8 ud af 10 HK’ere svarer i en undersøgelse, hvor 935 HK’ere har deltaget, at det i høj eller meget høj grad er vigtigt, at de også kan li deres kolleger som personer. Knap hver femte mener det i nogen grad.

Til gengæld behøver HK’erne ikke kende så meget til kollegernes privatliv. Her siger næsten 6 ud af 10, at det kun i nogen grad er vigtigt for dem at kende til kollegernes liv uden for arbejdspladsen. Der er dog en tredjedel, som synes, det i høj eller meget høj grad er vigtigt at kende til kollegernes privatliv.

-Fordi vi tilbringer så meget tid med vores kollegaer, kan man næsten ikke undgå at lære hinanden at kende, og det er også vigtigt at have en god relation til sine kolleger. Det gør det nemmere at få alting til at glide og løse opgaverne. Samtidig er det altafgørende for et godt psykisk arbejdsmiljø, at man forholder sig professionelt og derfor respekterer, inddrager og samarbejder med alle sine kollega. Også dem man måske ikke socialt er så tætte med. Det viser undersøgelsen også meget tydeligt, at HK’erne er klar over og gør, siger arbejdsmiljøkoordinator og politisk rådgiver i HK Nanna Sars Schewitsch.

Faglighed og personlighed

Det er vigtigt, at kollegerne er fagligt dygtige. Men ikke helt så vigtigt, som at man kan lide dem som personer. Næsten 3 ud af 4 synes i høj eller meget høj grad, at det er vigtigt, mens hver fjerde synes, det i nogen grad er vigtigt.

-Faglighed er selvfølgelig meget vigtig. Men man kan ikke komme langt alene ved at have en stærk faglighed. Man skal også kunne omsætte sin viden og faglighed til den kontekst, der er på arbejdspladsen. Her er relationer og godt samarbejde et afgørende element. Hvis man er meget stærk faglig, men arbejdspladsen ikke formår at benytte denne faglighed eller viden, og man ikke selv formår at dele sin vidne og samarbejde, så er den ikke til meget nytte. Her har både ledelse og medarbejdere et ansvar for at fremme relationerne og samarbejdet på arbejdspladsen, siger Nanna Sars Schewitsch.