HK.dk logo

10 tips til tastaturet

 • 1
  Variation!

  Som med alle kontorredskaber er det vigtigste råd variation i arbejdsstillingen. Ellers sørg for at afbryde arbejdet med passende pauser. Sørg også for at strække, bøje og ryste dine hænder og arme indimellem i løbet af din arbejdsdag.

 • 2
  Hav god plads foran tastaturet

  Du skal kunne hvile hænder og arme på bordpladen eller et støtteredskab (se punkt 9). Dog skal det ikke stå så langt inde, at du kommer til at sidde i en fastlåst position.

 • 3
  Slap af

  Sørg for, at dine overarme hænger ned langs kroppen, og dine skuldre er helt afslappet, når du bruger tastaturet.

 • 4
  Få det rigtige tastatur

  Tastaturet skal være adskilt fra skærmen (en bærbar computer går altså ikke som primær arbejdsstation), og at tastaturet har en mat overflade, så du undgår reflekser. Det skriver Arbejdstilsynet i en vejledning.

 • 5
  Få en ekstern tal-del

  Taster du ofte tal i dit arbejde, kan det være smart, at tal-delen til højre på tastaturet er ekstern og kan flyttes rundt. Det er en god måde at variere din arbejdsstilling på.

 • 6
  Læg dit tastatur ned

  Ifølge Arbejdstilsynets vejledning skal der være en højdeindstilling på tastaturet, men det er ikke en god idé at have det slået op. Du risikerer at knække for meget i dit håndled og få en såkaldt nerveklemning. Brug kun højdeindstillingen til at variere din arbejdsstilling.

 • 7
  Brug genvejstaster

  Undgå at bruge computermusen, når du kan. Det er vigtigt, at der er mulighed for at bruge genvejstaster i al den software, I bruger på arbejdspladsen. Snak eventuelt med din arbejdsmiljørepræsentant om at sørge for, at ny software tager højde for det. Du kan finde en liste over nyttige genveje til blandt andet Word på www.barkontor.dk under temaer og skærmarbejde.

 • 8
  Flyt fingrene, når du ikke skriver

  Mange sidder og spænder i fingrene hen over tastaturet, mens de tænker over, hvad de skal skrive. Det er en dårlig idé.

 • 9
  Støt hænder og underarme

  Få en håndrodsstøtte, underarmsstøtte (mousetrapper), som kan lægges foran tastaturet. Den mindsker risikoen for uheldige håndledsknæk. Det er vigtigt, at den støtter roden af hånden og ikke håndleddet, ellers kan du få gener, fordi den trykker på de forkerte nerver.

 • 10
  Undgå larm

  Sørg så vidt muligt for at få et tastatur uden høje kliklyde. Ikke mindst hvis du sidder på storrumskontor, kan det give irriterende støjgener.


Arbejdsmiljø Indretning af arbejdspladsen Computerarbejde

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem