Midt i stress
Reagér med det samme, hvis du oplever at blive stresset
Her kan du læse, hvad du kan gøre her og nu – hvis du selv er stresset, din kollega er stresset, eller du som leder har en stresset medarbejder.
MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Så skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Reagér med det samme, hvis du oplever at blive stresset
Her kan du læse, hvad du kan gøre her og nu – hvis du selv er stresset, din kollega er stresset, eller du som leder har en stresset medarbejder.
Reagér med det samme
Føler du dig stresset, så tag det alvorligt:
Symptomer på stress
Er du stresset, vil du typisk opleve flere af disse symptomer:
Hent modellen som pdf >
Kilde: Malene Friis Andersen og Marie Kingston: Stop stress (2016)
Find ud af, hvad der stresser dig
Print oversigten over stressfaktorer >
Sæt x ved de stressfaktorer, du genkender.
Print og udfyld skemaerne >
Skemaerne kan være gode at have med, når du skal snakke med din leder om, hvordan I kan tilrettelægge dit arbejde bedre.
Hvis du begynder at få svært ved at klare dine opgaver, kan det være en god idé at få ændret din arbejdssituation i en periode. Det kan medvirke til, at begyndende problemer ikke udvikler sig til langvarigt sygefravær.
Er du sygemeldt – så husk at bevare kontakten til din HK-afdeling og din tillidsrepræsentant.
Som del af et team er du tæt på dine kolleger, som du skal have en arbejdsdag til at fungere sammen med. Samtidig er du på første parket til at opfange eventuelle stresssignaler fra dem.
Du har et ansvar for at forebygge og håndtere stress i din afdeling ved f.eks. at dele viden, kommunikere konstruktivt, give din støtte og sige fra eller gøre noget ved negativ sladder, konflikter, chikane og mobning.
Derudover har du ansvar for at deltage i initiativer, som din leder sætter i gang og sige til, hvis du oplever belastende forhold i afdelingen eller opfanger signaler om stress hos en kollega.
Du har også mulighed for proaktivt at tage et initiativ, hvis du har lyst til det.
Oplever du stress i jeres afdeling?
Det er vigtigt, at du gør dig klart, hvad det konkret er, du oplever eller hører, så du kan kommunikere det videre.
Leder – er din medarbejder stresset
Som leder har du ansvar for at håndtere det, hvis en af dine medarbejdere bliver ramt af stress og også forebygge, at der ikke er flere, der bliver ramt af stressbelastninger.
Det er vigtigt, at du kan afkode tidlige tegn på, at en medarbejder er ved at få stress. Tegn på stress er individuelle. Men signaler kan være, at din medarbejder:
Nogle medarbejdere vil kunne holde et meget højt produktionsniveau lige til dagen, hvor de bliver sygemeldt med stress og ignorerer måske selv alle faresignaler. Du kan derfor ikke satse på, at din medarbejder kommer til dig om sin tilstand.
Viser din medarbejder tegn på stress?
Hvis du selv eller andre opfanger signaler på stress fra en af dine medarbejdere, er det vigtigt, at du ALTID tager det alvorligt og reagerer med det samme. Hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt.
Du forebygger langvarigt stress ved at håndtere stressen, mens den stadig er kortvarig. Det er ikke usædvanligt, at information om, at en medarbejder viser tegn på stress kommer ad omveje, pakket ind eller i en henslængt bemærkning.
Det kræver ekstra opmærksomhed at opfange signaler på stress, fordi:
Spørg ind,
hvis du hører udtalelser i stil med (husk, at de fleste af denne type udtalelser fra stressede er underdrevne):
Spørg ind,
hvis du oplever ændret adfærd i det hele taget eller adfærd som:
Læs om, hvordan du kan støtte din medarbejder til at blive i jobbet og undgå en sygemelding (Linket er udløbet pr 17/11 2021)
Vær en god rollemodel
Som leder smitter din arbejdsstil og dit humør af på medarbejderne og sætter en norm for arbejdskulturen.
Hvor meget, hvordan og hvornår, du arbejder kan let blive opfattet som din forventning til, hvordan medarbejderne arbejder. Sender du mails om aftenen og spiser frokost foran computeren, kan det sende signal om, at hele afdelingen bør arbejde sådan. Din autoritet og formelle magt gør, at dit eksempel har en særlig vægt.
Dine medarbejdere spejler sig også i dit humør, og dine følelser forplanter sig. Det er godt at opøve en større bevidsthed om sine egne følelsesmæssige signaler. Som leder kan du træne at ’tage temperaturen på dig selv’, f.eks. inden du går til et møde. Stoppe op, trække vejret, mærke efter – så du ikke videregiver dine følelser uden filter til dine medarbejdere.
Kilde:
BFA Velfærd og Offentlig administration. Forstå og forebyg stress – anbefalinger til ledere med personaleansvar, side 26.
Vær opmærksom på dit eget stressniveau
Hav øje for, om du selv er overbelastet – selvfølgelig for din egen skyld, men også for dine medarbejderes. Det er svært at være en god leder og forebygge stress hos medarbejderne, hvis du selv er på vej ned ad stresstrappen.
Når du som leder er stresset, kan det forstærke stressen i din afdeling, fordi dit overblik, din dømmekraft og din indlevelsesevne er udfordret.
Kilde:
HK Kommunal Chefgruppen. Ledere får også stress.
Den omsorgsfulde leder
Den arbejdsfokuserede leder
Med lederrollen følger svære dilemmaer, kompleksitet og tit et højt arbejdspres – og med det en erhvervsrisiko for at få stress. Som leder har du brug for præcis samme støtte og omsorg, som en af dine overbelastede medarbejdere ville have. Her kan du få hjælp, når belastningen melder sig:
Tal med din chef
Det kan være grænseoverskridende at tale med sin leder om stress. Men din chef har samme ansvar for at lede dig og passe på din trivsel, som du har over for dine medarbejdere. Din chef lykkes kun med sine mål, hvis du trives og kan løse dine opgaver.
Du kan bruge din chef til at:
Brug dine lederkolleger
Social støtte er noget af det vigtigste til at forebygge stress, også hos ledere. Den støtte kan du søge hos dine kolleger i ledergruppen. Hvor mange af de andre døjer mon selv med stresssymptomer? Hvor mange kender til at ligge søvnløs og bekymre sig om opgaverne? Sikkert en del, hvis statistikkerne taler sandt. Gå til den, du bedst kan tale med om problemet. Eller brug din situation til at begynde en dialog om belastning og stress i lederjobbet på jeres arbejdsplads.
Hent hjælp andre steder
Kilde:
HK Kommunal Chefgruppen. Ledere får også stress
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID