OK20-resultater på de øvrige landsoverenskomster
Forhandlingerne med den næststørste arbejdsgiverforening Dansk Erhverv trak i langdrag på grund af uenighed om butiksoverenskomsten. Den 27. februar lykkedes det endelig at få Handel, Viden og Service-overenskomsten færdigforhandlet.
Fritvalgs lønkontoen adskiller sig i denne overenskomst ved, at der er bedre muligheder for at aftale lokalt, at fritvalgs lønkontoen helt eller delvist kan udbetales løbende med lønnen.
Virksomhedernes bidrag til kompetenceudviklingsfonden steg fra 820 kr. pr. medarbejder pr. år til 920 kr. pr medarbejder pr. år. Pengene skal bruges til selvvalgt og aftalt uddannelse.
Desuden blev man enige om, at overenskomsten skulle splittes op i en Handel- og en Privat-overenskomst i overenskomstperioden. Arbejdet skulle være færdiggjort inden 1. marts 2022, men det lykkedes ikke at nå i mål inden forhandlingerne ved OK23. Ved OK23 blev der aftalt en deadline i foråret 2024 for en beslutning.
Pension til elever
Et andet vigtigt fokuspunkt ved OK20 var de landsoverenskomster, hvor vi ikke havde pension til elever. Det var på DIO-II, DMA funktionæroverenskomsten, Grakom funktionæroverenskomsten (kontorelever og mediegrafiker elever), Dansk Byggeri, Danske Malermestrer og Glarmesterlauget, Dansk Mode & Textil og TEKNIQ.
Det lykkedes at komme i mål med næsten alle funktionæroverenskomsterne, dog med en lille undtagelse af DIO-II, hvor pensionsbidraget tilfaldt voksenelever, der er fyldt 25 år.
Afslutning tæt på Corona-nedlukning
Den sidste overenskomstaftale blev landet 19. marts og var med Danske Mediers Arbejdsgiverforening. På det tidspunkt var Danmark begyndt at lukke ned på grund af Covid-19.
Den 21. marts fremlagde forligsmand Jan Reckendorff en skitse til mæglingsforslag, som opsamlede de overenskomster, som ikke var blevet forhandlet på plads af de respektive parter. Skitsen indeholdt de vigtigste og generelle elementer fra de færdigforhandlede overenskomster.
HK Privat havde to Horesta-overenskomster og en virksomhedsoverenskomst, som blev omfattet af mæglingsforslaget. Derudover blev Malerforbundet og en række af 3F's overenskomster om rengøring m.m. omfattet.
Sektorbestyrelsen godkendte det samlede forlig den 23. marts, herunder skitsen til mæglingsforslaget. Det blev godkendt med 27 stemmer for og 2 imod.
Tandlægeforeningen sagde nej i første omgang
Den 25. marts fik vi en overraskende besked fra Tandlægeforeningen om, at over 75 procent af de klinikejere, der stemte, havde stemt nej til overenskomstforliget, som var indgået 5. marts 2020.
Den 29. maj blev der indgået en ny aftale inden for den samme ramme, men med henstand til at udsætte lønstigninger fra 1. marts til 31. december 2020 på grund af Coronakrisen. Aftalen blev sendt til urafstemning hos os og i Tandlægeforeningen, og resultatet forelå den 18. juni, hvor begge parter godkendte aftalen.
I mellemtiden havde Sundhedsgruppen oprettet en lukket Facebookgruppe for tandklinikassistenter, og den fik i løbet af få dage 2.500 medlemmer. Gruppen holdt flere møder om OK-situationen på Facebook Live og havde hver gang deltagelse af cirka 500 medlemmer. Det var en aktivitet, som holdt fast i opmærksomheden på overenskomstforhandlingerne, og det har formentlig også gjort indtryk i Tandlægeforeningen. Facebookgruppen havde desuden en positiv effekt på de input, Sundhedsgruppen kunne levere til Sundhedsstyrelsen under Covid-19.
Urafstemningen 24. marts-16. april
Forud for urafstemningen blev der udpeget konflikt- og urafstemningsansvarlige i hver afdeling, og de var med til at forberede urafstemning og konfliktsystem. I sektoren blev der nedsat et urafstemningsteam med folk fra faglig afdeling og fra organiseringsteamet samt fra data/statistik. Dette team holdt daglige koordineringsmøder og sørgede for løbende kontakt til afdelingerne. Kommunikationsafdelingen deltog i en del af møderne. Vi oplevede os som en god enhed med stor gejst.
Der blev ligeledes holdt SoMe-kurser for TR, og det viste sig af være en god idé til at udvikle og fastholde dialogen frem til afstemningen.
På DA/FH-området var der cirka 52.000 stemmeberettigede inden for HK Privats område. Tandlægeforeningen blev taget ud forinden på grund af klinikejernes nej til forliget, og Danmarks Almene Boliger BL blev også taget ud, fordi deres overenskomst blev forhandlet selvstændigt og senere på grund af BL’s indtræden i Dansk Erhverv fra årsskiftet til 2020.
Afstemningen løb fra onsdag 25. marts efter offentliggørelse af mæglingsforslaget til onsdag 15. april kl. 23.59. Resultatet blev offentliggjort torsdag 16. april omkring kl. 14.
Urafstemningen slog alle rekorder i 2020. Sektorbestyrelsen havde sat et mål på 55 procent for afgivne stemmer, og det samlede resultat landede på 64,82 procent fordelt på 94,78 procent Ja og 5,22 procent Nej.
Grundet Coronakrisen blev den sidste del af overenskomstforløbet lidt anderledes. Danmark blev lukket ned, så de planlagte virksomhedsbesøg kunne ikke holdes, og medlemsmøder i afdelingerne blev aflyst.
BL-overenskomsten med Dansk Erhverv
Overenskomstresultatet i BL-overenskomsten med Dansk Erhverv indeholdt en økonomisk ramme på linje med de øvrige forbund, der forhandlede med Dansk Erhverv i foråret 2020. Fra 2022 skulle en del af rammen dog udmøntes som individuel løn som en forberedelse til overgangen til Dansk Erhverv-overenskomsten for Handel, Viden og Service ved OK23, hvor der ikke er nogen lønsatser.
Urafstemningen om fornyelsen af BL-overenskomsten 2020-2023 løb fra 31. august til 16. september 2020. 84,2 % af de stemmeberettigede medlemmer deltog i afstemningen, og heraf stemte 93,9 % ja til resultatet.
Fra efteråret 2021 forberedte vores medlemmer i BL sig på de lokale lønforhandlinger i 2022. Der blev holdt temadag om lokale lønforhandlinger for TR og klubbestyrelsesmedlemmer med cirka 60 deltagere 1. oktober 2021.
Temadagen blev fulgt op af to online-møder/kurser om lønforhandling i januar 2022. Derudover blev der holdt et landsdækkende TR-netværksmøde 10. februar 2022 med fokus på netop de afholdte lønforhandlings-kurser og det videre forløb frem mod lønforhandlingerne i april 2022.