HK.dk logo

10 tip til mundtlig eksamen

Til mundtlig eksamen får du ikke karakter for alt det, du ved - men for det, du præsterer ved eksamensbordet. Her får du 10 tip til den gode mundtlige eksamen.

 

 • 1
  Kom i god tid
  Kom i så god tid, at du ikke er bange for at komme for sent. Men kom heller ikke så tidligt, at du lader dig påvirke af den generelle eksamensstemning på gangene. Et bud er 15-30 minutter før.
 • 2
  Gør en god entré
  Vis, at du har overskud – også selv om du er nervøs. Træk vejret, ret ryggen, smil, prøv at virke rolig og afslappet. Giv din lærer og censor et godt fast håndtryk med øjenkontakt, og præsentér dig selv.
 • 3
  Træk dit spørgsmål – virk positiv
  Hvis du skal trække spørgsmål til din eksamen, så gør det uden at tøve for meget. Trækker du et emne, du ikke ønsker, så prøv at lade være at vise det. Du udstråler mere sikkerhed, og det smitter også positivt af på din egen selvtillid, når du lige om lidt skal præsentere emnet.
 • 4
  Præsentér din struktur
  Når du skal præsentere dit oplæg, så start med en disposition, hvor du fortæller underviser og censor, hvad du planlægger at gennemgå. Du får på den måde en god start, og din underviser og censor kan bedre hjælpe dig på vej, hvis du går i stå. Når du selv sætter scenen, er der også større chance for at undgå overraskende spørgsmål, du ikke har forberedt dig på.
 • 5
  Brug noter
  Lav korte præcise noter, du nemt kan skæve ned til under din præsentation. Prøv at undgå at læse op fra dine papirer. Det får dig til at virke usikker i stoffet. Tal så frit som muligt ud fra dine korte noter, og hold øjenkontakt med underviser og censor.
 • 6
  Spørg igen
  Har du svært ved at forstå eller svare på et spørgsmål, så bed om at få det omformuleret eller uddybet. Det giver dig ekstra tænketid. Som en bonus vil underviser eller censor, når de omformulerer, ofte give lidt mere ’kød’ på spørgsmålet og løfte sløret for i, hvilken retning du skal finde svaret.
 • 7
  Vis selvtillid
  Alle er nervøse til eksamen, og det er både din underviser og censor klar over. Så du kan roligt slappe af og prøve at vise så meget selvtillid, som det nu er muligt. Prøv at vise ro og overblik. Hvis der er noget, du ikke kan svare på, så prøv alligevel. Måske rammer du rigtigt, eller måske kan du dreje samtalen hen på noget, du ved mere om.
 • 8
  Tag kontrol
  Tag kontrollen over eksamen, og følg den disposition, du har præsenteret til start. Skift gerne emne, hvis du har sagt det, du kan sige, eller hvis du fornemmer, underviser og censor gerne vil videre. Det viser, at du har overblik over stoffet.
 • 9
  Panik ikke over fejl
  Hvis du laver fejl, så tag det med ro. Panik ikke, kør ikke mere rundt i fejlen, men fortsæt roligt, hvor du slap.
 • 10
  Husk, underviser og censor er dine medspillere
  Mundtlig eksamen er ikke en kamp. Din underviser og censor er lige så interesserede som dig i, at det går godt. Deres opgave er at hjælpe dig til at få så høj karakter som muligt. 


Se filmen 12 tips til 12 tallet til eksamen


Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk