Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Freelancerne er under voldsomt pres med tomme ordrebøger og akut brug for støtte. Hvilke muligheder er der for dig, der hidtil har skaffet din egen beskæftigelse?
Hvad er op og ned i hjælpepakker og andre muligheder for økonomisk støtte? Hvilke andre muligheder skal du afsøge? Her på siden kan du både få et hurtigt overblik og blive hjulpet videre
Vi har også lavet en grafisk vejviser til de forskellige veje at gå, hvis du som freelancer har mistet opgaver. Det kan nemlig godt være svært at finde rundt i.
Det hele er sat op i en pdf med aktive links til mere information eller ansøgnings-steder.
Du kan læse mere uddybende information i vores FAQ længere nede på siden her.
Et samlet folketing har vedtaget en række hjælpepakker, der kan være relevante for dig, der er freelancer.
Hvis du som selvstændig har haft en gennemsnitlig omsætning på 10.000 og derover, og du oplever minimum 30 % nedgang i omsætning i forbindelse med coronakrisen, kan du søge om hjælp for perioden 9. marts til 8. juli. Virksomheden skal senest være opstartet d. 1. februar 2020.
Kompensationen vil være 90 % af det gennemsnitlige månedlige tab i omsætning i perioden – dog max 23.000 kr./mdr. (B-indkomst) eller 20.000 kr./mdr. for kombinatører (både A- og B-indkomst). Hvis du alligevel ikke får det forventede omsætningstab, bliver kompensationen efterreguleret.
For at nå max-beløbet på 23.000 kr./mdr, skal du før coronakrisen have haft en gennemsnitlig omsætning på 25.556 kr/mdr. For at nå max-beløbet for kombinatører på 20.000 kr./mdr, skal du have haft et gennemsnit på 22.222 kr.
Hvis du har faste udgifter for mindst 12.500 kr. i kompensationsperioden, kan du søge tilskud til dine udgifter, hvis du forventer et fald i omsætningen på minimum 35 %. Kompensationen ligger på 25-80 % alt efter omsætningstab. Hvis du ender med et større eller mindre omsætningstab end estimeret i støtteperioden, bliver tilskuddet efterreguleret af Erhvervsstyrelsen.
Hvis din virksomhed er direkte lukket af myndighederne, ligger kompensationen for faste udgifter på 100 %.
Der er revisorkrav på hjælpepakken til refusion af udgifter. Det er meget forskelligt, hvad sådan en koster, men der vil ydes et tilskud på 80 % til denne omkostning.
Bemærk: Hjælpepakkerne justeres løbende. Du kan se seneste nyt og søge støtte via Virksomhedsguiden.
Hvis ordrebogen er helt eller overvejende tømt, og hvis du er medlem af A-kassen, så er det nu, du skal undersøge, hvad dine muligheder er i forhold til at få dagpenge. Dagpengene er max 90 % af din mistede gennemsnitlige indkomst. Forbrug af dagpengeret i perioden 9/3-9/6 tæller ikke i den samlede dagpengeperiode.
Der er rigtig mange forkerte informationer i omløb om mulighederne, så HK Privat anbefaler, at du tager kontakt til A-kassen og hører om dine muligheder.
Bemærk: Hvis du lige har meldt dig ud, fordi din dagpengeperiode var opbrugt, så er der åbnet et vindue for genindmeldelse, så du kan få de 3 måneders ekstra dagpengeret. Tælleren for supplerende dagpenge er også sat i bero.
Hvis du lukker ned, og kunderne så begynder at vende tilbage om kort tid, så har du mulighed for at bruge vores Servicebureau for freelancere til at starte op uden at skulle have CVR-nummer. Dette kan især være relevant for jer, der har opbrugt eller er tæt på at opbruge de 30 uger med supplerende dagpenge.
Læs mere om mulighederne i dagpengesystemet her: https://www.hk.dk/akasse/faq-selvstaendig
Mailadresse til særlig postkasse i HK’s A-kasse til spørgsmål om dagpengeret for helt eller delvist selvstændige: HKA_Selvstaendige@hk.dk
Læs mere om Servicebureau for freelancere her: https://www.hk.dk/raadogstoette/freelancer/bureau
Hvis du har ret til dagpenge fra HK’s A-kasse, kan du undersøge, om du også har ret til lønsikring i HK Privat. Forbundet indførte lønsikring for alle i september 2019 som en del af medlemsskabet. Med HK Kollektiv Lønforsikring vil du få mellem 595 kr. og 35.334 kr./mdr oven i dagpengene i de første seks måneders ledighed - afhængig af hvad du tjente, før du blev ledig.
Hvis du har tjent over dagpengeniveau, kan du med andre ord søge om lønsikring, hvis du opfylder kravene. Du ansøger om lønsikringen, når du har meldt dig ledig i A-kassen. Lønsikringen beregnes efter særlige regler, hvis du er selvstændig/lønmodtagerfreelancer.
Hvis du ikke har ret til nogen udbetaling fra lønsikringen, fordi du har haft en gennemsnitlig indkomst på under 23.774,10 kr (fuldtidsforsikrede), giver lønforsikringen dig i stedet ret til kontingentfritagelse fra forbundet i de første 6 måneders ledighed.
Hvis du har mulighed for det, så brug noget af ventetiden på at udvikle din forretning og øge din markedsværdi, til når markedet vender tilbage.
Afhængigt af, hvad du lever af at sælge, kan nogle af jer måske udvikle digitale services og satse på at omlægge så meget som muligt til online-salg.
Måske mangler du nogle kompetencer? Måske kan du få godtgørelse, mens du lærer nyt?
Læs mere om AMU-kurser og VEU-godtgørelse: https://www.ug.dk/efteruddannelse/oekonomi-under-amu
Se HK’s onlinekurser for medlemmer her: https://www.hk.dk/karriere/onlinekurser
Tjek evt. webinarer i HK’s kursuskalender: https://www.hk.dk/aktuelt/kalender
Læs mere om HK Privat’s kompetencefond for freelancere: https://www.hk.dk/raadogstoette/freelancer/kurser-og-netvaerk/kompetencefondfree
HK Privat arbejder for at sikre hjælp også til de helt små selvstændige i hjælpepakkerne, men indtil videre uden held.
Hvis du hverken har en omsætning i din virksomhed, der gør, at du kan få del i hjælpepakken, eller har dagpengeret, og du står uden indtægt, så bør du undersøge, om du i stedet har ret til kontanthjælp.
Hvis du er gift, og din ægtefælle kan forsørge dig, eller hvis I har formue, kan du ikke modtage kontanthjælp. Formue er for eksempel penge og værdier, som let kan omsættes til penge. Også biler og sommerhuse betragtes som formue. En stor friværdi i egen bolig kan også i nogle tilfælde betragtes som formue.
Er du over 30 og uden børn, er kontanthjælpen max 11.554 kr/mdr før skat, mens forsørgere kan få max 15.355 kr./mdr (bemærk dog særlige regler for eneforsørgere og unge under 30).
Læs mere om kontanthjælp https://jobcenter.hedensted.dk/borger/jeg-er-eller-bliver-ledig/ledig-og-ikke-i-a-kasse/kontanthjaelp
Der er vedtaget en såkaldt tryghedspakke, der ekstraordinært giver selvstændige ret til sygedagpenge fra dag 1 ved covid19-relateret sygefravær. Det gælder også, selv om du ikke har tegnet den ekstra sygesikring for selvstændige.
Du sygemelder dig på tro og love ved en erklæring.
Du finder erklæringen her: https://virksomhedsguiden.dk/erhvervsfremme/content/temaer/coronavirus_og_din_virksomhed/artikler/udvidet-ret-til-arbejdsgiverrefusionsygedagpenge-til-selvstaendige/2512f642-74bb-478e-9ffa-af2f6aeb321f/
Hvis du er lønmodtagerfreelancer, er det vigtigt, at du melder dig ledig på jobnet mellem hver af dine opgaver. Hvis du bliver syg, skal du enten være i aktuel beskæftigelse (på opgave) eller ledigmeldt for at være berettiget til sygedagpenge. Du kan få vejledning i sygemelding her: https://www.hk.dk/raadogstoette/freelancer/dine-rettigheder/sygdomwiki
Hvis du har børn under 9 år, så tjek, om du har barsel til gode. Hvis du har det, kan det være en god idé at holde den nu, hvis du ikke har ret til kompensation eller dagpenge. Når du vil holde den udskudte orlov, bliver den gjort op ud fra din seneste årsopgørelse som selvstændig og dit gennemsnitlige ugentlige timetal, på det tidspunkt du afholder den orloven.
Du kan tjekke, om du har barsel til gode og læse mere om mulighederne her og her
Hvis du oplever, at dine kunder ikke betaler dig, så har du mulighed for at få HK til at inddrive pengene for dig. Men det fordrer, at du kan dokumentere en klar aftale, at køber er en virksomhed, der ikke gør indsigelse mod kravet, og at du har sendt 3 rykkere og oplyst om, at kravet nu overgår til inkasso.
Du kan læse mere her: https://www.hk.dk/raadogstoette/freelancer/freelancefordele/inkasso
Gå din økonomi igennem og sæt abonnementer på pause/opsig abonnementer. Tag kontakt til banken og hør om mulighederne for henstand eller anden hjælp. Snak med din udlejer om mulighederne for henstand. Tal med dit pensionsselskab og forsikringsselskab om mulighederne for henstand.
Ikke medlem? Du kan læse mere om HK Privats tilbud til freelancere her: www.freelancer.dk
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID