Er du medarbejder?
Før, du starter på job igen
Inden du begynder på dit arbejde igen, er det vigtigt, at du får overblik over, hvad du kan gøre for at ændre på de ting, der var med til at gøre dig stresset. Arbejdsmedicinsk Klinik i Region Midtjylland anbefaler at overveje:
- Har der været en usædvanlig stressende periode, som nu er overstået, eller er der stadig et konstant højt arbejdspres?
- Har der været en periode med mange organisatoriske forandringer?
- Har du fået støtte til at omstille din arbejdsindsats til evt. nye vilkår?
- Har du haft mulighed for at løse dine opgaver på en tilfredsstillende måde?
- Har der været tale om uklar ansvarsfordeling eller uklare mål for dit arbejde?
- Har det været tydeligt, hvem der havde ansvaret for, at dine arbejdsopgaver og arbejdsvilkår hang sammen?
Din genopstart skal planlægges efter det, der har belastet dig, så du ikke vender tilbage til samme problematiske situation.
Det er naturligt at reagere og have symptomer
Når du starter på jobbet igen, er det helt naturligt, at du reagerer. Næsten alle stressramte oplever at blive hurtigere trætte end normalt. De kan ikke holde til nær så meget eller nær så længe, som før de blev stressede. De fleste oplever også i en længere periode efter sygemeldingen at have såkaldt kognitive symptomer, f.eks. hukommelsesbesvær, svært ved at lære nyt, svært ved at holde overblikket og støjfølsomhed.
Andre hyppige symptomer er søvnproblemer, kort lunte, appetitændringer, svimmelhed, hjertebanken, smerter i hovedet eller maven, energiløshed, lettere til tårer og nedsat lyst til social kontakt.
Jo mere din arbejdsplads kan tage hensyn til dine symptomer, når du starter på job igen, jo hurtigere vil du få det bedre.
Kilde:
De arbejdsmedicinske klinikker. Region Midtjylland. Efter stress? – om at komme tilbage på arbejde efter stress
Start før, du er helt rask
Hvornår man er klar til at vende tilbage til sit job efter en sygemelding med stress er forskelligt fra person til person. Men ny viden fra blandt andet Videncenter for Arbejdsmiljø peger på, at de fleste får den hurtigste bedring ved at starte på nedsat tid og med tilpassede arbejdsvilkår.
Venter man for længe, er der risiko for, at man mister troen på sig selv og sine kompetencer. Det betyder selvfølgelig ikke, at alle skal tilbage for enhver pris. Har der været et fast mønster med mobning eller voldsomme konflikter, kan det være den rigtige løsning ikke at søge tilbage til den samme arbejdsplads.
Her er de ting, du selv kan gøre i tæt dialog med din leder som den ansvarlige:
- Vent ikke på, at du føler dig 100 procent klar til at starte på job igen eller til at trappe op. Kom hellere i gang stille og roligt, når din søvn er stabil, og du ikke længere bliver træt af de mindste ting.
- Send måske en mail, inden du starter om dine begrænsninger, og hvad du glæder dig til.
- Start på nedsat tid og trap langsomt op i takt med, at du får mere overskud. Start med konkrete overskuelige opgaver, der kan klares en ad gangen og ingen deadlines.
- Vær forberedt på, at du kan opleve en lettere forværring af din tilstand, når du starter på at arbejde. Det er normalt, men det må ikke vælte dig omkuld igen.
- Accepter, at du måske skal starte med andre opgaver end dem, du plejer at lave. Se det som en parentes i dit arbejdsliv.
- Vær ærlig om, hvordan det går.
Kilder:
De arbejdsmedicinske klinikker. Region Midtjylland. Efter stress? – om at komme tilbage på arbejde efter stress
De arbejdsmedicinske klinikker. Region Midtjylland. Er din medarbejder stressramt? Vejledning til ledere
Få overblik – inddel dine opgaver i grøn, gul og rød
Opgaver, der trækker på kognitive funktioner, trætter langt mere end rutineprægede, klart definerede og afgrænsede opgaver med få korte deadlines. Jo færre kognitivt krævende situationer, desto flere timer kan man være på arbejdspladsen, og jo hurtigere vil helbredelsesprocessen ofte gå.
Du kan få overblik over dine arbejdsopgaver ved at inddele dem i grøn, gul og rød efter, hvor belastende de er.
Hent modellen som pdf >
Kilder:
De arbejdsmedicinske klinikker. Region Midtjylland. Efter stress? – om at komme tilbage på arbejde efter stress
De arbejdsmedicinske klinikker. Region Midtjylland. Er din medarbejder stressramt? Vejledning til ledere
Læs mere om, hvordan du kan vende gradvist tilbage efter en sygemelding