HK.dk logo

10 tips til arbejdsbordet

 • 1
  Hav god plads til dine ting

  Dit arbejdsbord skal være stort nok til, at der er god plads til alle dine ting. Det gælder skærm, tastatur, pegeredskab, dokumenter og alt andet tilbehør. Der skal selvfølgelig også være plads til, at du kan udføre dit arbejde i hensigtsmæssige arbejdsstillinger. Oveni det skal der også være plads til, at du kan hvile hænder og arme på bordpladen.

 • 2
  Bordets dybde skal passe til skærmen

  Dit bord skal være dybt nok til, at skærmen kommer til at stå i optimal afstand fra dine øjne. Hvilket vil sige 50-70 centimeter.

 • 3
  Få en mat bordplade

  For at du ikke bliver generet af reflekser og spejlinger i bordet, er der et krav om, at din bordplade skal være mat og lavreflekterende.

 • 4
  Hav en udskæring i bordet

  En buet udskæring -i stedet for at bordet er helt kvadratisk - betyder, at du kan sidde bedre. Udskæringen må bare ikke være for bred, så risikerer du, at du ikke kan støtte underarmene optimalt.

 • 5
  Bed om et hæve-sænke-bord

  Dit bord skal kunne indstilles, så det passer til netop dig og dine arbejdsopgaver. Et hæve-sænke-bord er næsten altid den ideelle løsning til at kunne variere sin arbejdsstilling. Det er imidlertid ikke noget, du kan kræve af din arbejdsgiver. Men du kan bede om det.

 • 6
  Indstil stolen før dit bord

  Når du skal indstille dit bord, er det vigtigt, at du først indstiller din stol helt korrekt. Så kommer bord og stol til at passe sammen. Hvis flere medarbejdere bruger det samme bord, er det et krav, at bordet let kan indstilles, så det passer til den enkelte medarbejder.

 • 7
  Find den rette højde

  Sådan finder du den rette højde: Sæt dig ned på din stol og lad dine arme hænge afslappet ned langs kroppen. Skuldrene må ikke være hævet. Så bøjer du albuerne og flytter armene ind over bordet. Dine underarme skal nu støtte på bordet, så er det indstillet rigtigt.

 • 8
  Sørg for god benplads

  Pladsen under bordet skal ikke bruges som opbevaring. Hvis der står en masse ting under bordet, går det ud over din mulighed for at sidde ordentligt, fordi du ikke kan komme til.

 • 9
  Rejs dig fra bordet, mens du arbejder

  Uanset, hvor godt - og korrekt - du sidder ved dit bord, så er variation vigtigst. Det kan du gøre ved at hæve dit bord engang imellem eller ved eksempelvis at rejse dig op, når du taler i telefon.

 • 10
  Tag pauser

  Hvis det ikke er muligt at variere dine arbejdsstillinger ved din kontorarbejdsplads, skal du sørge for at afbryde dit arbejde af pauser, hvor du går et helt andet sted hen.


Arbejdsmiljø Indretning af arbejdspladsen Computerarbejde

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem