3 gode råd til elever inden for detailhandel
1. Tjek din uddannelsesaftale
- Inden du begynder på arbejdspladsen, skal du og din kommende arbejdsgiver have lavet en uddannelsesaftale, som er en slags ansættelseskontrakt. Tjek, at alle punkterne på aftalen er udfyldt. Det skal bl.a. fremgå, i hvilken periode du er elev, og den overenskomst, som du er omfattet af. Uddannelsen skal godkendes af din uddannelsesinstitution. OBS! Er du under 18 år, skal dine forældre/værge underskrive uddannelsesaftalen.
- Du er ALTID omfattet af den overenskomst, der gælder for dit fagområde, uanset om der er overenskomst på din arbejdsplads eller ej. HK Handel har oplevet, at arbejdsgivere og arbejdsgiverforeninger har sat spørgsmålstegn ved det, men vi har hidtil vundet alle sager herom.
Hvis din arbejdsgiver ikke mener, du er omfattet af overenskomsten, eller du er i tvivl om, hvad der gælder for dig, skal du kontakte HK. Ring til din lokale afdeling på 70 11 45 45.
Find din overenskomst her, og lær dine rettigheder at kende. F.eks. i forhold til arbejdstid, overarbejdsbetaling, forskudttidstillæg, pension, Fritvalgs Lønkonto, feriefridage og dækning af transportudgifter ved skoleophold. - Læs mere om uddannelsesaftalen på Undervisningsministeriets hjemmeside.
- Du har krav på en uddannelsesplan. Den skal udarbejdes senest ved udløbet af din prøvetid i virksomheden.
- Uddannelsesplanen skal indeholde:
- Navn på den uddannelsesansvarlige, som har det overordnede ansvar for din uddannelse
- Navn på den oplæringsansvarlige. I virksomheder med flere afdelinger vil der typisk være en oplæringsansvarlig for hver afdeling, du skal være i.
- En tidsplan for hvor længe du skal være i hver funktion/afdeling
- Uddannelsesmål
- Du bør løbende have evalueringssamtaler med din uddannelsesansvarlige. Sammen bør I følge op på, hvordan det går, og se, om uddannelsesplanen følges.
- Der er fejl i rigtig mange lønsedler. Derfor: sørg altid for at skrive dine arbejdstimer ned i din kalender. Hvornår møder du? Hvornår går du? Og hvornår holdt du pause?
- Når du får din lønseddel, skal du sammenholde den med din kalender og tjekke, om du har fået den løn, du har ret til. Husk, at den normale arbejdsuge er 37 timer, og tjek, om du f.eks. har fået betaling for overarbejde og forskudttidstillæg.
- Kontakt din lokale HK-afdeling på 70 11 45 45 og få gode råd om, hvad du skal gøre, hvis din arbejdsgiver ikke overholder din overenskomst.