HK.dk logo

Hvad er HK tema?

I HK Tema stiller vi skarpt på de muligheder og udfordringer, du har, mens du uddanner dig. Lige fra tips når du er flad sidst på måneden til tricks, der får dig godt gennem dit studie og kurser, der gør dit arbejde nemmere. 

Vi er med dig – og giver dig masser af gode råd og inspiration, så du kan komme bedst muligt igennem det hele. 


Hotspot lige nu

Sommer uden stress

Det hele dufter lidt af sol og sommer. Men også af eksamen og læseferie. Vi hjælper dig med at undgå stress og eksamensangst, så du kan få det bedste ud af dine talenter.

Gør din eksamen til en god ting

For de fleste er eksamenstiden ikke den bedste på året. Måske er du bange for at klare dig dårligt. Måske er du god til stoffet, men ikke så god i pressede situationer. Eller måske gider du bare ikke forberede dig. Her er et par tips til dine mundtlige eksamener og praktiske prøver.

Bange for at dumpe?

Hvis du er meget bekymret, så prøv at tænke på, at alle er interesserede i, at du består. Især din underviser. Forbered dig, så godt du overhovedet kan. Hvis du har for travlt til at nå det hele, så sørg for at have lidt styr på det hele – i stedet for at satse og kun forberede dig på halvdelen af pensum. For det gør dig bare mere nervøs op til eksamen. Tag den endelig med ro, når du er i gang. Tal roligt og langsomt, for det beroliger både dig og din underviser og giver dig bedre tid til at sige noget klogt og finde de rigtige svar frem. Det kan også hjælpe at skrive dine bekymringer ned på et stykke papir. Så er det nemlig ikke længere noget, du gemmer indeni – og det hjælper faktisk på nerverne. Gem gerne papiret til næste gang og notér din bedømmelse på papiret. Så kan du sammenligne dine bekymringer med dit resultat og have det i baghovedet næste gang. Måske var der ikke noget at være bekymret for, eller måske var der grund til at begynde i lidt bedre tid næste gang.

Nervøs, når du skal på?

Hvis du tænker, at du har meget godt tjek på stoffet, men er dårlig til pressede situationer, har vi også nogle råd til dig. Er det en mundtlig eksamen eller prøve, du skal ind til, er det altid godt at virke selvsikker og smile. For jo bedre stemning, der er til din eksamen, jo mindre chance er der for, at du panikker. Hvis du får et svært spørgsmål, er et godt trick at få din underviser til at spørge igen. For så bliver spørgsmålet ofte lidt mere ledende, og det kan hjælpe dig. Hvis du ikke kan svare, så prøv at tale om noget andet inden for emnet. For selvom du ikke svarer præcist, får du stadig point for at vide noget andet – og måske samtalen går mere i din retning herfra. Tænk på en mundtlig eksamen på en samtale, hvor du også kan være med til at bestemme, hvad I skal tale om. Vis, at du er ivrig efter at tale om stoffet.

Hvis du bare ikke gider

Det er virkelig ikke det værd. Du har det sikkert fedt, mens du ikke forbereder dig og laver noget, der er meget sjovere. Men det er ingenting i forhold til den følelse, du får i maven, når du skal er på vej til eksamen uden at have forberedt dig. Og du kan ikke bruge din karakter til noget, hvis den blot er et resultat af, at du søgte på sjove videoer i stedet for at forberede dig. For hvordan finder du så nogensinde ud af, hvad du er god til? Desuden føles ferien bagefter meget bedre, hvis du har fortjent den.

Så slemt er det altså heller ikke at forberede dig på stof, som en dygtig underviser har gjort sig umage med at finde til dig. Og som gør dig meget klogere og sejere bagefter. Hvis stoffet er virkelig kedeligt, så giv dig selv en belønning, hver gang du har brugt 1 time, fx 10 minutters Facebook, et halvt afsnit på Netflix eller en tur i kiosken.

God fornøjelse med at gøre din eksamen til en god ting. Det skal nok gå.

Sex, søvn og snacks

Du har brug for, at både din hjerne og din krop er i topform, når du skal til eksamen. Og det betyder ikke så lidt, at du er god ved dig selv i dagene op til prøven.

De 5 bedste råd til en god eksamen

Her er de 5 bedste råd, vi vil give dig til din mundtlige eksamen eller fagprøve. Følger du dem, tør vi næsten garantere, at det kommer til at gå bedre end ellers.

Apps du kan bruge til eksamensforberedelse

Den mobile revolution, app-olution og hvad ældre akademikere ikke alt kalder det faktum, at alle løber rundt med high tech i lommen, der frigiver nærmest uendelige muligheder.

At læse til eksamen

Eksamen kan være en kamp eller en fest. Mange har forskellige måder at forberede sig til eksamener, men forberedelse er nøglen, hvis det skal blive en fest.

Tag kontrol over din mundtlige eksamen

Bliver du frygtelig nervøs til mundtlig eksamen – eller vil du bare gerne være bedre til at præsentere din sag? Vi har allieret os med Mads Lønnerup, som underviser i at forsvare fagprøver og andre mundtlige eksamener. Her får du hans 5 bedste tips.

Læs hurtigere og spar tid

Cand.mag. Mads Lønnerup giver gode råd til at blive bedre til at læse.  

Uaaaakkk – jeg skal til eksamen!

Er du en af dem, der får hjertebanken ved tanken om eksamen? Du er ikke den eneste. Vi giver dig tip til, hvordan du lægge en dæmper på eksamensangsten og lettere slipper den.

Føler du dig stresset?

Deadlines, eksamener, fester, træning, stram økonomi og store beslutninger, der afgør din fremtid. Studielivet er spændende og sjovt, men kan også være et stort pres – og måske endda give stress. Her får du en kort guide til at spotte og håndtere faresignalerne. Husk, at du altid kan søge hjælp.

Log ind som medlem