Efter en ferie kan jeg have mange gode intentioner om at undgå at havne i en ond spiral, når først hverdagen kører. Med årene er jeg blevet bedre til at snige mig udenom spiralen og komme ind i en god rutine, men jeg er langt fra fejlfri.

Jeg formår ikke altid at holde rutinen kørende, selvom jeg har de bedste intentioner. Jeg kender fornemmelsen, når nok er nok, og jeg har brug for at standse op. Det er bare ikke altid, det er en mulighed at standse op.

Jeg øver mig og forsøger efter bedste evne.

Jeg lægger forberedelsestid, motionsaftaler mv. ind i kalenderen, så jeg kan danne et overblik over min uge. Jeg er rigtig god til at overholde aftaler med andre, men desværre er jeg rigtig dårlig til at overholde aftaler med mig selv. Det øver jeg mig meget på at overholde og blive bedre til. Jeg synes altid, det er træls at få aflyst en aftale i sidste øjeblik – det er åbenbart bare noget andet for mig, når aftalen, jeg aflyser, er med mig selv.

Jeg forsøger også at holde aftenerne fri, hvilket vil sige, at jeg forsøger at undgå at læse og besvare mails om aftenen. Der kan nemlig komme en mail i min indbakke, jeg bliver nødt til at forholde mig til. Det kender vi nok alle: Der opstår et problem, hvor ens faglighed er essentiel for at løse problemet. Skulle der opstå et problem, jeg bliver nødt til at håndtere om aftenen, kan det frarøve mig min nattesøvn, og jeg ville alligevel ikke kunne løse den før næste dag. Jeg ved, folk ringer til mig, hvis de akut har behov for, at jeg tager hånd om en opgave. Derfor er der jo i og for sig ikke en grund til, at jeg tjekker mine mails.

Det leder mig tilbage til min problematik: Jeg har en aftale med mig selv om, at jeg ikke må læse mails, men alligevel, fordi det er en aftale med mig selv, så kan jeg finde på at bryde den. Det handler selvfølgelig i høj grad også om, at jeg forsøger at være tilgængelig, så de, der har brug for mig, får et hurtigt svar. Samtidig ville jeg aldrig forvente af andre, at de arbejdede om aftenen, så det er jo meget selvmodsigende, at jeg selv forsøger at yde en ekstraordinær service, jeg ikke ønsker, andre skal yde for mig. Det er nemlig altid vigtigt for mig, at folk trives, og jeg er ikke sikker på, at det at være ’på’ hele tiden er vejen frem. Jeg er i hvert fald fortaler for, at man har fri, når man har fri – en aftale jeg også skal huske at overholde overfor mig selv.

Det er ikke kun i arbejdet, der skal findes balance. Det er også i privaten, og her er jeg i den grad en person, der både har behovet og lysten til at dyrke motion. Jeg SKAL have motion. Det skal helst være løb eller noget anden træning, hvor jeg kan mærke, jeg er brugt bagefter. Det må også rigtig gerne foregå udenfor, så jeg kan nyde naturen, mens jeg kobler af. Motion er nemlig vigtigt for mit velbefindende, da jeg kan mærke, mit hoved bliver renset på sådan en løbetur. Jeg har indimellem hørt bemærkningen fra en kollega ”Kirsten – ud og løb, du bliver så dejlig medgørlig bagefter”.

Når jeg skal ned i gear, strikker jeg. Tankerne flyver så dejligt, og jeg kan glæde mig helt vildt til at komme hen og sidde med strikketøjet. Tankerne flyver, og samtidig producerer jeg, mens jeg skifter mellem farver og mønstre. Det er mental terapi, når det er bedst.

Jeg er uden tvivl også et familiemenneske, så når jeg er sammen med børnebørnene, er tankerne kun rettet mod dem. Det er en dejlig og helt anden form for tanker, hvor der slet ikke er plads til arbejdstanker, når de er på besøg. Det er også i familiens tegn, at jeg bruger tid med min mand. Vi bruger blandt andet tiden på afslapning og koble helt af – og så går vi gerne ture med vores hunde i den dejlige natur. Det er vigtigt for mig for at kunne lade op.

Jeg kan skrive side op og side ned om, hvordan jeg balancerer det hele, men du ville også få rigtig meget ud af at høre fra en ekspert. Derfor har vi arrangeret et foredrag d. 25. januar, hvor forfatter, psykolog og eksperts, Malene Friis Andersen, kommer og giver indblik i, hvordan du holder balancen og forebygger stress i det komplekse arbejdsliv. Tilmeld dig lige her - jeg kan godt love dig, det bliver spændende (OBS: Tilmeldingsfristen er den 20. januar 2023).