MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Hvis du prøver at logge ind med en Apple enhed, skal du først prøve at rydde din historik. Sådan gør du:
Gå ind i Indstillinger
Vælg Safari
Ryd historik – webstedsdata
Hvis det ikke hjælper, skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Hvor meget ferie har du ret til, hvordan optjener du den, og hvordan kan du holde den? Få styr på dine rettigheder her.
"Samtidighedsferie" kalder man princippet, der blev indført med den nye ferielov i 2020.
Grundprincippet er, at man optjener og afholder ferie samtidig.
Man optjener 2,08 dages ferie per måned, der kan afholdes med det samme - og senest inden for 16 måneder. Altså vil optjeningsperioden være 12 måneder, og ferieafholdelsesåret vil være på 16 måneder.
Hvornår optjener man ferie? I perioden mellem 1. september i et år til 31. august i det næste.
Hvornår skal ferien afholdes? Ferien vil kunne afholdes i samme år, som den optjenes. Det vil sige, at der vil være mulighed for løbende afholdelse af ferie. Ferie optjenes fra den 1. september til den 31. august året efter. Ferieafholdelsesperioden er dog på 16 måneder fra den 1. september til den 31. december året efter.
Det bedste er naturligvis, hvis du og din arbejdsgiver kan blive enige om, hvornår du skal holde din ferie. Men hvis I ikke kan det, kan arbejdsgiveren bestemme, hvornår du skal holde ferie.
Det kræver, at arbejdsgiveren varsler dig i god tid:
Der findes stadig virksomheder i Danmark, der holder ferielukket i bestemte uger i sommerperioden, eller mellem jul og nytår mv. Her gælder særlige regler. Er du omfattet af tvungen ferieafholdelse, kan du kontakte din HK-afdeling på tlf. 7011 4545 for yderligere oplysning.
Du optjener ret til ferie, mens du er ansat. Du optjener også ferie under din barsel, hvis du får hel eller delvis løn fra din arbejdsgiver i barselsperioden. Er du ansat som funktionær, optjener du også ferie, hvis du er sygemeldt.
Du optjener 2,08 dages ferie per måned, som kan afholdes med det samme og senest inden for 16 måneder. Altså vil optjeningsperioden være 12 måneder, og ferieafholdelsesåret vil være på 16 måneder.
Hvis du er syg i din ferie, kan du få erstatningsferie for de dage, der er ud over 5 sygedage. Sygedagene kan godt være i forskellige ferier i løbet af et ferieår. Hvis du fx er syg i 7 feriedage i løbet af et ferieår, får du altså 2 erstatningsferiedage.
Der er dog en række regler du skal være opmærksom på, både hvis du bliver syg før eller under din ferie.. Læs mere om det i artiklen om erstatningsferie.
I nogle tilfælde er det muligt at få feriepengene direkte udbetalt uden at holde ferien.
Det gælder eksempelvis hvis du forlader arbejdsmarkedet på grund af alder eller helbredsmæssige forhold, eller du fratræder dit job for at flytte til udlandet.
Hvis du ikke får holdt de sidste 5 feriedage ud af de 25 feriedage, som du optjener i løbet af et ferieår, og hvis du og din arbejdsgiver ikke har aftalt at overføre dagene til den følgende ferieafholdelsesperiode, skal din arbejdsgiver automatisk udbetale feriepenge svarende til de 5 feriedage, når ferieafholdelsesperioden er slut.
Hvis du fratræder dit job, skal din arbejdsgiver afregne ikke afholdt ferie til FerieKonto. Hvis du ikke får holdt feriedagene, kan du søge om at få dem udbetalt, når ferieafholdelsesperioden er udløbet, uanset antallet af dage.
Det forudsætter, at du ikke har modtaget visse offentlige ydelser, fx dagpenge. Du skal søge om at få feriepengene udbetalt senest den 30 september efter ferieafholdelsesperiodens udløb.
Ja, det kan du godt. Du er ikke særligt beskyttet, fordi du er på ferie. Din arbejdsgiver skal dog kunne dokumentere, at opsigelsen er fremkommet rettidigt til dig. Eksempelvis at den er afleveret i din postkasse.
Der gælder nogle generelle regler for overførsel af ferie. Men de kan være begrænset via din overenskomst, så du ikke kan overføre ferie eller alene kan overføre færre feriedage.
Efter den nye ferielov løber ferieåret fra den 1. september til den 31. august året efter. I samme periode optjenes feriedagene. Feriedagene skal være holdt senest 4 måneder efter, at ferieåret er slut. Det vil sige den 31. december, hvor ferieafholdelsesperioden slutter. Hvis du ikke kan nå at holde alle feriedagene, kan du indgå en skriftlig aftale med din arbejdsgiver om at overføre højst 5 ud af de 25 feriedage til den næste ferieafholdelsesperiode. Du skal skriftligt have aftalt overførslen senest den 31. december, når ferieafholdelsesperioden slutter.
Helt generelt skal du tjekke din overenskomst. Hvis der står i din overenskomst, at du ikke kan overføre ferie, er det overenskomsten, der gælder.
