Leder - forebyg stress hos dig selv
Som leder har du ansvar for at forebygge og håndtere stress både for dine teams og afdelinger og for den enkelte medarbejder. Er du selv stresset, kan du være skyld i at stresse en hel afdeling. Stress smitter. Du vil som leder udvise stresssymptomer ved at miste overblikket og have svært ved at prioritere og træffe de rigtige beslutninger. Du vil blive uklar, være svingende i humør og måske helt trække dig fra medarbejderne og kun fokusere på egne udfordringer.
Selvom du ellers er en rigtig god leder, så vil stress resultere i, at du bliver dårligere til din opgave som leder - nemlig at lede og fordele arbejdet.
Du skal tage din egen stress lige så alvorligt som dine medarbejderes:
- Lær dine egne stresssymptomer at kende.
- Bed om hjælp i tide.
- Lær at tage hånd om din egen trivsel gennem leveregler, tid til overblik, coaching og sparring.
Vores hjerne kan godt lide enkle forståelser som ”det var bare på grund af det store strategiprojekt, at jeg gik ned med stress” eller ”havde jeg bare sagt fra i tide”, fordi det er lettest at håndtere.
Men når det gælder stress, skal du udvikle en dobbelt opmærksomhed – et dobbeltloop – så du både ser på den konkrete situation, men også de antagelser, du fortolker den med. Har I f.eks. en grundantagelse i organisationen om, at ”hos os siger vi altid ja”, er det med til at øge presset. Men er du opmærksom på dobbeltloopet, kan I bruge det til at blive klogere på arbejdspladsen. Så I ikke bare symptombehandler, men udvikler mere langsigtede og bæredygtige løsninger.
Fire leveregler til at forebygge stress:
Jobbet som leder indebærer stor kompleksitet, højt arbejdspres og daglige dilemmaer. Det er svært at ændre på.
Men som leder kan du forebygge din egen stress ved at søge inspiration i disse fire leveregler:
- Skab tid til at få overblik, og prioritér det. For mange ledere er ledelse noget, de udfører om aftenen, i weekenden eller frokostpausen. Arbejdsdagen bliver slugt af møder. Tag kontrol over din kalender. Afsæt en time om dagen – eller i hvert fald et par timer om ugen – til at skabe overblik over dine aktiviteter, medarbejdere, chef og løse ender. Book en månedlig hjemmearbejdsdag til samme formål.
- Naviger i kompleksiteten. Ledelsesopgaven er kompleks og kan virke uoverskuelig. Men du kan lære at forholde dig til kompleksiteten, så den ikke overmander dig:
- Udvikl din tolerance for flertydighed og uforudsigelighed.
- Hold blikket på din kerneopgave og mål.
- Vær opmærksom på, hvornår du dykker ned i detaljerne. Din opgave er at bevare overblikket - ikke at være specialist.
- Skab balance i ledelsesdilemmaerne. Brug refleksion og dialog til at nå dertil, hvor du føler dig klædt på til at tage en beslutning, du kan handle på:
- Tal med dine lederkolleger, din chef, HR eller andre sparringspartnere.
- Stil realistiske krav til dig selv.
- Acceptér, at din måde at håndtere dilemmaet på falder i bedre jord hos nogle end andre.
- Kend dine stresssymptomer. Når du holder øje med dine tegn på begyndende stress, kan du handle proaktivt:
- Skriv ledelseslogbog.
- Tag en gang om ugen ’temperaturen på dig selv’ og spørg, hvordan det går med humør, krop, energi og søvn.
- Spørg dine kolleger, dine medarbejdere eller din partner på en god dag, hvor du ikke føler dig presset: ”Hvordan kan du se, at jeg indimellem er presset – hvad siger og gør jeg?”
Husk din restitution
Restitution er vigtigt hver eneste dag. Hold pauser, forlad skærmen og prioritér nærvær og at være i flow med dig selv og dine omgivelser mindst en gang om dagen.
Restitution
Helbredelse, genoprettelse, genopbygning.
Kilder:
HK Kommunal Chefgruppen. Ledere får også stress.
BFA Kontor: Tag hånd om stressen