MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Hvis du prøver at logge ind med en Apple enhed, skal du først prøve at rydde din historik. Sådan gør du:
Gå ind i Indstillinger
Vælg Safari
Ryd historik – webstedsdata
Hvis det ikke hjælper, skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Få mere i løn
Arbejder du indenfor det private, skal du som oftest selv forhandle din løn ved en lønsamtale. Du kan blive klogere på, hvordan du bliver klar til din næste lønsamtale her.
De fleste lønsamtaler leder til lønforhøjelse, så der er ingen argumenter for ikke at bede din chef om at få en lønsamtale.
Du har ret til at få en lønsamtale mindst én gang om året, hvis du arbejder et sted med overenskomst.
Skriv ned, når du får en ny opgave eller kompetence, hvis du f.eks. tager efter-/videreuddannelse. Ved samtalen kan du dermed dokumentere, at du har fået flere opgaver, og tale om, hvad det bør udløse af yderligere løn.
Brug HK's lønstatistikker, og snak om lønnen med dine kolleger, så du har et realistisk billede af, hvad du kan få. Husk, at det er i strid med loven, hvis din chef siger, at I ikke må tale om jeres løn.
Afprøv dine argumenter. Snak med din tillidsrepræsentant, hvis du har en, eller lav f.eks. et rollespil med en ven, kæreste eller kollega.
Arbejder du i butik, på lager eller på kontor i handelsbranchen? Så print og udfyld et særligt forberedelsesskema - download det her.
Start med lidt udenomssnak. Det er meget nemmere at få sine krav igennem, hvis du skaber en god atmosfære.
Gør det klart, at du forventer en lønstigning, men vær parat til at indgå et kompromis. Dit lønkrav skal derfor være højere end det, du er parat til at aftale.
Når forhandlingen glider frem, skal du ikke være bange for at gentage dine bedste argumenter igen og igen.
Tag ikke et nej for et nej. Spørg arbejdsgiveren, hvorfor han/hun ikke synes, du skal have mere i løn. Spørg også, hvad du kan gøre for at forbedre dig, så du kan få mere i løn til næste samtale.
Du må aldrig true med at sige op. Afpresning er sjældent en god forhandlingstaktik, og det kan efterfølgende skabe et dårligt samarbejdsklima.
Hvis du ikke kan få gennemført en lønstigning i kroner og øre, så bed eventuelt din arbejdsgiver om andet, der giver værdi for dig – det kan være mere uddannelse eller en sundhedsordning. Husk altid at gentage, hvad I er blevet enige om, inden du forlader forhandlingen.
Hvis du ikke er tilfreds med resultatet af din lønforhandling, så kontakt din lokale afdeling, hvor du kan få råd og vejledning til, hvad du kan gøre herfra. Du kan også tale med din tillidsrepræsentant, hvis du har sådan en på din arbejdsplads.
Det er forskel på, hvordan rollen for tillidsrepræsentanten fungerer i forbindelse med lønforhandlinger på arbejdspladsen, alt efter hvilken arbejdsplads og hvilken overenskomst du har. I kommuner, regioner og i staten vil din tillidsrepræsentant forhandle din løn for dig. På det private arbejdsmarked er det anderledes.
Er der faste løntrin på din arbejdsplads, vil det typisk være tillidsrepræsentanten/HK-afdelingen, som forhandler, hvor mange procent eller kroner løntrinnene skal stige.
Herudover kan der forekomme personlige tillæg, som du som medarbejder selv forhandler eller får besked om af din ledelse. Medmindre der opstår problemer, hvor tillidsrepræsentanten typisk inddrages.
Bliver du derimod lønnet efter for eksempel kompetencer, præstationer, ansvar og erfaring, vil det typisk være dig selv, som forhandler din løn.
Tillidsrepræsentanten kan have haft indflydelse på, hvilke kriterier der lægges vægt på i disse forhandlinger, eller på større arbejdspladser forhandlet den overordnede samlede procent hjem.
Inden lønforhandlingen er det vigtigt at sikre, at du og din leder taler det samme sprog, når I mødes ved forhandlingsbordet.
Når din leder taler om din løn, taler han/hun så om, hvad du samlet koster virksomheden - inklusiv feriepenge, løn under sygdom, pension, kantineordning og gratis kaffe?
Og når du taler om løn, mener du så kun den rene gage og din arbejdsgivers indbetaling til din pensionsordning?
Det er vigtig at få defineret begreberne forud for en forhandling, så I ikke taler forbi hinanden, når det først gælder. For arbejdsgiveren er det naturligt at se på alle omkostningerne for medarbejderen. Du skal alene koncentrere dig om gage, pensionsbidrag, uddannelse, fridage og de goder, der for dig kan omsættes til kontanter.
På den måde bliver det også lettere at sammenligne din løn med kollegernes eller andre i sammenlignelige job i andre virksomheder.
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID