HK.dk logo
Under uddannelse

Guide til dig på en ungdomsuddannelse

Vi står 100 % på din side – fra du starter på din ungdomsuddannelse, til du er klar til at læse videre eller få et job. Find vej til hjælp her på siden – eller tag fat i os på 7011 4545. Vi glæder os til at guide dig videre!

Skolestart

Bliv medlem af HK fra 0 kr.

Allerede på din ungdomsuddannelse kan du hente masser af fordele i HK – helt gratis. Brug løs af vores kurser og workshops i alt fra videoproduktion til eksamensteknik – og mød en masse nye mennesker. Har du brug for friske øjne på dit studievalg og fremtidsjob, lytter vi og giver dig overblik over dine uddannelses- og jobmuligheder. Så meld dig ind med det samme – det koster 0 kr. 

Bliv medlem

Få ekstra fordele

Du kan få endnu mere ud af HK, mens du går i skole og måske har et fritidsjob. Et fuldt medlemskab koster med studierabat 95 kr. om måneden og giver dig flere fordele. Får du problemer på dit fritidsjob, hjælper vi dig både fagligt og juridisk, hvis du har brug for det. Vi kender reglerne og hjælper hvert år tusindvis af unge i supermarkeder, butikker, kiosker og mange andre steder – fx i uenigheder om arbejdstid, pauser, løn eller feriepenge. Har du haft et fuldt medlemskab i et år, kan du beholde studierabatprisen på 95 kr. om måneden i op til et år, selvom du ikke fortsætter direkte på en uddannelse eller bliver elev/trainee.

Bliv medlem for 95 kr./md.

MENS DU GÅR I SKOLE

Har du fritidsjob?

Arbejder du i supermarked, kiosk, butik, på kontor eller tankstation i fritiden? Så hører du til i HK. Spørg os til råds om din løn, K. din kontrakt og alle dine andre rettigheder, så du bliver behandlet fair. Får du problemer, er vi klar til at hjælpe dig. Du skal have det godt, når du er på dit job. Læs mere her og kontakt os, hvis du har brug for hjælp.

Alt om fritidsjob

Tag et break fra klasselokalet

Få et forspring til eksamen og de gode fritidsjobs. Gå på opdagelse i vores katalog af gratis workshops, arrangementer og kurser – også online. Vi træder ud af boksen, så du får de skills, der ikke er på skoleskemaet – men er supersjove og nyttige. Fx videoproduktion, Wordpress, præsentationsteknik, Excel og grafisk facilitering. Tag afsted nogle stykker – eller kom bare selv, og mød en masse nye mennesker.

Find kursus

Få besøg af os

Hvad har jeg ret til på mit fritidsjob? Hvad kan jeg bruge en fagforening til? Hvordan fungerer det danske arbejdsmarked? Få besøg af os til en workshop, hvor vi bruger jeres erfaringer og får nye vinkler på job og samfund. Hvert år besøger vi masser af handels-, erhvervsskoler og gymnasier – og vi kan også komme ud til jer. Besøget planlægger vi sammen – så hvis I vil have inspiration og hjælp i elevrådet, gode råd til studielivet eller vide mere om jeres rettigheder i fritidsjobbet, så skriv til os.

Snart færdig

 

Når du vil læse videre

Er du klar til at læse videre på fx professionshøjskolen, erhvervsakademiet eller universitetet? Vil du være markedsføringsøkonom, datamatiker, multimediedesigner, laborant eller en af de mange andre uddannelser inden for HK’s område? Så har HK masser af gode råd og inspiration, så du får den bedste studietid. På vores portal HK.DK/jobspot finder du et hav af fede studiejobs og praktikpladser. Har du spørgsmål om din løn og andre rettigheder på studiejobbet, er vi klar til at hjælpe dig.

Start her

Når du vil være elev/trainee

Har du glædet dig til at komme ud på arbejdsmarkedet og få en elevplads? Så kan vi hjælpe dig med masser af gode råd, inspiration og vejledning. Vi kan tjekke din uddannelsesaftale, uddannelsesplan og kontrakt, så du er sikret ordentlig løn og arbejdsforhold og lærer de rigtige ting i din elevtid. Brug frit af vores gratis kurser i din elevtid – fx vores populære kursus i at skrive fagprøve. 

Start her

Når du bliver færdig

Er du allerede medlem af HK og er ledig, dagen efter at du er færdig med din uddannelse, skal du:
1. Tilmelde dig som ledig på jobnet.dk - du kan tidligst søge om dagpenge fra det tidspunkt. du er tilmeldt her.
2. Udfylde en ledighedserklæring.
3. Udfylde blanketten  Uddannelse afsluttet
Bemærk, denne blanket skal udfyldes senest 14 dage, efter at du har afsluttet din uddannelse.


Hent ledighedserklæring
Tilmeld dig på jobnet.dk
Hent blanketten uddannelse afsluttet

Er du medlem af HK, skal du udfylde blanketten uddannelse afsluttet. uanset om du går i arbejde eller er ledig efter din uddannelse. Dit medlemskab ændres, og du får flere fordele og rettigheder.
Du kan ikke længere være medlem for 0 kr. Har du haft fuldt medlemskab til 95 kr./md, mens du studerede, får du et billigere medlemskab op til 4 mdr. efter studierne.
Bemærk - Denne blanket skal du udfylde senest 14 dage efter du har afsluttet dit studie.


Hent blanketten

Du skal melde dig ind i a-kassen, senest 14 dage efter du er færdig, hvis du ikke har et arbejde og gerne vil modtage dagpenge. Vi anbefaler dog, at du melder dig ind hurtigst muligt, fordi det tager et stykke tid at behandle din ansøgning om dagpenge.

Du kan beregne din pris og få overblik over de forskellige typer medlemskab på HK.DK. Og husk, at hele beløbet er fradragsberettiget, så den reelle pris for dit medlemskab er langt mindre end det beløb, du kan regne dig frem til.

Meld dig ind i a-kassen

Beregn din pris

Hvis du allerede er medlem af a-kassen og har været det mere end 1 år, skal du, senest 14 dage efter du afslutter din uddannelse, vælge, hvilke rettigheder du vil have i a-kassen.

Træf dit valg her

Du skal udfylde blanketten Uddannelse afsluttet, hvis du har haft a-kasse medlemskab til 0 kr., mens du har været under uddannelse.Dit medlemskab ændres og du får flere fordele og rettigheder. Du kan ikke længere være medlem for 0 kr. Har du haft fuldt medlemskab til 95 kr./md, mens du studerede, får du et billigere medlemskab op til 4 mdr. efter studierne hvis du går i arbejde eller så længe du søger job.

Hent blanketten

Starter du på en ny uddannelse, skal du lave en ny ansøgning om a-kasse for 0 kr. Vælg punktet ’1. gangs ansøgning om a-kasse til 0 kr. i forbindelse med uddannelse’. Du skal vælge 1. gangs ansøgning, da det er en ny ansøgning til en ny uddannelse.

Hent ansøgning

Når du skal finde dit første job

Vi vil meget gerne hjælpe dig med at få din ansøgning og dit CV til at spille, så du har gode chancer for at blive kaldt til en jobsamtale. Den dag, du bliver indkaldt til samtale, har vi også en masse gode råd til, hvordan du præsenterer dig selv bedst.

Gode råd til din jobansøgning

Skriv det perfekte CV

Forbered dig på jobsamtalen

Tag på kursus i jobsøgning

Det kan være svært at vide, hvad der er en god løn, når du lige er blevet færdig. Du kan prøve at tage et LønTjek og se, om du kan gætte, hvad du bør få i løn som nyuddannet. Bagefter kan du se, hvad statistikken siger.

Tag et lønTjek

Når du får et job, vil vi meget gerne hjælpe dig med at se kontrakten igennem, inden du skriver under. Kontakt din lokale HK-afdeling, hvis du gerne vil have os til at se kontrakten igennem, så du opdager fejl og mangler, inden aftalen bliver bindende. Det er meget svært at ændre den senere hen.

Kontakt HK

Du optjener ferie fra 1. januar til 31. december. Ferieåret, som din ferie skal holdes i, starter derimod 1. maj og slutter 30. april året efter. Har du ikke haft et godt betalt studiejob i den periode, hvor ferien skal optjenes, har du sandsynligvis ikke ret til ferie med løn til at starte med. Derfor kan det være en god idé at forhandle ferie, når du får et nyt job – allerede når I skal blive enige om din løn.

Din SU er forudbetalt, mens dagpengene er bagudbetalt. Derfor kan du risikere at stå uden penge i overgangen fra SU til dagpenge. Heldigvis fortsætter du med at kunne få rabatter og billig forsikring.

Læs mere om at være nyuddannet

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk