HK.dk logo

”Jeg elsker den rejse, fordi den var så vanvittig og anderledes”

Anne tog til Sydkorea på 2 ugers skoleophold og oplevede kulturforskellen tæt på – i maden, i relationen mellem studerende og professorer og i den måde, sydkoreanerne bygger forretningsforbindelser.

 

Anne Brix Fransen

Uddannelse: Finansbachelor på CPH Business

2 ugers skoleprojekt på Hanyang University i Seoul, Sydkorea

Hvorfor valgte du at tage noget af din uddannelse i udlandet?

Jeg kan godt lide at tage ud og opleve verden for at lære at gøre tingene bedre.

Hvorfor valgte du Sydkorea?

Jeg ville gerne opleve noget, der var helt anderledes end Danmark. Seoul er en fantastisk by. Masser af hightech, de er virkelig langt fremme.

Legatet fra HK Danmarks Uddannelsesfond hjalp mig til at betale nogle af boligudgifterne til skolen.

Har du haft udfordringer?

Sydkorea er meget anderledes på den gode og dårlige måde. Det er den tur, jeg har været længst væk kulturmæssigt, og den tur, jeg har spist mindst mad og været mest sulten på – jeg er ikke så vild med asiatisk mad. Lige så fantastisk, Sydkorea kan være, lige så hårdt var det også med kulturforskellene.

De udenlandske elever blev ikke set for at være noget specielt. De unge kunne godt snakke engelsk, men ville ikke så meget, fordi de ikke var så gode til det. Man gør kun ting, man virkelig er god til.

Der er større respekt om professorerne, og man har ingen dialog med dem. Hvis du ikke forstår undervisningen, så er det dig, der er noget galt med. Vi fik nogle få forelæsninger og var ude på virksomhedsbesøg, så jeg oplevede ikke så meget, som jeg havde håbet.

Hvad har det givet dig fagligt og personligt?

Et er at læse om kulturforståelse i bøgerne. Men hvis man vil handle med forskellige kulturer, så er det vigtigt at forstå kulturen, du bevæger dig ind i, for at få et optimalt samarbejde. I Danmark er vi meget fokuserede på selve handlen, I Sydkorea er det vigtigt at opbygge et godt forhold først.

Jeg er også blevet bevidst om, hvor heldige vi er i Danmark. Her kan man godt have sin egen butik, hvis det er ens drøm, og så er det godt nok. I Sydkorea var de meget ambitiøse og fastlåste på, at der var én ting, man bare skulle gå efter, fx at arbejde for et af de kæmpe firmaer som Siemens og Huawei.

Jeg har fået erfaring at trække på. Når jeg rejser ud nu, kan jeg holde tingene op imod Sydkorea-turen: ”Nå, men lige meget hvad, så er det ikke så slemt, som da jeg var i Sydkorea.” Jeg elsker den rejse, fordi den var så vanvittig og anderledes.

Hvilket råd vil du give en anden, der overvejer at tage på udveksling eller i praktik?

Jeg sidder i studienævnet på min uddannelse og opfordrer altid andre til at tage på ture. Du er nødt til at se og prøve noget andet for at kunne svare på: Er den måde, vi gør det på, den rigtige?

 

Log ind som medlem