MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Så skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
HK's A-kasse er også for dig som arbejder helt - eller delvist selvstændigt. Eller drømmer om det. På freelancer.dk kan du læse mere om de tilbud fagforeningen har til dig. Her på siden kan du læse om de regler, der især har betydning for dig, der har en selvstændig virksomhed, ønsker at starte en virksomhed, arbejder som freelancer, er honorarlønnet eller er medarbejdende ægtefælle. Reglerne kan også have betydning for dig der har almindeligt lønarbejde og får supplerende dagpenge.
Læs mere på freelancer.dk
Du er også velkommen til at læse mere i vores pjece.
Lønarbejde – f.eks. hvis du er ansat og din indtægt er A- eller B-indkomst. Der er modregning i dagpengene for alle arbejdstimer. Indtægt og timer kan medregnes til optjening af rettigheder i dagpengesystemet.
Selvstændig virksomhed – f.eks. hvis du arbejder i egen virksomhed eller selskab. Du vil ofte være momsregistreret, og du er omfattet af skattereglerne for selvstændige. Der er modregning i dagpengene for alle arbejdstimer/indtægter. Indtægt og timer kan medregnes til optjening af rettigheder i dagpengesystemet. Bemærk dog, at dagpengeperioden ikke kan forlænges med timer fra selvstændig virksomhed. Se også afsnittet om medarbejdende ægtefælle.
Formueforvaltning – f.eks. når du forvalter dine værdier ved kapitalanbringelse, køb og salg af aktier, udlejning, bortforpagtning mv. Du må højest have 5 timers personligt arbejde med det om måneden. Timerne modregnes ikke i dagpengene, og du er ikke omfattet af dagpengebegrænsningen på 30 uger. Du kan til gengæld ikke medregne timer og indtægt til optjening af rettigheder i dagpengesystemet.
Fritidsaktivitet - en aktivitet er fritidsbeskæftigelse, når du har arbejde, der hverken er lønarbejde, selvstændig virksomhed eller formueforvaltning. Typisk er du hverken momsregistreret eller anvender skattereglerne for selvstændige. Timerne fradrages i dagpengene, men du er ikke omfattet af dagpengebegrænsningen på 30 uger. Du kan til gengæld ikke medregne timer og indtægt til optjening af rettigheder i dagpengesystemet.
Definitionerne læner sig op ad SKAT’s definitioner. Det har ikke betydning for retten til dagpenge, at du har en hobby, som du ikke dyrker for at tjene penge.En aktivitet kan ændre sig fra selvstændig virksomhed til fritidsaktivitet eller formueforvaltning. Ændringen kan gå begge veje.
Du kan f.eks. starte med en fritidsaktivitet. Hvis du når momsgrænsen på 50.000 kr. omsætning eller har behov for at bruge skattereglerne for selvstændige, så ændrer aktiviteten sig til en selvstændig virksomhed.
Hvis din ret til supplerende dagpenge ophører, eller du af andre grunde ophører med din virksomhed, så kan du efter et dokumenteret ophør ændre din aktivitet til formueforvaltning.
Det er aktivitetens status den sidste dag i indkomståret, der afgør, om aktiviteten er selvstændig virksomhed, fritidsaktivitet eller formueforvaltning. Er aktiviteten ændret fra fritidsaktivitet til selvstændig virksomhed, så vil hele årets indkomst/timeforbrug kunne indgå i optjeningen af rettigheder i dagpengesystemet.
Disse erhvervsmæssige aktiviteter kan anses som fritidsaktiviteter:
Udlejning kan være forskellige aktiviteter.
Drift af en 1 udlejningsejendom med op til 10 lejemål, hvor du kun i mindre omfang personligt udfører administration, småreparationer eller viceværtfunktioner kan anses for fritidsaktivitet.
Lejeindtægter fra udlejning af fast ejendom, hvor du ikke har personligt arbejde med udlejningen, kan anses for formueforvaltning. Du kan fortsat arbejde i virksomheden i op til 5 timer pr. måned.
Udlejning er selvstændig virksomhed, hvis du udlejer mere end de 10 lejemål eller er beskæftiget med virksomheden i større omfang.
Som noget nyt kan medarbejdende ægtefæller, som ikke er medejere, anses for at være lønmodtagere, hvis de har en lønaftale efter kildeskatteloven § 25a.
Det vil sige, at du betaler A-skat, ATP og arbejdsmarkedsbidrag. Du må ikke samtidig være registreret som medarbejdende ægtefælle i skattemæssig henseende.
Bemærk: Det er dog ikke muligt for ægtefæller at indgå en lønaftale efter kildeskattelovens § 25 A, hvis virksomheden drives i selskabsform.
Du betragtes derfor som selvstændig erhvervsdrivende, når du har arbejdet i et selskab, hvor din ægtefælle ejer mere end 50% af selskabet alene eller sammen med nærmeste familie
Hvis du ophører med arbejdet i din ægtefælles virksomhed, får du 3 ugers venteperiode, uanset om du anses for at være lønmodtager eller selvstændig.
Som udgangspunkt anses din aktivitet som selvstændig hvis:
Er du i tvivl om aktiviteten anses for selvstændig virksomhed eller ej, skal du kontakte SKAT.
Som noget nyt kan du fra d. 1. oktober 2018 være deltidsforsikret som selvstændig.
Du kan få dagpenge samtidig med, at du driver en selvstændig virksomhed, hvis virksomheden er en bibeskæftigelse.
1. Hvis du har haft selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse før du bliver ledig
Dit arbejde i din virksomhed anses for at være bibeskæftigelse, hvis du som lønmodtager opfylder disse betingelser, når vi godkender din ret til dagpenge:
Hvis du er nyuddannet, kan vi medregne en måneds uddannelse som 160,33 timer.
Hvis timekravet ikke er opfyldt, skal du ophøre med virksomheden, før du kan få dagpenge.
Begrænset ret til dagpenge
Du kan få supplerende dagpenge i 30 uger. De 30 uger bruges både til lønarbejde på deltid og til selvstændig virksomhed. Læs evt mere i afsnittet supplerende dagpenge.
Du må godt arbejde på fuld tid i din selvstændige virksomhed i en periode og bagefter søge om supplerende dagpenge igen.
Hvis din aktivitet er defineret som fritidsaktivitet eller formueforvaltning, er du ikke omfattet af tidsbegrænsningen på de 30 uger. Se afsnittene om fritidsaktivitet og formueforvaltning
2. Hvis du starter selvstændig bibeskæftigelse mens du er ledig
Hvis du starter en virksomhed, mens du er ledig betragtes det også som selvstændig bibeskæftigelse.
Du skal stadig være til rådighed for arbejdsmarkedet på normale vilkår.
Begrænset ret til dagpenge
Du kan få supplerende dagpenge i 30 uger. De 30 uger bruges både til lønarbejde på deltid og til selvstændig virksomhed. Læs evt mere i afsnittet supplerende dagpenge.
Du må godt arbejde på fuld tid i din selvstændige virksomhed i en periode og bagefter søge om supplerende dagpenge igen.
Hvis din aktivitet er defineret som fritidsaktivitet eller formueforvaltning, er du ikke omfattet af tidsbegrænsningen på de 30 uger. Se afsnittene om fritidsaktivitet og formueforvaltning
(Alle beløb er 2023 satser)
Du optjener ret til dagpenge ved at sammenlægge al A- og B-indkomst og overskud i selvstændig virksomhed.
Trin 1: Du kan få dagpenge, hvis du har haft en samlet indtægt på mindst 254.328 kr. inden for de seneste 3 år fra selvstændig virksomhed og lønmodtagerarbejde. Vi opgør din indtægt på månedsbasis, og du kan højst medtage 21.194 kr. pr. måned. For indtægt fra selvstændig virksomhed opgøres din månedsindtægt ved at fordele årets overskud ligeligt på de 12 måneder regnskabsåret dækker.
Trin 2: Kan du ikke opfylde trin 1, kan du alligevel få ret til dagpenge, hvis du indenfor de sidste 5 år har haft en samlet indtægt på mindst 254.328 kr. I det tilfælde er det udelukkende din indtægt fra selvstændig virksomhed, der kan medtages.
3 og 5 års opgørelsesperioderne kan eventuelt forlænges med perioder, hvor du har været syg, på barsel eller lign. Det er kun indtægter i en periode, hvor du har været medlem af en a-kasse, der kan medtages.
Din sats beregnes alt efter om du har ret til dagpenge efter trin 1 eller trin 2.
Dagpengeret efter trin 1: Har du optjent din ret til dagpenge via trin 1-modellen, beregnes din sats ud fra din samlede indtægt i dine bedste 12 måneder indenfor de sidste 24 måneder forud for din ledighed. Al A-indkomst og arbejdsmarkedsbidragspligtig B-indkomst medregnes sammen med dit overskud fra din selvstændige virksomhed. For at få den maksimale sats, skal du have haft en indkomst på 23.827 kr. i gennemsnit pr. måned.
Dagpengeret efter trin 2: Har du fået ret til dagpenge på baggrund af trin 2-modellen, beregnes din sats i stedet som et gennemsnit af de 2 år med det højeste skattemæssige overskud indenfor de seneste 5 afsluttede indkomstår forud for du blev ledig.
Du skal være opmærksom på, at indtægt, der har været brugt til at beregne en sats til dig tidligere, ikke kan bruges til beregning af en ny sats.
Fremover kræves der ikke helt samme omfang af dokumentation ved ophør med virksomhedsudøvelse.
I langt de fleste tilfælde vil det være tilstrækkeligt med et ophørsbevis fra Erhvervsstyrelsen (virk.dk) og afmeldelse af CVR nr.
