Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Du har en masse fordele, når du skal holde ferie. Du er nemlig omfattet af en ferieaftale, som HK Kommunal og en række andre fagforeninger har indgået med både kommunerne og regionerne.
Som ansat i en kommune eller region har du ret til en uges ekstra ferie udover de 5 uger, loven giver dig ret til. Du har også en særlig feriegodtgørelse på 1,95 procent af din ferieberettigede løn. Det er større end det, de fleste får, for loven giver dig kun 1 procent, men din fagforening har forhandlet dit tillæg højere.
Den særlige feriegodtgørelse består af to dele og bliver udbetalt i foråret og sensommeren i tre omgange:
Det forhøjede tillæg
Det forhøjede tillæg er på 0,95 procent, der bliver optjent for et helt kalenderår og udbetalt senest 1. maj.
Ferietillægget
Ferietillægget er på 1 procent og bliver optjent og udbetalt i to dele.
Har du spørgsmål til dit ferietillæg? Tag fat i din tillidsrepræsentant, eller ring til din lokale HK-afdeling på tlf. 7011 4545.
Når du skal holde ferie, skal du og din arbejdsgiver blive enige om, hvornår du skal holde din ferie. Heldigvis kan de fleste nå til enighed, men der er desværre undtagelser. Hvis I ikke kan blive enige, så kan din arbejdsgiver som hovedregel bestemme, hvornår du skal holde din ferie.
Hovedferien, der består af 3 ugers sammenhængende ferie i perioden fra 1. maj til 30. september, skal varsles 3 måneder før, du bliver bedt om at holde den. Du og din arbejdsgiver kan aftale at fravige reglen om 3 ugers sammenhængende ferie, men som minimum skal de 2 uger være sammenhængende. Den resterende del af din ferie kan din arbejdsgiver give dig besked på at holde med 1 måneds varsel.
Du har dog en større indflydelse på, hvordan du vil holde en del af den ferie, du har optjent. Som udgangspunkt bestemmer du nemlig selv over den 6. ferieuge, du har optjent. Som hovedregel kan afholdelse ske med et kort varsel. Du kan også vælge ikke at bruge disse ferietimer og modtage en kontant godtgørelse i stedet for. Hvis du er månedslønnet udbetales godtgørelsen ved ferieårets udløb.
Hvis du har spørgsmål til din ferie, så kan du altid tage en snak med din tillidsrepræsentant, der er inde i både aftalerne, og hvordan planlægningen af ferien finder sted på jeres arbejdsplads. Ellers kan du ringe til din lokale HK afdeling og høre mere.
Ja, det kan du faktisk godt. Men det forudsætter, at du dels er månedslønnet og dels, at du og din arbejdsgiver er enige om det. Som udgangspunkt er det altid en god idé at holde din ferie i det år, hvor den er tænkt til at skulle holdes. Det er nemlig sundt at holde ferie, viser alle erfaringer.
Men hvis du på grund af eksempelvis sygdom i den periode, hvor du skulle have holdt ferie, ikke kan nå at holde det inden ferieåret udløber, har du mulighed for at få den overført.
Muligheden for overførsel gælder dog kun ferie ud over 4 uger. Altså din 5. og 6. ferieuge.
Dine muligheder for at holde ferie er bestemt i ferieaftalen, som HK Kommunal har indgået med arbejdsgiverne. Aftalen afspejler naturligvis de ændringer af ferieloven, der er sket i løbet af de seneste år.
Grundlæggende er der tale om status quo. Man får hverken en bedre eller ringere ret til at holde betalt ferie. Der er fortsat ret til at holde 5 ugers betalt ferie samt 5 særlige feriefridage. Men afviklingen af ferie bliver mere fleksibel, når afviklingsperioden udvides fra 12 til 16 måneder (1. september til 31. august samt frem til udløbet af året).
Desuden er det en forbedring for nye på arbejdsmarkedet, at de nu kan holde op til 5 ugers betalt ferie i deres første ansættelsesår.
Langt de fleste kan holde ferie på samme måde som altid. Allerede efter et par år vil ingen tænke over, at vi har skiftet feriesystem. Men det er selvfølgelig en vigtig ændring, at der nu bliver to feriesystemer:
Samtidighedsferie er den helt afgørende forskel på den gamle og den nye ferielov. Grundprincippet er, at man fremover optjener og afholder ferie samtidig. Man optjener helt konkret 2,08 dages ferie pr. måned som fuldtidsansat, som kan afholdes med det samme – og senest inden for 16 måneder (ferieafholdelsesperioden).
Ferieåret går fra 1. september til 31. august, men ferie optjent i den periode kan som nævnt enten afvikles med det samme eller helt frem til og med 31. december i det år, hvor ferieåret slutter 31. august. Det giver den enkelte ansatte en øget fleksibilitet til at afholde ferien.
Nej, hverken i de gamle regler eller i de nye er der en mulighed for at overføre et helt års ferie til næste ferieår. Hvis man ønsker at gemme ferie til et efterfølgende ferieår, er det muligt at aftale med sin arbejdsgiver, at man overfører en del af ferien, men det gælder kun ferie ud over de første fire uger.
Den 6. ferieuge er ikke bestemt af ferieloven, men aftalt som en del af overenskomsterne mellem HK Kommunal og arbejdsgiverne. Den optjenes fortsat i løbet af et kalenderår og kan anvendes fra den efterfølgende 1. maj frem til og med 30. april.
