoto (Naja Amelung)
Konflikter på en arbejdsplads starter ofte lidt uskyldigt med uenigheder om en faglig sag. Det ene ord tager det andet, og pludselig er de to personer oppe at skændes. Så opstår alliancerne med kolleger, og arbejdspladsen er nu inde i en ureguleret spiral af mistro, som kan ende i et kæntret arbejdsmiljø – og som en økonomisk belastning for virksomheden.
Flere end hvert tredje medlem af HK Stat oplever ifølge en ny undersøgelse jævnligt store eller små konflikter på jobbet. En del af dem udvikler sig til et dårligt arbejdsliv, sygemeldinger og efterfølgende problemer med produktiviteten.
Men langt størstedelen af konflikterne kunne have været undgået med et bedre forarbejde af ledere og ansatte på arbejdspladsen, siger specialist i konflikthåndtering Naja Amelung.
- Når relationerne mellem medarbejderne mangler, kan selv simple samtaler, udtalelser og forslag til opgaveløsninger skride helt væk og ende som uløselige uenigheder. Pludselig handler det ikke kun om faglige uenigheder, men også personlige. Samtale og kontakt undgås eller opgives derefter mellem de involverede. Måske begynder man at tale hver for sig med andre kolleger for at få deres anerkendelse af situationen, så nye alliancer indgås. Dermed er konflikten etableret og svær at styre, siger Naja Amelung, der også er ledelsesrådgiver og coach.
Relationerne er fundamentet
I det øjeblik, Naja Amelung bliver tilkaldt for at gennemføre en mægling, er situationen ofte kørt af sporet, og konflikten er alvorlig. På det tidspunkt er der normalt tale om sygemeldinger, og arbejdspladsen er ramt på trivsel, funktioner og effektivitet.
Arbejdsgiveren er samtidig økonomisk udfordret af konflikten, så den skal løses hurtigt. Konfliktmægleren vil dog anbefale, at arbejdspladsen sørger for et fungerende beredskab frem for at skulle gennemgå en lang og smertefuld proces med konflikthåndtering.
- Stærke relationer på arbejdspladsen er det bedste værn mod konflikter. Kolleger skal være meget sammen og øve sig over tid på at lære hinanden at kende, når man skal opbygge relationer. I nogle tilfælde ender gode kolleger med at få deciderede venskaber. Man behøver dog ikke være nære venner på jobbet for at skabe relationer – solide sociale bånd er tilstrækkelige, siger Naja Amelung.
Hun konkluderer, at det vigtigste er forståelige rammer, hvor alle er forpligtede på ’reglerne’ og kender aftaler og forventninger til samarbejde og opgaveløsninger. For når det først går galt, accelererer konflikten hurtigt over i dårligt arbejdsmiljø, er Naja Amelungs erfaring.
Undgå at blive personlige
- Konflikter bunder ofte i uenighed om værdier. Værdierne skal derfor være på plads i arbejdspladsens vedtagne regler og rammer. Det drejer sig også om, hvordan du matcher virksomhedens værdisæt. Vi vil opleve pres, der kan føre til konflikter. I de tilfælde skal vi kunne hvile i vores definerede roller og have en uenighedskultur, der er tryg for alle, siger konfliktmægleren.
Vi kommer ifølge Naja Amelung til at opleve flere lurende konflikter i en presset hverdag. Men det skal være helt legalt at være uenige. Vi skal ifølge hende som kolleger kunne sige til hinanden: ’Jeg er tryg ved dig, men her er vi uenige’. Relationen skal overtrumfe sagen, så det ikke ender i konflikt.
- Vi skal huske at bruge fagligheden og ikke blive personlige, når vi diskuterer. Fokus skal være på trivsel, når vi bliver enige om en fælles plan for, hvordan vi taler og giver feedback. Det vigtige er at skabe et sundt grundlag for fællesskabet på arbejdspladsen. Når det er på plads, bliver det mindre vigtigt at have forbehold for kemi, mennesketyper og personlige grænser for arbejdspres, for så er vi som udgangspunkt mere tolerante og anerkendende over for hinanden. Det gør det lettere at tage hensyn – og konflikterne undgås, siger Naja Amelung.
Løs konflikten med åbenhed
Selv om medarbejderne er trænede i at undgå konflikter med de bedst fungerende aftaler og relationer, så vil der opstå konflikter. Det kan handle om værdikonflikter, generationssammenstød, dårlig ledelse eller konflikter som følge af forskel i kemi og i temperament. Og hvad gør man så?
Ifølge Naja Amelung vil den bedste reaktion, når du mærker en konflikt under optrapning, være at italesætte den hurtigst muligt over for den anden part. Sig ’fortæl mig, hvad du har brug for lige nu’ eller reagér med at få ro på ved fx at sige: ’Hvis det er vigtigt for dig, så giver vi det plads’. Men det kan blive nødvendigt at bruge længere tid på at løse konflikten.
- Ansvaret for løsning af en konflikt starter hos dig selv. Når konflikten mellem to kolleger opstår, så bør du som den ene part gå direkte til den anden person i konflikten. Du skal ikke dele konflikten med andre – tag ikke andre som gidsler – og undgå at skabe alliancer og udvide konflikten. Tag fat i den konkrete konflikt sammen i åbenhed uden at blive personlige. Kig på årsagen, så I kan skalere konflikten ned. Man finder den bedste konfliktløsning sammen, siger Naja Amelung.