Du kan ophøre på en særlig tro- og loveerklæring, hvor du får 6 måneder til at afvikle din virksomhed. Inden for de 6 måneder skal du komme med et ophørsbevis. De timer, du bruger på at afvikle din virksomhed, modregnes i din dagpengeudbetaling, og du får en venteperiode på 2 måneder, hvor du ikke kan få dagpenge. Hvis du kommer med ophørsbeviset inden for de første 2 måneder efter dit ophør, får du en venteperiode på 3 uger.
Bortforpagtes virksomheden, er der fremadrettet et krav om en bortforpagtningsaftale med et gensidigt uopsigeligt varsel på 3 år – i dag er varslet på 5 år.
Er du medarbejdende ægtefælle uden lønaftale og uden medejerskab, kan du fortsat udtræde på en tro- og loveerklæring.
Ophører du med en selvstændig hovedbeskæftigelse, kan du først få dagpenge efter en såkaldt venteperiode. Venteperioden løber altid fra dagen efter, at du har dokumenteret, at din virksomhed er ophørt.
Venteperioden er som hovedregel på 3 uger, men kan også være 1 uge, hvis dit ophør skyldes konkurs eller tvangsauktion. Er du ophørt via en tro- og love erklæring, er venteperioden 2 måneder. Indsender du et ophørsbevis til os, inden de 2 måneder er gået, har du ret til dagpenge dagen efter, men der skal dog altid været gået mindst 3 uger fra den dag, vi modtog din tro- og loveerklæring.
Kun et ophør pr. dagpengeperiode
Man kan kun ophøre med drift af selvstændig virksomhed én gang pr. dagpengeperiode. Dog tæller det ophør, du har, når du opnår ret til en 2-årig dagpengeperiode, ikke med.
Det betyder, at hvis du starter en ny virksomhed (virksomhed 1) i din dagpengeperiode og lukker denne, så vil du miste din ret til dagpenge ved ophøret af en eventuel ny virksomhed (virksomhed 2). Reglen gælder selvstændig virksomhed, men ikke fritidsaktivitet.
Jobsøgningsperiode
Du bliver også omfattet af en såkaldt ”jobsøgningsperiode”. Jobsøgningsperioden er på 6 måneder, og tæller fra ophøret med din hovedbeskæftigelse.
I jobsøgningsperioden har du ikke ret til dagpenge, hvis du starter en ny virksomhed – uanset om det er en hoved- eller en bibeskæftigelse. Gør du det alligevel, er du udelukket fra at modtage dagpenge, indtil de 6 måneder er gået.
Skyldes dit ophør konkurs eller ophør af selvstændig bibeskæftigelse er du ikke omfattet af reglen om jobsøgningsperiode.
Du kan højst kan få supplerende dagpenge i 30 uger. De 30 uger kan bruges både til lønarbejde på deltid og selvstændig bibeskæftigelse.
Er din aktivitet defineret som formueforvaltning eller fritidsaktivitet, er du ikke omfattet af tidsbegrænsningen på de 30 uger. Se afsnit om dette ovenfor.
Så længe du har en selvstændig bibeskæftigelse, forbruger du af din ret til supplerende dagpenge i alle de uger, du får udbetalt dagpenge, også selvom du ikke arbejder i virksomheden i den pågældende uge. Hvis der er en uge, hvor du skal modregnes 37 timer eller derover i dine dagpenge, tæller den dog ikke med.
Hvis du lukker din virksomhed, men fortsat modtager supplerende dagpenge som lønmodtager, så er det kun uger, hvor du arbejder, der skal modregnes. Her gælder også, at uger, hvor du skal modregnes 37 timer eller derover, ikke tæller med.
Du har ret til i alt 30 uger inden for 104 uger (2 år). Så uger, der ligger mere end 2 år tilbage i tiden, tæller ikke længere med i opgørelsen af 30 ugers begrænsningen.
Se i oversigten hvad der forbruger af de 30 uger:
Du kan forlænge din 30-ugers ret til supplerende dagpenge med op til 12 uger. Vi forlænger retten til supplerende dagpenge med 4 uger ad gangen - dog højest 12 uger.
Når din 30-ugers ret er udløbet, henter vi oplysninger om dit arbejde som lønmodtager i SKATs indkomstregister. Vi ser 12 måneder tilbage fra udløbsdatoen af de 30 uger:
Vi tæller løbende dine timer. Hver gang du får udbetalt dagpenge eller melder dig ledig skal vi tjekke, om du har har haft timer indberettet til SKAT.
Timerne skal være indberettet:
Alt efter hvordan du er aflønnet, skal du have disse timer for at genoptjene en ny ret til supplerende dagpenge:
Du optjener også ret til en ny 30-ugers periode, hvis der er et helt kalenderår, du ikke modtager dagpenge, og du samme år har tjent mindst 254.328 kr. ved A-indkomst, B-indkomst og/eller arbejde som selvstændig.
Bemærk! Måneder, du har brugt til at forlænge din ret til supplerende dagpenge (se af afsnittet om forlængelse af de 30 uger), kan ikke bruges til at genoptjene en ny ret.
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID