MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Så skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Ligestilling er alt fra, hvem der folder sokkerne i de private hjem, til hvem der tager barslen, hvem der får mest i løn, og hvem der kan og ikke kan være åbne om deres seksualitet. HK har altid arbejdet for, at der på arbejdsmarkedet ikke bliver gjort forskel på de ansatte uanset etnisk oprindelse, køn eller seksualitet.
HK arbejder for at sikre FNs 17. verdensmål om ligestilling gennem indsatser på områder som barsel, seksuel chikane, ligeløn og LGBT+.
HK arbejder for at sikre de bedste rammer for vores medlemmer, når det gælder fravær ved barsel, barns sygdom og varslingsregler. Noget er lovbestemt, som fx at Folketinget inden august 2022 skal indarbejde EU’s orlovsdirektiv i dansk lovgivning. Andet vil vi kæmpe for i overenskomstforhandlingerne.
Hvad arrbejder HK for?
Læs mere om barsel i HK's familiepolitik her
”Jeg er på barsel nu med min datter Karla på 10 måneder og har også været på barsel med vores søn tidligere. Jeg er glad for at være på barsel. Man får en anden kontakt til sit barn og en nærhed, som hænger ved i flere år. Det giver også noget specielt til en selv. Man får en anden ro i livet, og jeg ser barsel som noget specielt at få mulighed for.”
- Casper Nyring Nielsen
HK arbejder for at stille ofrene for seksuel chikane bedre, når skaden er sket, men også for, at arbejdsgivere skal blive bedre til at sætte ind, før skaden sker. HK ønsker højere godtgørelser, bedre forebyggelse på arbejdspladserne og en lovgivning, som er mere klar i spyttet om arbejdsgiverens ansvar for at tackle problemet.
HK arbejder på at rejse så mange sager som muligt om seksuel chikane på vegne af vores medlemmer, når der er grundlag herfor. Samtidig skal sagerne bruges til at udvikle og udfordre retspraksis.
HK har over de sidste par år ændret praksis, når det kommer til anvendelsen af klausuler om sager i bl.a. seksuel chikane. I dag anbefales det udelukkende, at man indgår anonymitetsklausuler i stedet for fortrolighedsklausuler, hvis der er et ønske fra medlemmet om anonymitet.
Læs mere om HK's arbejde for at forebygge seksuel chikane her
I Danmark er der en ligelønsforskel, som hverken kan forklares af uddannelse, arbejdserfaring, eller at mænd og kvinder arbejder i forskellige job mv. På trods af, at den danske ligelønslov sikrer mænd og kvinder ret til lige løn for samme arbejde eller arbejde af samme værdi. Siden 70’erne har vi haft ret til lige løn for samme arbejde – og i 1986 kom formuleringen samme værdi med.
Med HK's Ligelønsberegner kan du se forskellen på mænd og kvinders løn på 286 jobs. I 262 af stillingerne tjener mændene mere end kvinderne.
Ligelønsberegneren kan give dig et fingerpeg om, hvorvidt det område, du arbejder indenfor, er præget af store eller små lønforskelle. Men beregneren kan ikke give dig svar på, om du er udsat for uligeløn. Det svar skal findes på din arbejdsplads, som modtager en kønsopdelt lønstatistik fra Danmarks Statistik, som tillidsrepræsentanten har krav på at få udleveret, hvis virksomheden er omfattet af lovens statistikforpligtelser.
Prøv vores ligelønsberegner
Ligeløn, tak – det er på høje tid
HK's arbejde for ligeløn foregår i høj grad "ude i felten" - herunder i vejledende samtaler med medlemmer, overenskomstforhandlinger og som medarrangør af arrangementer og kampagner, der sætter fokus på uligeløn. Derudover arbejder vi for:
HK arbejder for at skabe opmærksomhed omkring uligeløn på arbejdspladserne gennem kampagnen Kvindernes Sidste Arbejdsdag, som foregår i november hvert år.
Du kan læse mere om Kvindernes Sidste Arbejdsdag og følge kampagnen på Facebook her
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID