2. HK Kommunal Hovedstaden foreslår
Elevuddannelser
HK Kommunal skal undersøge, hvorledes det er muligt at alle opgradere elevuddannelserne på det Kommunale og Regionale område, så uddannelsen kan imødekomme de krav, der stilles fra arbejdsgiverne i forhold til uddannelsesniveau og opgaveudviklingen på området.
Der skal særligt være fokus på den digitale udvikling/transformation, i forhold til servicen overfor brugerne i det offentlige.
Der skal endvidere analyseres på snittet mellem elevuddannelserne og professionsbachelorerne.
Motivering:
Arbejdsgivernes krav til fremtidens HK’ere på de offentlige arbejdspladser, er helt tydeligt et højere uddannelsesniveau, målet er at få HK’erne op på diplomniveau. På nuværende tidspunkt – ville det tage op til 11 år for den enkelte.
Eksempel:
2-årig grunduddannelse på EUX – 2-årigt hovedforløb inkl. praktik, 2½ år kommunomuddannelse på akademiniveau på deltid, 2 års erhvervserfaring (medmindre en kompetenceafklaring viser andet), 2½ år på diplomuddannelse på deltid.
Med udgangspunkt i et almindeligt forløb vil det tage fra 6 – 11 år før en HK’ere opnår diplomniveau. Det samme gør sig gældende for socialformidlere.
Derudover er tilbagemeldingerne fra flere arbejdsgivere, at indholdet af uddannelsen ikke er tidssvarende i forhold til fagene der undervises i. Der efterlyses i højere grad indsigt i den digitale udvikling i det offentlige. Flere offentlige arbejdsgivere melder tilbage, at det igennem de seneste år, er blevet vanskeligt at rekruttere elever.
Med kongresforslaget ønsker vi at sætte fokus – på fremtidens offentlige HK’er. Så vi som faglig organisation kan være med til at sikre – gode og faglig dygtige HK’ere, til at løse kerneopgaven tæt på borgeren/brugeren.
Forbundssektorbestyrelsens indstilling (oprindelig):
Forbundssektorbestyrelsen indstiller forslaget til vedtagelse, dog med den ændring at;
HK Kommunal vil i den kommende kongresperiode afdække, om kontoruddannelsen i offentlig administration har den rette kvalitet og et tidssvarende indhold, herunder om helheden mellem grunduddannelsen og efter- og videreuddannelsesmulighederne er tilstrækkelige ift. at sikre relevante kompetencer til fremtidens arbejdsmarked.
Forbundssektorbestyrelsen er enige i, at HK Kommunal løbende skal sikre alle elever de relevante kompetencer både nu og i fremtiden gennem deres uddannelsesforløb.
Kontoruddannelsen i offentlig administration er en højt søgt uddannelse, som har et unikt læringsforløb på grund af den tætte kontakt til praksis. Denne form for praksisnær læringsmetode kan man ikke komme i nærheden af på andre uddannelser.
En af grundene til uddannelsens succes i så mange år er, at vi som organisation har en særlig indflydelse på uddannelsen gennem erhvervsuddannelsesloven. Dette gør det muligt for os løbende at få indflydelse på uddannelsens indhold og muligheder. Indflydelse vi ikke har på samme måde på andre uddannelser.
Der arbejdes løbende på kontoruddannelsens indhold og muligheder i dialog med parterne. Parterne er bl.a. for nyligt blevet enige om at justere på mulighederne i kontoruddannelsen ved at gøre det muligt for eleverne at tage hul på deres akademiuddannelse med et ekspertfag, i stedet for et almindeligt valgfag, i slutningen af deres hovedforløb. Det betyder, at man kan påbegynde sin akademiuddannelse tidligere end før.
Ny indstilling fra forbundssektorbestyrelsen:
Forbundssektorbestyrelsen indstiller, at forslagsstillerne trækker forslaget, alternativt indstiller sektorbestyrelsen forslaget til forkastelse til fordel for forbundssektorbestyrelsen eget forslag 2A.
Forbundssektorbestyrelsen mener, at der fortsat er behov for en stærk kontoruddannelse med speciale i offentlig administration og er enige med forslagsstillerne i, at der til stadighed er brug for at fokusere på, om uddannelserne er tidssvarende. Vi mener imidlertid, at begrebet opgradere i forslaget er uklart og at det derfor kan være for vidtgående i forhold til elevuddannelserne. Vi mener også, at det er uklart, hvorvidt forslaget indebærer, om vi skal gøre noget andet end det vi allerede er i færd med. Vi kan derfor ikke støtte forslaget med den ordlyd det foreligger.
NYT FORSLAG 2 A
Forbundssektorbestyrelsen foreslog:
HK Kommunal skal arbejde for, at indholdet på kontoruddannelsen med speciale i offentlig administration løbende justeres i overensstemmelse med udviklingen i kompetencebehov i kommuner og regioner, samt afdække eventuelle behov for nye specialer på kontoruddannelsen særligt i forhold til den teknologiske udvikling og digitale omstilling.
Motivering
Kontoruddannelsen med specialer er en hovedvej til uddannelse og ansættelse i den offentlige forvaltning. Det skal det også være i fremtiden. For at sikre, at den er det, skal den løbende justeres i overensstemmelse med udviklingen i kompetencebehovet i kommuner og regioner. Det indebærer, at der både skal arbejdes med at udvikle de eksisterende specialer i f.eks. offentlig administration og eventuelt udvikles nye specialer.
Det er afgørende, at der sikres en tæt sammenhæng til efter- og videreuddannelse, da faglært ikke er lig færdiguddannet.
Kongressens beslutning
Forslaget blev vedtaget med følgende formulering:
HK Kommunal skal undersøge elevuddannelserne på det Kommunale og Regionale område, så vi til stadighed kan sikre at uddannelsen kan imødekomme de krav der stilles fra arbejdsgiverne i forhold til uddannelsesniveau og opgaveudvikling på området.
Der skal særligt være fokus på den digitale udvikling/transformation, i forhold til servicen overfor brugerne i det offentlige.
Der skal endvidere analyseres på snittet mellem elevuddannelserne og professionsbachelorerne.