Ofte skal du bruge nogle særlige blanketter, når du søger om overførsel af feriedage. Kontakt din HK-afdeling på tlf. 7011 4545, hvis det er aktuelt for dig.
Ja, det kan være muligt for dig at rejse til udlandet, mens du er syg. Men det er meget vigtigt, du kontakter din HK-afdeling for at få råd og vejledning. Før du kontakter afdelingen, må du gerne kontakte din læge for at høre, om opholdet i udlandet kan siges at forhale din helbredelse. Derudover skal du kontakte din kommune for at undersøge, om der vil være nogen sygeopfølgning, mens du er i udlandet.
Bemærk, at hvis du bliver indkaldt af kommunen til sygeopfølgning, kan kommunen kræve, at du skal møde op med meget kort varsel, måske med dags varsel. Få det derfor på skrift, hvis kommunen oplyser, at den ikke påtænker sygeopfølgning i en periode, hvor du er i udlandet.
Bemærk også, at du bør tjekke din postkasse på din folkeregisteradresse jævnligt, hvis du befinder dig et andet sted end på din bopæl f.eks. i sommerhus. Det kan få store økonomiske konsekvenser, hvis du overser en indkaldelse fra kommunen.
Som udgangspunktet skal du ikke bruge feriedage på at holde fri på helligdage, for du har nemlig fri i forvejen. Men meget afhænger af, hvad der står i din overenskomst eller anden aftale med din arbejdsgiver. Står der fx i overenskomsten, at du har fri grundlovsdag, skal du ikke bruge en feriedag på at holde fri.
Ferieplanlægning kan nemt blive et knudret puslespil, hvor nogle arbejdsgivere prøver at bøje de rettigheder, du har. Især på arbejdspladser med mange medarbejdere, som har børn i skolealderen, kan der opstå store udfordringer.
Din hovedferie, som består af 3 sammenhængende ugers ferie, har du ret til at holde i sommerperioden mellem 1. maj og 30. september.
"Sammenhængende ferie" skal tages helt bogstaveligt. Også selvom din arbejdsgiver forsøger at få dig til at splitte din ferie op.
Hvis ikke I kan blive enige om, hvornår du mere præcist skal holde din ferie, skal din arbejdsgiver varsle dig 3 måneder før, du bliver bedt om at holde din hovedferie.
Nej. Varslingen er stadig 3 måneder for hovedferien og mindst 1 måned for anden ferie. Du har også fortsat krav på at holde 3 ugers sammenhængende ferie i perioden fra 1. maj til 30. september.
Den nye ferielov vedrører kun de 5 uger, der er sikret igennem ferieloven. Det samme gør sig gældende for ferietillægget på 1 % og feriegodtgørelse på 12,5%. Alt hvad der ellers er aftalt for arbejdspladsen, f.eks. igennem en overenskomst, ændres ikke af den nye ferielov og vil blive forhandlet særskilt igennem overenskomstforhandlinger mm.
I dag er det muligt at fravige ferielovens regler om varsling af ferie i en ansættelseskontrakt. Eksempelvis så hovedferie kan varsles med kun 1 måned og restferie med kun 14 dages varsel.
HK arbejdede for, at der ikke skulle kunne ske fravigelser på forhånd i kontrakterne, men kun i konkrete og aktuelle situationer, hvor lønmodtagerne også har en interesse i at ferie placeres tidligere end indenfor 3 eller 1 måned.
Det fremgår af den nye ferielov, at hovedferie kan placeres af arbejdsgiver i perioden 1. maj til 30. september. Dog fremgår det også af loven, at lønmodtageren har krav på, at de første 4 ugers ferie placeres indenfor 12 måneder. Disse regler medfører at hovedferie ikke kan placeres af arbejdsgiver i september måned (og senere), medmindre lønmodtageren giver samtykke til dette.
I den nye ferielov er der, efter et forslag fra HK, mulighed for at holde ferie på forskud. Hvis du kan aftale det med din arbejdsgiver, har du mulighed for at holde ferie, inden du har optjent den.
Hvis du stopper hos arbejdsgiveren, inden ferien når at blive optjent, vil arbejdsgiverne have mulighed for at modregne værdien af den afholdte ferie i tilgodehavende løn.
Ferietillægget bliver fra 1. september 2020 udbetalt enten samtidig med, at den dertil svarende ferie begynder, eller 2 gange årligt. Det vil sige, at for perioden fra 1. september til 31. maj vil ferietillægget blive udbetalt sammen med lønnen for maj, mens ferietillægget for den resterende del af ferieåret, vil skulle udbetales sammen med lønnen for august.
Arbejdsgiveren vil således have valget mellem to forskellige udbetalingsprofiler.
Vil du gå mere i dybden med beregningen af dine indefrosne feriepenge? Så prøv denne udvidede beregner, som er udviklet til dig, der er ansat i en privat virksomhed, i butik eller på lager.
Beregneren tager udgangspunkt landsoverenskomsterne på HK Privat og HK Handels områder og indeholder en lang række af de løndele, du kan have som privatansat.
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID