Ring til HK's fagforening

Når du har spørgsmål til ansættelsesvilkår, kontingent, medlemskab samt samtaler i Job og vejledning

7011 4545

Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00

Skal vi ringe dig op?

Bestil et opkald, så ringer vi til dig i det ønskede tidsrum

Bestil opkald

Ring til HK's a-kasse

Når du har spørgsmål til dagpenge, feriedagpenge, efterløn, jobsøgning i EØS og selvstændig virksomhed

7010 6789

Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00

Skal vi ringe dig op?

Bestil et opkald, så ringer vi til dig i det ønskede tidsrum

Bestil opkald

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Handelsansat: Funktionsløn: Skriv altid timerne ned

At være ansat på funktionsløn har både fordele og ulemper. Det er vigtigt, du skriver dine arbejdstimer ned og holder øje med, at din løn svarer til det, du faktisk arbejder. Her får du tip til, hvordan du tjekker, om din funktionsløn har det rette niveau.

Sådan tjekker du lønniveauet

Hvis du skal forhandle funktionsløn for første gang, er det en god idé at tage en snak med din lokale HK-afdeling eller HK Handels løncoach om, hvordan funktionsløn i din branche normalt ser ud, så du får lagt det rette niveau fra starten.
Når du først er på funktionsløn, er det også ret nemt at holde øje med, om den er rimelig, hvis du har skrevet dine arbejdstimer ned hver måned. Du kan herefter tjekke, hvad en medarbejder, som ikke er på funktionsløn, ville få i løn i din virksomhed, og lægge det til det, du ville have fået i tillæg for det antal overarbejdstimer, du har haft. Og så kan du sammenligne det med din funktionsløn.

- Hvis man kan se, at man faktisk ville tjene mere ved at være på almindelig løn og få overtidsbetaling, skal man selvfølgelig gå til sin arbejdsgiver og forhandle lønnen op. Funktionsløn må aldrig blive en måde at få medarbejderne til at arbejde meget mere for meget mindre, siger faglig chef i HK Handel Kim Jensen.

HK Handels løncoach får du fat i ved at sende en SMS til 1919 med teksten HKLØN, og så bliver du ringet op. Send gerne sms’en en uge før, du har brug for en opringning. 


Det betyder det at være på funktionsløn

Det er altid en god idé, at du skriver dine arbejdstimer ned. Men det er ekstra vigtigt, når du er på funktionsløn. For selv om funktionsløn kan have fordele, skal du holde øje med, at du ikke bliver udnyttet, og at dit lønniveau svarer til det, du faktisk arbejder.
Sådan lyder det fra faglig chef i HK Handel, Kim Jensen.
- Jeg plejer at sige, at det kan være 250.000 kroner værd at skrive sine arbejdstimer ned. For vi har faktisk haft to sager, hvor medlemmer fik efterbetalt 250.000 kroner i overarbejde, fordi det viste sig, at det slet ikke var berettiget, at de var på funktionsløn. Derudover er det vigtigt at skrive sine timer ned, fordi man skal kunne holde øje med, om funktionslønnen står i forhold til den ulempe, den dækker over, siger han.

Det siger overenskomsterne om funktionsløn

Butiksoverenskomsten

  • Hvis der er mindst fire ansatte i en butik, kan én ansættes som mellemleder under overenskomsten. Ved 12 medarbejdere kan der ansættes to mellemledere og herefter en for hver yderligere niende medarbejder. 
  • Mellemledere kan ansættes på funktionsløn – der henvises til de regler, der gælder under Funktionæroverenskomsten for Handel, Viden og Service. 
  • Dog står der i butiksoverenskomstens protokollat, at mellemledere på funktionsløn ikke må pålægges at arbejde ud over 45 timer om ugen i gennemsnit over 13 uger.

Funktionæroverenskomsten for Handel, Viden og Service 

  • Alle fuldtidsansatte under denne overenskomst har mulighed for at indgå aftale om at blive aflønnet med funktionsløn. 
  • Lønnen skal omfatte betaling for overarbejde og eventuelle andre ulemper, og så får man til gengæld ikke overarbejdsbetaling. 

Tjek din overenskomst på Råd og Støtte-siderne


Sig fra, inden du bliver kørt over

Udover at du skal holde øje med, om din løn balancerer med din arbejdsindsats, skal du også holde øje med, at din gennemsnitsarbejdstid ikke lander alt for meget over 37 timer gennem længere tid. Det nytter ikke noget, at din chef beder dig knokle lidt ekstra i en højsæson, hvis det bare fortsætter, og der aldrig kommer en lavsæson.
- Hvis arbejdstiden er ude af proportioner, er det vigtigt, man råber op så tidligt som muligt og ikke først, når man er kørt ned. Man kan være sin egen værste fjende, fordi man er bange for at gå til sin chef og sige fra. Men oftest er der respekt for, at man holder på sin ret – og at man overlever. Og hvis ikke, må man sørge for at kontakte sin tillidsrepræsentant eller lokale HK-afdeling, siger Kim Jensen.

Ingen sager om funktionsløn

HK Handel har endnu ikke behandlet egentlige sager, hvor funktionslønsniveauet i en virksomhed ikke har afspejlet virkeligheden og det faktiske antal arbejdstimer.
- Jeg kan have min mistanke om, at funktionsløn ikke fungerer lige godt alle steder, men så længe vi ikke får sager på det, kan vi ikke gøre noget. Så det bedste råd er at man får registreret sin arbejdstid og kontrollerer, om det skrider. Og så skal man sørge for at opsøge sin TR eller HK-afdeling, hvis det gør, siger faglig chef i HK Handel, Kim Jensen.

TR i Coop: Tal åbent om løn, og skriv arbejdstimer ned

Randi Skov, tillidsrepræsentant og regnskabsmedarbejder i Coops regnskabs- og serviceafdeling, hvor de har været på funktionsløn siden 2013.

Hvorfor kom I på funktionsløn, og hvordan blev lønniveauet lagt?
- Vi kom på funktionsløn i forbindelse med, at store dele af vores arbejde blev outsourcet til Indien. Der var behov for meget overarbejde i lange perioder, så vi kunne oplære vores nye indiske kollegaer. Vi fik at vide, der ikke var noget alternativ, og ledelsen lagde lønniveauet. Vi fik 2.500 kr. ekstra om måneden for at overgå til funktionsløn.
Med den viden, jeg har nu, vil jeg helt klart råde til, at man fra starten får lagt et højere niveau for funktionslønnen, end vi gjorde. Det skal jo ikke være mindre, end man ville få, hvis man fik overarbejdsbetaling. Og det har det været for os, fordi vi i meget lange perioder har arbejdet 50-55 timer om ugen. Derudover bør man have ret til at afspadsere de ekstra timer en til en. Det er vi i en forhandling om lige nu.

Hvad skal man være opmærksom på, og hvordan forhandler man funktionsløn?
- Man skal huske, at man altid selv kan gå ind og forhandle sin løn, hvis der ikke er balance mellem løn og arbejdstid, og man er utilfreds. Det har jeg selv gjort flere gange, og jeg opfordrer altid mine kolleger til at gøre det samme. Man skal også altid skrive sine arbejdstimer ned, så man har dokumentation for, hvor meget man arbejder.
Det er også en rigtig god idé at tale åbent med sine kolleger om, hvad man tjener. Man har bedre kort på hånden til sin forhandling, hvis man ved, hvad de andre får. Derudover skal man huske, at hvis man får afslag på en lønforhøjelse, bør man bede om et skriftligt svar på, hvad det vil kræve at stige i løn. Hvis de fx synes, man skal styrke sine kompetencer på et område, og man har taget et kursus inden næste forhandling, har man så dokumentationen i orden.

TR i Kopenhagen Fur: Få de gode aftaler skrevet ned

Annette Hindborg, tillidsrepræsentant og Key Account Manager i Kopenhagen Fur, hvor alle ansatte har været på funktionsløn siden 2002.

Hvorfor kom I på funktionsløn, og hvordan blev lønniveauet lagt?
- Vores ledelse havde ikke lyst til at kontrollere de ansattes overarbejde, fordi de ønskede at køre med frihed under ansvar. Samtidig havde de den opfattelse, at enkelte trak arbejdstiden ud for at kunne trække overtidsbetaling. Det var deres begrundelse for, at vi skulle overgå til funktionsløn.
Vi lagde det nye lønniveau ved at tage et gennemsnit af de overarbejdstimer, medarbejderne havde haft i tre år, og så lagde man det oveni lønnen. Det var ikke i alle afdelinger, der gik helt glat, og så måtte man forhandle lidt. Men overordnet set synes jeg, det var en god måde at gøre det på.
Vi havde senere en udfordring, hvor der opstod en arbejdsmængde ud over det, vi havde forventet, og så tog vi en ny forhandling. Det endte med, at vi fik noget ekstra frihed og betaling, men ikke en generel evaluering af funktionslønnen.

Hvad skal man være opmærksom på, og hvordan forhandler man funktionsløn?
- Jeg siger altid til mine kollegaer, at de skal skrive ned, når de arbejder ekstra, og når de går tidligere hjem. For så har man den dokumentation, man har brug for til den årlige lønreguleringssamtale, hvor man selv kan forhandle, hvis der ikke er balance mellem arbejdstiden og lønnen.
En udfordring hos os er dog, at man ikke kan se, hvilke procentdele af ens løn, der dækker over hvad. Får man en lønforhøjelse, kan man altså blive i tvivl om, om der så også forventes endnu mere overarbejde. Så jeg vil opfordre til, at man på lønsedlerne får beskrevet, hvilke dele af den samlede funktionsløn, der er grundløn, hvad der er personlige tillæg og hvad der er det beløb, man får for at stå til rådighed for overarbejde. Så vil det være nemmere at forstå, hvad der forventes af en, og man kan holde øje med, om der er balance i tingene.
Man skal selvfølgelig også holde øje med, at man ikke arbejder for meget. Det er svært at få sat tal på. I nogle af vores kontrakter forpligter man sig til 200 arbejdstimer om året. Men der står ikke timetal i alle, og det burde der nok gøre. For der er forskellige fortolkninger rundt om i huset.
I mange afdelinger fungerer det sådan, at du skal være her de timer, der er nødvendige. Omvendt kan du også gå tidligere eller tage en fridag, når du har behov for det. Problemet kan opstå, hvis du har en mundtlig aftale, og der opstår misforståelser, eller du får en ny leder. Så sørg for, at de gode aftaler bliver skrevet ned.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk