Ledelsens forlængede arm eller sendebud for teamet
Rollen som inbetweener er uklar og kompleks. Paradoksalt nok bliver der ikke talt om det ude på de statslige arbejdspladser. Men du skal være åben om dilemmaerne i din særlige position, lyder rådet fra ledelseskonsulent. Det er et problem, hvis det bliver et spørgsmål om løntrykkeri, mener HK Stat.
AF LONE SCHRØDER JEPPESEN
Når du udpeges til teamkoordinator, projektleder eller intern konsulent, hvor du sættes i spidsen for et udviklingsprojekt fx som led i ny digitalisering og nye sagsbehandlingsgange, skal du være bevidst om den særlige lederrolle, som du får. Du er ikke leder med personaleansvar. Du er ikke medarbejder. Du er noget midt imellem – såkaldt inbetweener.
Rollen kan ikke defineres præcist. Det ligger i jobbet, at funktionen er uklar og kompleks: Er man lederens forlængede arm eller snarere sendebud for teamet? Kan man selv træffe afgørelser, eller er det ens chef, der sætter kollegerne i gang med opgaverne?
- Det giver udfordringer at have ansvar for et projekt, når man ikke er chef for de kolleger, der skal udføre opgaverne. Er kollegerne fx uenige i en ledelsesbeslutning, kan de forlange, at det er dig, som skal gå tilbage til ledelsen og sige, at de er utilfredse, forklarer ledelseskonsulent Birger Søndergård, der er lektor ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.
Et spørgsmål om løntrykkeri
HK Stat mærker, at der er et pres i retning af, at statslige arbejdspladser begynder at bruge medarbejderne på en anden måde i disse hybridstillinger, hvor de er ledere, men ikke har det fulde ledelsesansvar.
- Der kan være noget sagligt fornuftigt i fx, at funktionen gøres mere spændende. Men det kan også være et udtryk for, at organisationen ønsker at spare løn. Hvis man rykker folk et niveau nedad og sådan set forventer det samme af dem, er det et spørgsmål om at trykke lønnen nedad. Og det er problematisk, understreger forhandlingschefen i HK Stat, Lina Gisselbæk Lauritsen.
At netop HK’erne bliver inbetweenere, er oplagt. For de er typisk loyale medarbejdere, som kender arbejdspladsen godt. De har fokus på det praksisnære, ved hvordan tingene fungerer, og er klar over hvem de skal samarbejde med.
Dialog er løsningen
I rollen som inbetweener skal du forhandle nogle ting på plads, men du har ikke mulighed for at lægge magt bag ordene. Du hører ikke entydigt til hverken i lederfællesskabet eller i medarbejderfællesskabet. Fra sag til sag skal du forholde dig til, om du hører til hos medarbejderne eller hos lederne. Risikoen er, at du bliver ekskluderet fra begge grupper, og så er du meget alene.
- Løsningen er, at man simpelthen taler om det – i den her funktion giver det mening, at du hører til hos medarbejderne, i andre situationer hører du til ledelsesdelen. Man må ikke bare efterlade det til pågældende selv at finde ud af. Der er brug for en større bevidsthed om, at positionen let bliver uklar. Det er som om, at organisationerne simpelthen ikke får tænkt sig ordentligt om, når de vil have den her funktion, siger Lina Gisselbæk Lauritsen.
Det paradoksale er, at der ude i organisationerne ikke bliver talt ret meget om dilemmaerne. Men det er vigtigt at være åben om den uklarhed, der er i positionen, og at det ikke er tabu, mener Birger Søndergård.
Birger Søndergård, lektor ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.
- De udfordringer, som kompleksiteten giver, er ikke noget, man som inbetweener selv skal finde løsninger på. Inbetweeneren bør ved jævne mellemrum tale med sin leder og sit team for at få afstemt organisering og roller. Inbetweeneren må ikke tro, at det er fordi, hun eller han ikke selv kan finde ud af det, påpeger han.
I den aktuelle bog Leder og ikke leder – Om inbetweenere i organisationer beskriver han inbetweenerens uklare rolle sammen med ph.d. på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole Pernille Damm Mønsted Pjedsted.
Sæt hjørneflagene
Når du får en teamlederrolle, skal du kunne skabe rammerne i jobbet, så kollegaer og chefer kender din særlige funktion. For de har måske forskellige opfattelser af, hvad en inbetweener tager sig af. Kolleger og ledere uden for dit team skal også kende til det særlige job, som du varetager, for så er det lettere at opnå accept, når du skal løse opgaver på tværs i organisationen. Du kan få hjælp af din chef til at sætte hjørneflagene, men det er en opgave, som du selv skal tage initiativ til.
- Man kan gøre sig selv en tjeneste ved at italesætte den position, man ser sig selv i. Hvis du lige pludselig får nogle nye funktioner, skal du så have samme løn som hidtil? Det er der i den grad også et behov for at forholde sig til, siger Lina Gisselbæk Lauritsen.
I positionen som inbetweener kan du ikke længere snakke med dine kolleger om alt. Og noget kan være svært at sige til din chef. Som leder i denne gråzone vil det være en god idé at finde ligesindede at tale med om det, der er uklart i jobbet, de komplekse problemstillinger og dilemmaerne, lyder rådet fra Birger Søndergård.
- Når jeg møder HK’ere, der sidder som inbetweenere, er det tydeligt, at de ofte efterspørger sparring. Det er vigtigt at få et netværk med andre inbetweenere, så man ikke sidder alene med det, fastslår Birger Søndergård.