Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Heidi Sandberg Christensen elsker det, som andre frygter. Som professionel mødebooker består hendes arbejde i at ringe firmaer op og aftale salgsmøder med dem på vegne af en kunde.
Der er en ting, der gør Heidi Sandberg Christensen ganske unik: Hun tager altid telefonen, hvis hun kan se, det er en telefonsælger, der ringer.
"Ja, det elsker jeg. Jeg tager altid en snak med dem, hvis det er sådan en ung en, der ringer, for lige at høre hvordan de klarer situationen", fortæller hun.
Heidi Sandberg Christensen er nemlig selv inden for branchen, da hun er selvstændig mødebooker. Det betyder, at hendes kunder hyrer hende til at ringe op til potentielle kunder på vegne af dem i håbet om at opsætte aftaler om salgsmøder."Virksomheden bestemmer hvilken type af kunder, jeg skal ringe op. Det kan være en assurandør, der gerne vil ud til alle tømrermestre under Kolding-postnummeret i virksomheder med fem til tyve ansatte. Så er det dem, jeg ringer til", forklarer hun.
Selvom Heidi Sandberg Christensen befinder sig som en fisk i vandet, når hun laver kold kanvas-opkald på sine kunders vegne, er det ikke noget, hun bruger i forhold til sin egen virksomhed. Hun har fundet alle sine egne kunder gennem sit netværk.Jeg anede ikke, hvordan man skrev regninger ud, så jeg fik min gamle far, der også har været selvstændig, til at komme og hjælpe mig med det.
"Jeg ville ikke have nogen virksomhed, hvis jeg skulle sidde og ringe kold kanvas for mig selv og skaffe kunder på den måde. Det ville være et helt vildt stressende liv", funderer hun. Hun synes kun, det er sjovt, når hun gør det på andres vegne.
Oprindeligt var det planen, at Heidi Sandberg Christensen skulle være landbrugstekniker, men det satte en rygskade en stopper for. I stedet for blev hun i 1996 ansat hos en assurandør, hvor hun blev oplært i agere som mellemled ved at ringe ud til potentielle kunder og booke møder på forsikringsmæglernes vegne. Ti år senere blev hun selvstændig mødebooker, dels fordi hendes arbejdsplads ikke længere havde timer nok til hende, og dels fordi hun var begyndt at komme i et iværksætterhus i Rødding, hvor hun havde skaffet sig sine første selvstændige opgaver.
"Jeg kan rigtig godt lide telemarketing og at sidde og booke møder, og jeg havde fået lyst til at arbejde for andre brancher", fortæller hun.
Og så tog det pludseligt fart.
"Jeg anede ikke, hvordan man skrev regninger ud, så jeg fik min gamle far, der også har været selvstændig, til at komme og hjælpe mig med det. Det viste sig, at jeg allerede havde tjent over 50.000 kr. Så skulle jeg momsregistreres og have et CVR-nummer", erindrer hun.
Når man taler i telefon 25-30 timer om ugen, gælder det om at have de rigtige omgivelser
Det første år som selvstændig på fuld tid gik med at finde kunder gennem netværket og tage en del kurser i forretningsdrift. Heidi Sandberg Christensen havde en opsparing på 120.000 kr., som fik det til at løbe rundt, inden hun begyndte at kunne fakturere det meste af sin arbejdstid til timeprisen på 375 kr.
Siden hen er det gået slag i slag med jobbet som mødebooker. Heidi Sandberg Christensen har indrettet et behageligt kontor i sit hjem med hæve-sænkebord og store computerskærme, der let kan drejes. Når man taler i telefon 25-30 timer om ugen, gælder det om at have de rigtige omgivelser, ellers bliver man hurtigt træt i hovedet. Når arbejdsugen ikke er længere, skyldes det, at det er for hårdt at tale i telefon 37 timer om ugen.
Markedet har ændret sig markant i de 21 år, Heidi Sandberg Christensen har været mødebooker. Da hun i sin tid blev ansat hos assurandørselskabet, var det et nyt fænomen, at man kunne blive ringet op af en mødebooker og f.eks. blive tilbudt et møde med en forsikringsmægler, så derfor sagde folk hyppigere ja.
Det er et stort problem, når telemarketingsfirmaer ikke holder tjek på, hvem de ringer til
I dag er der en vis metaltræthed i den anden ende af røret hos firmaerne, når de bliver ringet op af telemarketingselskaber, hvilket ifølge Heidi Sandberg Christensen skyldes, at de store telemarketingfirmaer ikke har styr på hvem, de ringer til og hvor tit. I modsætning til telemarketingsselskaberne holder hun selv nøje regnskab med hvem, hun har kontaktet hvornår.
"Jeg har det i et excel-regneark, hvor jeg skriver, hvad kunderne siger og hvornår, jeg har kontaktet dem, så jeg ved hvilke byer og hvilke brancher, der er blevet ringet igennem", forklarer hun.
Hun bruger søgedatabasen Navne og Numre Erhverv, når hun skal trække lister over firmaer, der kan være relevante for hendes kunder. Men hvis hun får en ny kunde, der f.eks. gerne vil i kontakt med tømrermestre i Kolding, så siger hun det ligeud, hvis hun har haft fat i den målgruppe to måneder tidligere for en anden kunde og foreslår i stedet for et alternativ såsom tømrermestrene i Haderslev-området.
"Firmaerne bliver rigtig trætte af en, hvis man ringer om det samme hele tiden. Det kan jeg da godt forstå. Hvis en kunde siger, at jeg må ringe igen om to år, når hans forsikring udløber, og jeg så ringer 14 dage efter, så er det et stort problem. Det er et stort problem, når telemarketingsfirmaer ikke holder tjek på, hvem de ringer til", pointerer hun.
Det lader til, at Heidi Sandberg Christensens strategi virker, for i de 11 år hun har været selvstændig mødebooker, har hun på intet tidspunkt måtte gribe knoglen på egne vegne. Alle hendes kunder kommer gennem hendes netværk, og det er især cheferne fra hendes tidligere arbejdsplads, der selv er blevet til kunder, og som samtidig anbefaler hende videre til andre.
"Det er grunden til, at min virksomhed eksisterer, det er fordi, jeg har det gode, gamle netværk", fastslår hun.
- Det er godt at have stor erfaring med sit fag. Hvis du har været ansat i en hel del år i det fag, du vil være selvstændig i, så har du en masse rutiner og erfaringer at trække på rent fagligt.
- Du skal bruge det netværk, du har skaffet dig igennem dit arbejdsliv. Det er dem, der kender dig og som præcist ved, hvad du kan præstere. Det handler tit om kemien mellem mennesker.
Heidi Sandberg Christensen, 53 år
Mødebooker i firmaet Sandbergs Erhvervsbooking, der primært booker for forsikringsmæglere og skadedyrsbekæmpere.
Selvstændig siden 2006
Medlem af HK siden 1996
Bor i Sommersted i Sønderjylland
Af Majken S. Eliasen, 2017
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID