HVILEPERIODE ELLER 11-TIMERSREGLEN
Bestemmelsen siger, at du skal have mindst 11 timers sammenhængende hvile inden for et døgn.
I praksis betyder det, at der som minimum skal gå 11 timer, fra du får fri fra arbejde, til du møder igen.
FRIDØGN
Indebærer dit job, at du kan møde på arbejde alle ugens syv dage, har du ret til minimum et fridøgn, 24 timer, som skal placeres i forlængelse af en hvileperiode (11-timersreglen). Fridøgnet skal, så vidt det er muligt, lægges på en søndag.
48-TIMERSREGLEN
Reglen fastslår, at din arbejdstid højest må være 48 timer i gennemsnit pr. uge set over en periode på fire måneder. Din ugentlige arbejdstid kan således være længere i nogle uger, hvis den kompenseres med kortere arbejdstid i andre uger. Reglen stammer fra EU’s arbejdstidsdirektiv.
RÅDIGHEDSVAGT
Har du en aftale om at stå til rådighed uden for almindelig arbejdstid, siger loven:
Er du hjemme og kan tilkaldes, tæller tiden som hviletid, indtil du bliver indkaldt. Er du på arbejdspladsen og står til rådighed, tæller tiden som arbejdstid.
Tilkalde- og rådighedsvagter er også omfattet af regler om hvileperiode. Det vil sige, at hver gang du går hjem fra arbejde - uanset om det er efter tilkaldt eller almindeligt arbejde - skal du have mindst 11 timers sammenhængende hvile inden for de sidste 24 timer.
AFVIGELSER
Inden for nogle bestemte former for arbejde er der dog særlige aktiviteter, som giver mulighed for at nedsætte hviletiden til 8 timer eller udskyde hvileperioden. Hvis det sker, skal du have tilsvarende kompenserende hvileperiode så hurtigt som muligt.
PAUSER
Loven giver dig ret til at holde en pause, hvis din arbejdstid er længere end 6 timer. Pausen skal være så lang, at du får koblet ordentligt fra. Det er typisk en halv time, hvor du har tid og ro til at spise.
Loven siger også, at du har ret til at holde pauser, hvis du har ”ensidigt gentaget arbejde”.
Ingen kan holde til at arbejde flere timer i træk uden pauser. Derfor er der på de fleste arbejdspladser aftalt en pause om formiddagen og en om eftermiddagen. Og som regel er det i orden, at man kan tage en kort pause, hvis man er ryger eller lige har brug for at strække benene eller klare tankerne.
Læs mere om pauser her.
NATARBEJDE
Hvis du arbejder om natten, skal du efter arbejdsmiljøloven have tilbud om en gratis helbredskontrol, inden du begynder på natarbejdet, og derefter mindst hvert 3. år.
Husk, at du altid kan få hjælp fra din lokale afdeling på tlf. 7011 4545, hvis du har spørgsmål til din arbejdstid.