Mit NemID virker ikke
Så skal du kontakte NemIDs support for hjælp .
Generelt skal du altid kontakte NemID, hvis du har problemer med dit NemID.
Tjek fx NemID support og kontakt
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Hej
Her er din skræddersyede lønrapport, som du fx kan bruge til din næste lønforhandling. Rapporten er lavet ud fra dine oplysninger, og du kan blandt andet se, hvilke virksomheder, der har den højeste løn, hvordan gennemsnittet er i forskellige regioner og hvor meget din løn bør stige det næste år. Hvis du vil se lønnen for en anden stilling eller virksomhed, så indtast oplysningerne i sætningen og træk en ny rapport.
Med venlig hilsen,
HK
Lønrapporten viser en detaljeret oversigt over, hvad [[stilling]] tjener i forhold til de filtre, du har valgt i din sætning.
Lønrapporten viser en detaljeret oversigt over, hvad andre tjener i forhold til de filtre, du har valgt i din sætning.
Print rapportPriserne i Danmark stiger hele tiden – og lønniveauet skal følge med. Derfor er det vigtigt at kende det nuværende lønniveau og prognoserne for det næste år, når du skal forhandle løn.
Lønstatistikken viser et øjebliksbillede af lønniveauet, fra da det blev indsamlet i oktober 2020. Derfor er gennemsnitslønnen fra oktober 2020 fremskrevet til dags dato.
Lønstigningen tager udgangspunkt i de seneste bud på, hvordan lønudviklingen vil forløbe i 2020. Husk at det ikke er en garanti på lønstigning, men at de kan bruges som pejlemærker i en lønforhandling.
Hvordan er lønnen på din arbejdsplads? Her kan du se, hvilke arbejdspladser der giver [[stilling]] mest i løn.
Hvordan er lønnen på din arbejdsplads? Her kan du se, hvilke arbejdspladser der giver mest i løn.
Dit lønniveau hænger ofte sammen med, hvor du bor. Her kan du se, hvor [[stilling]] tjener mest.
Dit lønniveau hænger ofte sammen med, hvor du bor. Her kan du se, hvor man tjener mest.
Jo mere ansvar du har, jo mere bør du også få i løn. Her er gennemsnitslønnen for [[stilling]] opgjort efter ansvarsniveau.
Jo mere ansvar du tager des mere kan du forvente i lønposen. Her kan du se, hvordan lønnen er fordelt i forhold til ansvarsniveau.
Lønnen bliver typisk højere, jo mere erfaring du har. Her kan du se gennemsnitslønnen for [[stilling]] opgjort efter anciennitet.
Anciennitet og lønniveau går ofte hånd i hånd. Her kan du se, hvad andre med højere anciennitet tjener.
Der kan være stor forskel på brancher og løn. Her kan du se, hvor meget [[stilling]] tjener i andre brancher.
Der kan være stor forskel på brancher og løn. Her kan du se, hvor meget man tjener i andre brancher.
Vi har desværre ikke nok lønindberetninger til at vise denne graf.
Lønniveauet
Undersøg lønniveauet for din jobfunktion. Brug lønstatistikker, jobannoncer og snak også gerne med din tillidsrepræsentant.
Snak om lønnen
Tal åbent med dine kolleger om løn. Spørg også din ledelse, hvad der skal til for at få en bedre løn. Når du kender ledelsens indstilling, er det samtidig lettere for dig at fremhæve dine kvaliteter under selve forhandlingen.
Kend din virksomhed
Går det godt for din virksomhed, kan det smitte af på medarbejderne, og det vil samtidig føles lettere at bede om mere i løn. Sæt dig derfor ind i virksomhedens økonomi.
Beskriv dine opgaver og kvalifikationer
Lav en liste over dine arbejdsfunktioner og faglige kvalifikationer. Overvej, hvor du virkelig tilfører noget til virksomheden, og overvej også dine svage punkter.
Hvad vil du opnå?
Beslut på forhånd, hvad du gerne vil opnå. Hvor meget går du efter? Og hvad er din grænse for, hvor lidt du vil tage imod? Vær også realistisk – husk at finde argumenterne for, hvorfor du bør have mere end tidligere.
Forbered alternativer
Hav altid alternativer parat, hvis ikke du kan få den lønstigning, du går efter. Du skal gerne kunne sige: ”Okay, hvis der ikke er råd til dét, så må vi da i hvert fald kunne blive enige om …”.
Afprøv din markedsværdi
Tjek din mulige løn i andre virksomheder. Hvis der er opslået stillinger, der kunne være relevante for dig, kan du prøve at spørge til lønniveauet.
Vær en fleksibel forhandler
Fortæl, at du forventer en lønstigning, men vær også forberedt på at gå på kompromis. Dit lønkrav skal altså være højere end det, du er parat til at ende med.
Skab en god atmosfære
Fremsæt dine krav og forslag. Lyt til din modpart. Vurdér chefens argumenter, og fremsæt så dine modargumenter. Vær imødekommende over for de stærkeste argumenter fra din modpart. Derved viser du, at du lytter og er åben for, at I skal finde en løsning, som begge vil være tilfredse med.
Brug få argumenter
Brug ikke for mange argumenter. Hold fast i højst de tre bedste - og gentag dem. Hvis du bruger flere, risikerer du, at chefen ender med at fokusere på de dårligste.
Hold styr på følelserne
Tag ikke forhandlingen for personligt. Lidt humor kan måske påvirke positivt. Du skal kunne se din chef i øjnene, uanset hvordan forhandlingen ender.
Brug alternativerne
Hvis forhandlingen ser ud til at ende uden lønforhøjelse, så brug dine sidste alternativer til en lønforhøjelse. Mislykkes det, så sig, at du ser frem til en ny forhandling senest om et år, men eventuelt gerne før. Du har jo mulighed for at bruge chefens argumenter til at forberede dig og eventuelt forbedre dine argumenter eller kvalifikationer.
Fortæl hvad du mener
Hvis I er nået til en tilfredsstillende løsning, så fortæl, at du synes om resultatet. Fortæl også, hvis du ikke er tilfreds. Brug dog aldrig trusler om at sige op.
Repetér resultatet
Husk altid at sikre dig, hvad I er blevet enige om, inden du forlader forhandlingen. Så risikerer du ikke, at I pludselig skal starte forfra, fordi du og chefen har forskellig opfattelse af, hvad det var, I nåede frem til.
God fornøjelse, og husk at du altid kan få hjælp i din HK afdeling.
HK’s lønstatistik er baseret på medlemmernes oplysninger omkring månedsløn i hele kroner. Deltidsløn er omregnet til fuldtidsløn, hvor fuld tid er 37 timer.
Der er tale om pensionsgivende løn; dvs. løn før fradrag af eget bidrag til pension og ATP samt før fradrag til skat, forsikringer o.l.
Lønoplysningerne er således inklusive personlige tillæg og bonus, der bliver udbetalt månedligt, men eksklusive den særlige feriegodtgørelse samt arbejdsgiverbetalt pensionsbidrag.
Gennemsnittet: Den beregnede gennemsnitsløn for de valgte filtre. Alle lønobservationer er lagt sammen og divideret med antallet af lønobservationer.
Lønintervallet: Svarer til hvad 50 % af dem, der matcher din søgning, tjener. Derudover ligger 25 % under og 25 % over det viste interval.
Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.
Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID
Log ind med CPR nr. og adgangskode
Hvis du har oprettet en adgangskode til HK, kan du logge ind med CPR nr. og adgangskode lige her.
Problemer med login?
For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.