MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Hvis du prøver at logge ind med en Apple enhed, skal du først prøve at rydde din historik. Sådan gør du:
Gå ind i Indstillinger
Vælg Safari
Ryd historik – webstedsdata
Hvis det ikke hjælper, skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
HK mener om
HK og resten af fagbevægelsen spiller en central rolle på det danske arbejdsmarked. Det har vi gjort i snart 125 år. Men arbejdsmarkedet udvikler sig hele tiden, og det stiller krav til vores evne til at sikre, at vores skattede danske arbejdsmarkedsmodel både beskyttes og tilpasses udviklingen. Det er en delikat balancegang, som særligt kommer til udtryk i EU-samarbejdet.
EU-samarbejdet berører flere politiske flader af relevans for HK, som fremgår af de følgende overskrifter.
HK vurderer fra sag til sag, om vi vil støtte eller modarbejde forslag til social- og arbejdsmarkedslovgivning fra EU, som får direkte indflydelse på vores medlemmer og det danske aftalesystem. Som udgangspunkt er det derfor vores holdning, at
HK og resten af den danske fagbevægelse deler vi bekymringen for de mange lønmodtagere i Europa, som ikke kan leve af deres løn. Det er et kæmpe problem, som der skal gøres noget ved. Men en EU-mindsteløn er ikke den rigtige vej at gå. Snarere tværtimod.
De fleste EU-lande har allerede lovbestemte mindstelønninger, uden det har en positiv effekt på lønniveauet for de lavestlønnede. Hvis disse lande ønsker højere mindstelønninger gennem lovgivning, er de i deres gode ret til at sætte den op nationalt. Et EU-mindstelønsdirektiv risikerer derimod at sætte en kæp i hjulet på over 120 års tradition for, at lønmodtagere og arbejdsgivere selv forhandler sig frem til de vilkår, der skal gælde på arbejdsmarkedet – en tradition, der gang på gang viser sit værd ved at resultere i de bedste løn- og arbejdsvilkår i Europa.
HK står sammen med FH og resten af den danske fagbevægelse i spørgsmålet om mindsteløn. Andre lande misunder vores arbejdsmarkedsmodel - og med god grund. Løsningen på problemet skal i stedet findes gennem:
Der skal i samme ombæring lægges pres på de medlemslande og virksomheder, der ikke bidrager til at sikre rammerne for kollektive forhandlinger. Det kan bl.a. ske gennem:
I både EU og HK har man længe gerne ville finde en løsning på, hvordan man kan fjerne uklarheder omkring beskæftigelsesstatus på digitale platforme og sikre, at alle uanset kontraktform sikres grundlæggende sociale rettigheder.
Problematikken i platformsøkonomi består i, at platformene indgår aftaler med platformsarbejdere, der bliver kategoriseret som freelancere/solo-selvstændige og derfor ikke får arbejdstagerrettigheder. Samtidig kan platformen til enhver tid bestemme, at platformsarbejderen ikke skal have tilbudt nye opgaver, ligesom det er platformen, der ofte ensidigt fastsætter prisen for arbejdet og platformsarbejderens vederlag.
Initiativ på vej i EU
EU-Kommissionen ventes at fremlægge et forslag til regulering af arbejdsforholdene på platforme omkring årsskiftet (2021-2022). De fleste er heldigvis enige om, at der er behov for at regulere området, men vi ved ikke i skrivende stund, hvordan initiativet vil komme til at se ud.
HK er positivt indstillet overfor initiativer på EU-plan, der har til formål at styrke og beskytte rettighederne for platformsarbejdere og soloselvstændige med svag forhandlingsposition. I HK arbejder vi for at følgende skal indgå i initiativet:
Ved at gøre det muligt for solo-selvstændige at indgå overenskomst og stå sammen kan man opnå en mere jævnbyrdig forhandlingsposition over for virksomheder der er langt større end dem selv.
HK ser positivt på beslutningen om et EU-initiativ af to årsager:
Det er vigtigt at have øje for, at initiativet ikke som sådan løser problemerne med udnyttelse af de atypiske ansatte. Det giver os udelukkende muligheden for at organisere reelt- og falske solo-selvstændige og kæmpe for at sikre dem bedre vilkår. Og det er selvfølgelig en kamp, vi i HK kan og skal tage – både for de solo-selvstændige og for lønmodtagernes skyld.
Den europæiske søjle for sociale rettigheder – i daglig tale den sociale søjle – er et billede på EU’s stigende fokus på og prioritering af den sociale dagsorden. Søjlen har medført flere initiativer, der har til formål at styrke EU-arbejdstagernes rettigheder og vilkår. HK støtter op om resten af den danske fagbevægelses konstruktivt kritiske tilgang til søjlen.
HK mener, at følgende tiltag vil bidrage til en styrkelse af arbejdstagernes rettigheder, uden det bliver på bekostning af den danske aftalemodel:
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID