HK.dk logo
Under uddannelse

Guide til dig på en ungdomsuddannelse

Vi står 100 % på din side – fra du starter på din ungdomsuddannelse, til du er klar til at læse videre eller få et job. Find vej til hjælp her på siden – eller tag fat i os på 7011 4545. Vi glæder os til at guide dig videre!
 

Studiestart

Bliv medlem af HK fra 0 kr.

Det er ret godt at være HK’er, også mens du er under uddannelse. For du får fagforening, a-kasse og masser af fordele. Vi opgraderer både din studietid, din fremtid og din fritid med rabatter, kurser, netværk, studieture, vejledning og meget mere. Så meld dig ind med det samme.

Bliv medlem

Få ekstra fordele

Hvis du vil have mere ud af HK, mens du studerer og måske har et fritidsjob, kan du nemt det. Et fuldt medlemskab til under 100 kr. om måneden giver mange flere fordele. Fx kan du få faglig og juridisk hjælp, hvis du har brug for det. Og har du været fuldt medlem i et år, mens du studerer, kan du beholde det billigere medlemskab, mens du søger job efter studierne. Uden at betale fuld pris.

Bliv medlem for 95 kr./md.

A-kasse vs. fagforening?

Fagforeningen er med dig under hele din uddannelse og i hele dit arbejdsliv. Den giver dig masser af fordele, fx rabatter, kurser og netværk – og hjælp, hvis du får problemer. A-kassen giver dig dagpenge (13.489 kr. / 15.470 kr. om måneden (2019-tal, ikke forsørgere/forsørgere)), hvis du bliver ledig efter studiet. Også fra dag 1, hvis du har været medlem i mindst 1 år.

Under uddannelsen

Er du over 30 år?

Hvis du får a-kasse til 0 kr. under din uddannelse og er fyldt 30 år, skal du hvert år huske at kvittere for din a-kasse. For ansøgningen om a-kasse for 0 kr. gælder for kun for ét år ad gangen. Glemmer du det, risikerer du at skulle betale penge tilbage. Og det er ærgerligt, for det er nemt at kvittere, og vi husker dig på det.

Vil du på kursus?

Vi har masser af kurser til dig i hele landet. Også online, hvis du hellere vil på kursus hjemmefra skrivebordet. Hvor mange du har adgang til, afhænger af dit medlemskab i HK.

Se kursuskalender

Søg et legat

I HK kan du søge legater til at udvikle dine talenter, mens du er studerende. Du søger ved at sende en ansøgning til hkuddfond@hk.dk inden 1. juni.

Mere om legatet

Snart færdig

HK Fagforening - under uddannelse

Når du afslutter din uddannelse

Det er vigtigt, at du svarer på nogle spørgsmål – lige så snart du afslutter din uddannelse. Uanset om du skal læse videre, har et job eller søger job. Ellers kan du måske miste nogle af dine fordele, fordi vi ikke har den rigtige info om dig. Log på Mit HK, før du starter. Her får du også hjælp til at udfylde de rigtige blanketter.

Uddannelse afsluttet

På vej hjem fra exchange?

Hvis du har studeret i udlandet og gerne vil rejse hjem igen, når du er færdig på dit studie, skal du kontakte a-kassen, hvis du ikke allerede har et job klar herhjemme. Vi kan guide dig bedst muligt, hvis du ringer til os på 7010 6789.

Bliv hos os - og stå stærkere

Du har sikkert nydt rabatterne, kurserne og de hjælpesomme mennesker omkring dig under studiet. HK er også gode at have i ryggen som nyuddannet – selvom det nu koster en smule. For vi hjælper dig bl.a. med at få job, forhandle løn og giver dig mere uddannelse, hvis du har lyst. Har du ikke et job klar efter studierne, har vi også dagpenge til dig, mens du søger. Du skal nok komme langt med dine talenter, og vi glæder os til at stå stærkere sammen med dig.

Dine fordele som HK’er

Når du bliver færdig

Er du allerede medlem af HK og er ledig, dagen efter at du er færdig med din uddannelse, skal du:
1. Tilmelde dig som ledig på jobnet.dk - du kan tidligst søge om dagpenge fra det tidspunkt. du er tilmeldt her.
2. Udfylde en ledighedserklæring.
3. Udfylde blanketten  Uddannelse afsluttet
Bemærk, denne blanket skal udfyldes senest 14 dage, efter at du har afsluttet din uddannelse.


Hent ledighedserklæring
Tilmeld dig på jobnet.dk
Hent blanketten uddannelse afsluttet

Er du medlem af HK, skal du udfylde blanketten uddannelse afsluttet. uanset om du går i arbejde eller er ledig efter din uddannelse. Dit medlemskab ændres, og du får flere fordele og rettigheder.
Du kan ikke længere være medlem for 0 kr. Har du haft fuldt medlemskab til 95 kr./md, mens du studerede, får du et billigere medlemskab op til 4 mdr. efter studierne.
Bemærk - Denne blanket skal du udfylde senest 14 dage efter du har afsluttet dit studie.


Hent blanketten

Du skal melde dig ind i a-kassen, senest 14 dage efter du er færdig, hvis du ikke har et arbejde og gerne vil modtage dagpenge. Vi anbefaler dog, at du melder dig ind hurtigst muligt, fordi det tager et stykke tid at behandle din ansøgning om dagpenge.

Du kan beregne din pris og få overblik over de forskellige typer medlemskab på HK.DK. Og husk, at hele beløbet er fradragsberettiget, så den reelle pris for dit medlemskab er langt mindre end det beløb, du kan regne dig frem til.

Meld dig ind i a-kassen

Beregn din pris

Hvis du allerede er medlem af a-kassen og har været det mere end 1 år, skal du, senest 14 dage efter du afslutter din uddannelse, vælge, hvilke rettigheder du vil have i a-kassen.

Træf dit valg her

Du skal udfylde blanketten Uddannelse afsluttet, hvis du har haft a-kasse medlemskab til 0 kr., mens du har været under uddannelse.Dit medlemskab ændres og du får flere fordele og rettigheder. Du kan ikke længere være medlem for 0 kr. Har du haft fuldt medlemskab til 95 kr./md, mens du studerede, får du et billigere medlemskab op til 4 mdr. efter studierne hvis du går i arbejde eller så længe du søger job.

Hent blanketten

Starter du på en ny uddannelse, skal du lave en ny ansøgning om a-kasse for 0 kr. Vælg punktet ’1. gangs ansøgning om a-kasse til 0 kr. i forbindelse med uddannelse’. Du skal vælge 1. gangs ansøgning, da det er en ny ansøgning til en ny uddannelse.

Hent ansøgning

Når du skal finde dit første job

Vi vil meget gerne hjælpe dig med at få din ansøgning og dit CV til at spille, så du har gode chancer for at blive kaldt til en jobsamtale. Den dag, du bliver indkaldt til samtale, har vi også en masse gode råd til, hvordan du præsenterer dig selv bedst.

Gode råd til din jobansøgning

Skriv det perfekte CV

Forbered dig på jobsamtalen

Tag på kursus i jobsøgning

Det kan være svært at vide, hvad der er en god løn, når du lige er blevet færdig. Du kan prøve at tage et LønTjek og se, om du kan gætte, hvad du bør få i løn som nyuddannet. Bagefter kan du se, hvad statistikken siger.

Tag et lønTjek

Når du får et job, vil vi meget gerne hjælpe dig med at se kontrakten igennem, inden du skriver under. Kontakt din lokale HK-afdeling, hvis du gerne vil have os til at se kontrakten igennem, så du opdager fejl og mangler, inden aftalen bliver bindende. Det er meget svært at ændre den senere hen.

Kontakt HK

Du optjener ferie fra 1. januar til 31. december. Ferieåret, som din ferie skal holdes i, starter derimod 1. maj og slutter 30. april året efter. Har du ikke haft et godt betalt studiejob i den periode, hvor ferien skal optjenes, har du sandsynligvis ikke ret til ferie med løn til at starte med. Derfor kan det være en god idé at forhandle ferie, når du får et nyt job – allerede når I skal blive enige om din løn.

Din SU er forudbetalt, mens dagpengene er bagudbetalt. Derfor kan du risikere at stå uden penge i overgangen fra SU til dagpenge. Heldigvis fortsætter du med at kunne få rabatter og billig forsikring.

Læs mere om at være nyuddannet

Log ind som medlem