Udover ferie med løn har du som ansat i en kommune eller region ret til særlig feriegodtgørelse på i alt 1,95%. Den særlig feriegodtgørelse består af to dele 0,95% kaldet ”Forhøjet ferietillæg” og 1% kaldet ”Ferietillæg”.
Fra 2021 udbetales den særlige feriegodtgørelse over flere omgange.
Med den ny ferielov er der taget størst muligt hensyn til de typiske feriemønstre i Danmark. Derfor har det været nødvendigt at ændre ferieårets start til 1. september.
På den måde kan man nå at optjene feriedage nok til den følgende sommerferie. September-juni = 10 måneder = 20,8 dage. Så der er også plads til fx vinterferie eller anden ferie i løbet af foråret. Og fordi man optjener ferie løbende, kan man efter sommerferien optjene ferie, som man kan holde i fx efterårsferien eller i juleferien.
Hvilken betydning har det, hvis du er nyansat i løbet af miniferieåret?
De nye regler giver en særlig mulighed for at afholde såkaldte ”fondsferiedage”, hvis man opfylder disse betingelser:
Fondsferiedage er fremskudt betaling af de ”indefrosne” feriemidler og fratrækkes altså det beløb, man får udbetalt, når man går på pension.
Læs mere og se udførlige eksempler på side 31 i både vedledningen for kommunerne og vejledningen for regionerne.
Hvis er man på barsel uden fuld løn i perioden 1. september 2019 til 31. august 2020 - den såkaldte indefrysningsperiode - er man omfattet af en særregel i loven, der betyder, at arbejdspladsen skal sørge for indbetale et beløb til feriefonden, der svarer til, at man er på fuld løn. Det er en detalje, men forrentningen af disse ekstra midler kan få det lille beløb til at vokse en del, inden man kan få midlerne udbetalt, når man går på pension.
For at sikre en smidig overgang til det nye feriesystem, blev der ved lov (Lov om forvaltning og administration af tilgodehavende feriemidler) vedtaget en overgangsordning. Ved overgangen til det nye system med samtidighedsferie ville den ansatte have optjent ferie efter de dengang gældende regler, som endnu ikke er afholdt. Samtidig ville den ansatte begynde at optjene ny ferie, som kunne afholdes løbende i takt med, at ferien optjenes.
Uden en overgangsordning ville den ansatte således i det første år af det nye feriesystem både kunne afholde 5 ugers ferie optjent efter de gældende regler samt 5 ugers ferie optjent efter de nye regler.
Overgangsordningen indebar derfor, at de ferierettigheder, der er omfattet af ferieloven (dvs. 5 ugers ferie m.m.), og som blev optjent i perioden 1. september 2019 - 31. august 2020, blev "indefrosset". Beløbet skulle så først udbetales til den ansatte, når denne nåede folkepensionsalderen. På den måde opretholdes det gældende feriemønster, dvs. ret til 5 ugers ferie optjent efter de nye regler, samtidig med, at den ansatte bevarer retten til den ferie, vedkommende har optjent efter de gældende regler. På grund af corona-pandemien har der dog været mulighed for at få udbetalt en del eller alle de indefrosne feriemidler i 2020/2021.
Kommunalt ansatte skolesekretærer og tandklinikassistenter er eksempler på faggrupper, der arbejder på et område, hvor der benyttes omlagt arbejdstid. Det betyder, at man har en længere ugentlig arbejdstid, så man kan holde fri i skoleferier og på skolefridage.
De nye ferieregler ændrer som udgangspunkt ikke ved de hidtidige forhold på dette område. Der vil stadig blive optjent fem ugers ferie (+ 6. ferieuge) samt evt. opsparet tid til arbejdsfri perioder.
Det er blandt andet af hensyn til de arbejdspladser, der holder sommerferielukket fire uger eller mere, at ferieåret efter de nye regler begynder 1. september. Planlægger arbejdspladsen med fire ugers lukket i juli måned, vil de medarbejdere der har været ansat hele ferieåret, på dette tidspunkt have optjent 20,08 feriedage, og der vil således være optjent de nødvendige fire ugers ferie.
Parterne på det kommunale og regionale arbejdsmarked har lavet fælles vejledninger om alle de regler, der var gældende i overgangsordningen:
Der er også lavet en samlet gennemgang af alle de ferieregler, som trådte i kraft fra 1. september 2020.
Ferieloven og de nye regler, der er aftalt mellem parterne, trådte i kraft 1. september 2020. Indtil da var der en overgangsordning, som galdt fra 1. januar 2019.
De nye regler skyldes, at alle i kraft af EU-regler har krav på ferie samtidig med, at de arbejder. Derfor kan det gamle princip om, at ferie skal optjenes, ikke fortsætte. Den nye ferielov blev vedtaget i januar 2018, og samtidig blev der vedtaget en lov om overgangen fra de gamle ferieregler til de nye ferieregler.
I tillæg hertil indgik parterne på det kommunale og det regionale område nye ferieaftaler, der trådte i kraft 1. september 2020.
Hvor meget ferie har du egentlig til rådighed? Du kan lave en vejledende beregning og få et bedre overblik over din ferie med Ferieplanlæggeren, der er lavet i samarbejde med arbejdsgiverne på det kommunale og regionale område.
Prøv Ferieplanlæggeren hos Viden På Tværs.
Hvis du vil vide mere om værktøjet kan du finde information om det på vpt.dk, der har et tema om ferie.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID