Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
I de fire år, Peter Tang har været freelancer, har han lært, hvordan man bedst udnytter tiden rent arbejdsmæssigt, så der kommer mere af den tid, hvor man har fri.
Peter Tang havde gået og leget med tanken om at blive selvstændig, da forsynet tog beslutningen for ham. I slutningen af 2013 blev den afdeling, han arbejdede i, nedlagt, og kort efter opstod firmaet Peter Tang Data. I de tre år, der er gået, har han lært, at frihed koster penge, men at det er det værd.
I sit tidligere job havde Peter Tang en arbejdsuge på 50-55 timer og mødeaftaler, der tit fandt sted langt væk og krævede en del pendling. I dag, hvor han er selvstændig, har han en mere normal arbejdsuge på 40 timer, han har hjemmekontor i privaten og får sit arbejdsskema til at passe med konens.
Det er svært at holde den samme indtægt. Men jeg har meget mere frihed. Jeg arbejder ikke så mange timer.
Min kone er social- og sundhedsplejerske, og hun har skæve arbejdstider. Hvis hun arbejder lørdag og søndag, så gør jeg det også, så vi forhåbentlig kan holde fre sammen mandag-tirsdag", fortæller han.
Til gengæld er hans indkomst også blevet væsentligt mindre end dengang, han var fastansat.
"Alting har en pris, og hvis man vil have mere tid til sig selv, så koster det på indtægten. Det er svært at holde den samme indtægt. Men jeg har meget mere frihed. Jeg arbejder ikke så mange timer", pointerer han.
Det, at have frihed, handler ikke kun om at kunne tilrettelægge sin egen tid, der handler også om ikke at have nogen over sig.
"Fordelen ved at være selvstændig er, at du er din egen herre. Du har ikke de der nye, unge chefer, der bliver ansat hele tiden, og som kommer og fortæller dig, hvad du skal gøre. Jo ældre man bliver, jo mere irriteret bliver man over det", siger han med et smil i stemmen.
Da Peter Tang skulle begyndte som selvstændig, gik han pragmatisk til værks og startede med at lave en forretningsstrategi.
"Jeg syntes, der var en plads i markedet til mig. Strategien var, at jeg ville give mig selv 12 måneder. Hele 2014 var et prøveår, hvor jeg skulle se, om der var kunder nok, og om det var realistisk, at jeg kunne leve af det", fortæller han.
Det der med at sælge er det vigtigste, og det er også det sværeste. At overbevise kunden om, at man er den er den rigtige
Hans mål om at øge indtjeningen og kundekredsen med tiden gik fint. Det kom dog bag på ham hvor stort et arbejde, det er at opstøve nye kunder.
"Det der med at sælge er det vigtigste, og det er også det sværeste. At overbevise kunden om, at man er den er den rigtige", siger Peter Tang.
"Der har jeg fundet ud af, hvor jeg skal søge henne, og hvem der kan bruge mig, og hvem der ikke kan bruge mig. For eksempel er det min erfaring, at store kommuner ikke er meget for at bruge en enkeltmandsvirksomhed. Mine kunder er halvoffentlige. Det er kunder, der har en mindre, privat institution, som har en aftale med en offentlig myndighed".
Nogle af hans kunder har selv fundet frem til ham, fordi han har et snævert specialeområde og dermed få konkurrenter.
"Mit speciale er indenfor DSS-området, det er det specialiserede social-område. Det er primært kunder, der har et specielt problem. Jeg er så blevet specialist i det software, de kører inden for", uddyber han.
Faktisk er Peter Tang så specialiseret, at han nødigt tager andre typer opgaver, selvom han som IT-konsulent har forstand på lidt af hvert.
"Hvis der er nogen, der ringer med opgaver uden for det område, skal jeg enten have rigtig god tid, eller også henviser jeg videre til andre. Det er gamle kolleger og gamle bekendte, jeg henviser til".
Når man har et enkeltmandsfirma som freelancer, er der nogle områder, man skal være god til at strukturere, for at firmaet fungerer optimalt.
"Der går meget tid med at skaffe nye kunder. Man bliver nødt til at sætte det i system. Jeg har lige haft rigtig travlt, og nu er jeg på vej ind i en stille periode, hvor jeg skal prøve at opstøve nogle nye kunder", fortæller han.
"Det er vigtigt at være forudseende og fremsynet og huske på, at om en måned så er travlheden ovre, og så mangler jeg opgaver. Men det er svært at opsøge nye kunder, mens man har travlt", forklarer han.
Derfor kunne Peter Tang med tiden godt tænke sig at finde flere samarbejdspartnere og måske et kontorfællesskab, hvor man sparrer og deler opgaver med hinanden.
"Jeg vil faktisk gerne have et kontorfællesskab i byen, men i øjeblikket er der ikke noget ledigt,", fortæller Peter Tang.
Og han er færdig med at pendle. Tilmed har han særlige krav til et kontorfællesskab på grund af hans arbejdes karakter,
"Når man arbejder inden for DSS-området, så kan man ikke sidde og snakke højt, det er fortrolige oplysninger. Så kan man ikke sidde i et åbent kontorlandskab, så skal man have sit eget kontor, hvor der ikke er andre, der kan følge med."
Men det er alt sammen detaljer, der vil falde på plads med tiden. Det vigtigste er Peter Tang ikke i tvivl om, han vil være freelancer, indtil han går på pension som 68-årig.
- Start med at kontakte din A-kasse eller din fagforening og hør, hvordan du gør, så du ikke kommer galt afsted. Det med hovedindtægter og andre indtægter kan være ret kompliceret.
- Regn med, at du skal halvere din indtægt med 50 procent det første år. Det tager lang tid at komme i gang.
Peter Tang, 54 år
IT-konsulent med speciale inden for DSS-området i firmaet Peter Tang Data
Selvstændig siden slutningen af 2013
Medlem af Sam-Data og dermed HK siden 1988
Bor i Holstebro
NB: Peter Tang har taget en uddannelse som netværksfacilitator i HK og starter et netværk for freelancere op i efteråret 2017. Netværket annonceres på hk.dk for interesserede freelancere i HK.
Af: Majken S. Eliasen, 2017
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID