Professionsbachelor
Overbygningsuddannelse for laboranter og procesteknologer
Uddannelsens opbygning
Uddannelsen tager 1 ½ år, svarende til 90 ECTS point. Det er en fuldtidsuddannelse, der er berettiget til SU. Uddannelsen er opbygget i moduler á 15 ECTS point, og hvert modul er underinddelt i mindre dele.
Uddannelsen består af en fællesdel, en specialedel samt et praktikophold. Uddannelsen afsluttes med et bachelorprojekt. Man starter med fællesmoduler og derefter splitter uddannelsen op i de 3 specialeretninger, så man ret hurtigt fokuserer på enten laboratorieteknologi, fødevareteknologi eller procesteknologi.
På 3. semester er der er indlagt en praktikperiode på 3 måneder og man afslutter semesteret og dermed uddannelsen med et bachelorprojekt.
Hvad bliver man?
Alt efter valg af speciale bliver man professionsbachelor i laboratorieteknologi, professionsbachelor i fødevareteknologi eller professionsbachelor i procesteknologi.
Niveauet svarer til andre mellemlange videregående uddannelser, eksempelvis uddannelsen til lærer.
Som færdiguddannet professionsbachelor i laboratorieteknologi, fødevareteknologi eller procesteknologi skal man kunne:
- Kombinere viden om teoretisk faglige, arbejdsmiljømæssige og organisatoriske forhold med analytiske og praktiske færdigheder
- Foretage systematiske overvejelser i forbindelse med planlægning, udvikling, udførelse, dokumentation og kvalitetssikring
- Reflektere systematisk og selvstændigt varetage opgaver indenfor professionsområdet
- Omsætte og kritisk anvende og implementere tekniske forskningsresultater og teknisk viden til praktisk anvendelse
- Kritisk identificere og tilegne sig ny viden indenfor professionsområdet
- Indgå i samarbejds- og projektstyringsfunktioner på tværs i organisationen.
Adgangskrav
Der kræves som udgangspunkt en afsluttet laborant- eller procesteknologuddannelse for at blive optaget på professionsbacheloruddannelsen.
Uddannelsen er for kompetente studerende, der har opnået gode karakterer på grunduddannelsen.
Der kan også opnås optagelse med en uddannelse som f.eks. jordbrugsteknolog, professionsbachelor i ernæring og sundhed eller som studerende, der har færdiggjort dele af en relevant lang videregående uddannelse. I disse tilfælde kræves en realkompetencevurdering, som foretages efter nærmere aftale med studiekontoret.
Praktik
Praktikken foregår i en virksomhed over en periode på 3 måneder. Hvis du via dit nuværende arbejde har kontakt med en virksomhed er det en stor fordel at have aftalt praktikopholdet på forhånd.
Man er berettiget til SU under praktikopholdet. Kan du ikke selv skaffe en praktikplads er skolen behjælpelig. Der kan i særlige tilfælde ansøges om dispensation for praktik, hvis det kan dokumenteres at den studerende på forhånd har opnået målene for praktikopholdet.
Økonomi
Uddannelsen er gratis, dog kommer der udgifter til bøger. Uddannelsen er SU berettiget. De tre måneders praktik er også på SU. Hvis et du kun ønsker at tage et enkeltfag, og ikke hele uddannelsen, vil der blive opkrævet betaling for både bøger og selve kurset. Og der vil ikke være mulighed for at søge SU.