HK.dk logo

Hvad er HK tema?

I HK Tema stiller vi skarpt på de muligheder og udfordringer, du har, mens du uddanner dig. Lige fra tips når du er flad sidst på måneden til tricks, der får dig godt gennem dit studie og kurser, der gør dit arbejde nemmere. 

Vi er med dig – og giver dig masser af gode råd og inspiration, så du kan komme bedst muligt igennem det hele. 


Hotspot lige nu

Time is money!

Efteråret pisker derudaf. Dagene bliver kortere, og du er flad efter en lang sommer og festlig studiestart. Pyt. Vi hjælper dig gennem den kolde, mørke tid og gør dig overskudsramt igen.

Guide til en mørk og kold tid

Rusture, introture, fester, nye relationer, job og masser af opgaver. Det er hårdt arbejde at komme gennem studiestart. Og det koster både kroner og kræfter. Nu er det blevet hverdag igen – med udsigt til rusk og regn. Det kan godt føles lidt tungt. Men pyt. Vi har lavet en guide til dig, så du kommer godt, billigt og overskudsramt gennem efteråret.

Altid på røven?

Bliver du fjern i blikket, når nogen siger ’budget’? Pyt. Betragt det som dit cue til at tage action og få lagt ét i en fart. Det er faktisk ikke så kedeligt, som det lyder – i hvert fald ikke når det først er på plads. Og når du får overblik over din økonomi, får du hurtigt mere overskud til både studie, job og fritid. Og det danske efterårsvejr.

Der er mange små tricks til at bevare overblikket, når du har lagt dit budget. Download f.eks. app’en Spiir eller Lommebudget (de er gratis), skriv dine udgifter ind og ha’ hele tiden styr på, hvad dine penge går til. Alene den bevidsthed, du får undervejs om dit forbrug, kan være med til, at du sparer penge og skærer ned, f.eks. på to-go-kaffe, snacks fra kiosken og mad i kantinen. Tag det hele med hjemmefra. Det er meget billigere. 

Er du mere fan af et håndgribeligt, sort på hvidt-overblik, så køb en A4-mappe og sæt alle dine kvitteringer ind. Log på din netbank en gang om ugen, hold øje med dine udgifter og print de kvitteringer, der ligger på dine faste udgifter – som du også kan tilmelde Betalingsservice. Så slipper du for at tænke på dem og undgår rykkergebyrer, fordi regningerne bliver betalt automatisk. Det kan hurtigt give overskud. Både mentalt og økonomisk.

Overskud på madkontoen

Det er ikke bare smart at undgå madspild. Det er også klogt. Så lav en madplan og nøjes med at købe ind 1-2 gange om ugen. Så undgår du alt for mange spontane indkøb og ting i kurven, du egentlig ikke skulle ha’ haft. ”Men jeg ved da ikke, hvad jeg har lyst til at spise på torsdag i næste uge”, tænker du. Pyt. Så laver du det bare om eller bytter rundt på nogle dage. 

Snup en kop kaffe og brug en halv time på at lave din madplan – eller læg den, mens du alligevel spiser morgenmad. Tjek supermarkedernes tilbud og find inspiration. Køb ind, så du kan lave mad til to dage eller til fryseren. Så kan du også spise godt i travle perioder. Du kan også få dine venner eller studiekammerater med på den, hvor I skiftes til at lave mad til hinanden – det sparer både tid og penge.

Når du kører efter en madplan, styrer du nemmere uden om dyr fastfood. Du kommer også hurtigt til at spise mere varieret – og sundere. Som jo også giver overskud. Eksperimentér f.eks. med kål og rodfrugter. Billige råvarer, der både er sunde og mætter godt. Lav en ordentlig portion råkost og forkæl den med rosiner, tørrede tranebær, hakket mynte eller peanuts. Den kan snildt holde sig i et par dage eller være en del af madpakken til næste dag. Nemt og effektivt.

Tjek også Kogebog for studerende på SU – den er gratis og fyldt med nemme, billige retter.

10.000 skridt om dagen 

Det er fristende at tage bussen eller droppe løbeturen, når det blæser og regner. Pyt, gør det bare. Men som studerende eller elev sidder du sikkert ret meget ned i løbet af dagen – og den krop motionerer jo ikke sig selv. Så gå en omvej til studiet, drop elevatoren, tag trappen, lav 10 lunges i pausen, træn høje knæløftninger mens du tørrer af eller spring det nærmeste busstop over og ta’ den i højt tempo hen til det næste. Læg små, fysiske forhindringer ind i hverdagen og stræb efter de anbefalede 10.000 skridt om dagen. Så skal det nok gå alt sammen.

Din skønhedssøvn

Når du har styr på din økonomi, kost og får lidt motion, er du næsten garanteret en god nattesøvn. Og sover du godt, får du overskud, bevarer det gode humør og smiler til omverdenen. Ren balance. Tøjvask og rengøring bliver ikke noget at snakke om. Pyt, det er jo hurtigt overstået. Og så er der måske både tid og overskud til Netflix og chill ...

 

Tomme lommer, overtræk og økonomisk rod

Du er ikke den eneste, der ryger i overtræk og må være ekstraordinært kreativ sidst på måneden. Vi giver dig råd, så du kan få enderne til at mødes – og sætte kurs mod overskud.

Find balancen

Virker det uoverskueligt at skulle lægge budget, lave madplaner, købe ind, dyrke motion og se vennerne midt i en krævende uddannelse? Så mød Sara og få inspiration til at finde balancen og få tid til det meste.

Ferie på lavbudget

Har du kun få penge at holde ferie for? Fortvivl ikke. Du kan sagtens få dit livs ferie alligevel - Du skal bare tænke kreativt - der er masse af muligheder!

Balance mellem studie og privatliv

Det kan være svært at prioritere og strukturere sin tid som studerende. Et nyt studiemiljø, ny by, eksamener, egne og andres forventninger, økonomi, studiejob og fremtidige jobmuligheder er nogle af de elementer studerende bliver udfordret af. Mads Lønnerup, chefkonsulent i SUPPLEMENT AS giver her nogle input, der kan være en hjælp i et hektisk studieliv.

Log ind som medlem